Antena Căutare

Adevărul despre pepenii roșii românești de Dăbuleni. Când îi scot, de fapt, piețarii la vânzare

În anii trecuți, pepenii ajungeau pe tarabe abia după jumătatea lunii iulie, respectiv august. În schimb, acum, îi vedem la tarabe și în lunie mai și iunie. Iată la ce „trucuri” apelează comercianții românești!

Galerie
Adevărul despre pepenii roșii românești de Dăbuleni. Când îi scot, de fapt, piețarii la vânzare | Profimedia

Pentru mulți români care vor să cumpere legume și fructe cultivate în țară reprezintă un mister faptul că pepenii noștri sunt gata copți în luna mai-iunie.

Ei se întreabă care e adevărul pentru care fructul ajunge așa de repede pe tarabele din piețe și dacă nu cumva sunt înșelați de comercianți. Iată despre ce este vorba!

Citește și: Pepenii, beneficii și contraindicații. Iată tot ce trebuie să știi, mai ales că e perioada când îi consumăm cel mai mult

Ce adevăr s-ar putea să nu îți spună oamenii care vând pepeni în piață

Articolul continuă după reclamă

Se pare că producătorii români au început să aplice unele metode mai naturale sau mai puțin naturale, care să grăbească creşterea pepenilor, potrivit realitatea.net.

Miza acestora este să prindă preţurile ridicate de la începutul verii, când piaţa este dominată de importuri.

Însă, există şi mulţi comercianţi care vând în pieţe pepeni turceşti sau greceşti sub numele de „Dăbuleni” sau de „Ialomiţa”, în special de când au simţit tendinţa către produsele româneşti, potrivit sursei citate mai sus.

În țara noastră, pepenele, numit în unele regiuni harbuz (Moldova), lubeniță (Oltenia) sau lebeniță (Ardeal), se cultivă preponderent următoarele soiuri: Charleston Gray, Dochita, De Minis, Sugar Baby, de Dăbuleni, Dulce de Dăbuleni, Favorit, Lovrin 532.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci roșii cu brânză. Sfaturi utile de la nutriționiști

Care sunt beneficiile consumului de pepene roșu

Pepenele roșu conține o serie de substanțe nutritive, fiind bogat în vitamine din complexul B, necesare pentru producerea de energie. În plus, spre deosebire de băuturile care conțin cofeină, pepenele verde și hidratează foarte mult, fiind mai eficient în perioadele cu temperaturi ridicate ale verii.

De asemenea, conținutul mare de apă îl recomandă ca diuretic pentru tratamentul rinichilor și aparatului urinar.

Cu un conținut de 6% zahăr și vitaminele A, B, E, K și C, pepenele verde mai conține tiamina, calciu, fier, fosfor, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu și magneziu. În plus, pepenii verzi conțin citrulină, un aminoacid pe care organismul îl folosește pentru a produce un alt aminoacid (arginina), potrivit sursei citate mai sus.

Pepenele verde este și o sursă benefică de antioxidanți, care reduc, într-o foarte mare măsură, riscul de astm, de boli de inimă, osteoporoză reumatoidă, artrită și diferite tipuri de cancer prin neutralizarea radicalilor liberi, care sunt extrem de periculoși și care pot deteriora celulele și membranele celulare. Potasiul ajută la reglarea tensiunii arteriale, un factor de risc pentru bolile de inimă.

În plus, nu doar pulpa pepenelui roșu este utilă organismului, ci și semințele acestuia. Ele sunt pline de nutrienți valoroși și pot fi consumate atât crude, direct din pepene, cât și uscate sau coapte, adăugate în salate și alte preparate, potrivit sursei citate mai sus.

Se schimbă regulile de parcare în centrul Capitalei de la 1 iulie 2023. Ce trebuie să știe posesorii auto pentru a nu ri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat Luni, 04.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x