Masa de Paște. Ce alimente nu ai voie să combini la masa de Paști. Cum trebuie să ne ospătăm inteligent pentru a evita îmbolnăvirile și ce ne sfătuiesc specialiștii în nutriție.
Masa tradițională de Paști a românilor este de fiecare dată un prilej de sărbătoare, dar și unul care îi poate aduce la spital, din cauza exceselor, dar și a combinațiilor alimentare nepotrivite, bogate în calorii. Iată cum trebuie să ne ospătăm inteligent pentru a evita îmbolnăvirile și ne sfătuiesc specialiștii.
Specialiștii în nutriție atrag de fiecare dată atenția că masa de Paști trebuie să conțină alimente ce le putem mânca zilnic. Pentru a nu ne supune organsimul la suferință, nutriționiștii recomandă să nu facem din sărbătorile pascale un motiv de ospăț, stropit continuu cu băutură, iar preparatele tradiționale precum ciorba de miel, friptura, cozonacul și ouăle roșii să nu fie consumate, laolaltă, în timpul aceleiași mese.
Citește și: Paște 2019. Cum alegi carnea de miel pentru masa de Paști
Cum să mâncăm inteligent la masa de Paște
Simona Tivadar, medic primar diabet şi boli de nutriţie a dezăluit cum trebuie să mâncăm inteligent în perioada sărbătorilor pascale. Potrivit specialistului, trebuie să corelăm cantitatea de glucide și de lipide și să ținem cont de ceea ce vom mânca pe parcursul unei zile întregi. Astfel că, la o singură masă sunt suficiente următoarele: o jumătate de felie de drob cu un ou și multe legume, friptura se consumă, de asemenea cu multă salată, fără piure de cartofi, pe care l-am putea înlocui cu spanac.
Grăsimile din mâncare sunt ceea ce fac motivul pentru care mulți se confruntă cu crizele de colică biliară, așadar, modul în care preparăm alimentele este esențial.”Dacă mănânci mult, următoarele şapte-opt ore organismul nu mai poate digera nimic, or ăsta nu este un lucru bun. Organismul uman nu poate funcţiona aşa. Trebuie să mănânci ceea ce tu poţi digera în următoarele patru-cinci ore. Pentru cei care au deja unele probleme de sănătate, poate fi consumată carne de ied, de curcan sau mai bine peşte", a spus medicul, potrivit mediafax.ro.
O greșeală esențială de evitat este și combinarea, în cadrul aceleiași mese, a ouălor roșii cu mezeluri, friputură de miel și cozonac. Dimineața putem opta doar pentru o felie de cozonac cu lapte, un ou și o felie mică de drob.
În ce privește desertul, am putea opta pentru varianta pascăi, preparată cu brânză slabă și puține ouă, în timp ce torturile, alte prăjituri cu creme sau chiar cozonacul ar trebui să lipsească cu desăvârșire de la masa de Paști, pe care o putem încheia cu o cafea, care ajută digestia sau o altă băutură digestivă. Nu sunt recoamndate nici fructele după masa de Paști.
De la masa de Paști trebuie să mai lipsească și gustări pecum: alune, migdale, covrigeii sau salata de boeuf.
Combinația dintre alcool și mâncăruri grăse, cea mai nocivă pentru organism
Cea mai nefericită combinație alimentară este mâncarea grasă plus alcool, sunt de părere medicii, și ne poate afecta ficatul. Această combinație produce, în primă fază, ceea ce, în termen popular se numește ”ficat gras” sau, medical, steatoza hepatică”. Apoi, la un grad mai ridicat, se poate produce steatohepatita, care înseamnă inflamarea celulelor. A treia fază este fibroza hepatică, în care celulele ficatului se transformă în cicatrici nefuncționale și poate evolua înspre ciroza hepatică.
Masa de Paști, prilej de bucurie alături de cei dragi
Mai presus de bucatele tradiționale, masa de Paști trebuie văzută ca un motiv de întâlnire cu cei dragi, de reflectare asupra simbolurilor creștine, și mai puțin ca un motiv de ospătare până la refuz.
Citește și:
Paște 2019: Tradiții de Paști în România. Ce înseamnă dacă oul roșu are două gălbenușuri
Paște 2019. Cum îți pregătești casa de Paști în 7 pași simpli
sursa info: mediafax
Paste cu legume. Cea mai simplă și delicioasă rețetă de paste de post... Încep pregătirile pentru masa de Paște. Secretul unui cozonac gustos și pufos...