Antena Căutare

Paște 2020. Cum alegi carnea de miel pentru masa de Paști

Paște 2020. Cum alegi carnea de miel pentru masa de Paști, cât costă și ce trebuie să ai în vedere atunci când o cumperi. 

Paște 2020. Cum alegi carnea de miel pentru masa de Paști Galerie
carnea de miel

Paște 2020. Cum alegi carnea de miel pentru masa de Paști, cât costă și ce trebuie să ai în vedere atunci când o cumperi.

Paștele pică pe 19 aprilie, iar ideile de meniu pentru masa de Paști implică preparate din carne de miel. De aceea, alegerea corectă a cărnii de miel este importantă, iar specialiștii recomandă ca principalul criteriu de selecție să fie prezența ștampilei Autorității Naționale Sanitar Veterinare.

De asemenea, un alt criteriu după care trebuie să ne ghidăm este greutatea animalului și aspectul cărnii: mielul nu trebuie să fie mai mic de 12-14 kilograme. Explicația este aceea că mielul mai mic de 12-14 kilograme are o cantitate mare de colagen și este indigestă. Tot din cauza substanțelor indigeste pe care le conține, carnea de miel nu se recomandă copiilor sub 10 ani, iar adulții care suferă de afecțiuni precum guta sau pancreatita trebuie să o consume cu moderație.

Paște 2020. Cum alegi carnea de miel pentru masa de Paștisursa foto: hepta

Din punctul de vedere al crescătorilor de ovine, nu există neapărat o carne de miel mai bună, iar preferințele țin de gust: miei din rasa Țurcană au o carne mai dulce, iar cei din rasa Țigaia au o carne mai aspră, dar mai fragedă.

Un alt sfat al crescătorilor de ovine de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți carnea de miel este să cumpărați doar mielul cu cap, deoarece vă poate oferi multe indicii despre prospețimea cărnii, dar și certitudinea că nu cumpărați altceva. că mielul este proaspăt tăiat sunt vizibile în zona capului, așa că se recomandă să luați un miel întreg. Dacă, însă cereți capul și primiți un răspuns care vă nemulțumește, nu cumpărați de la acea persoană. Nu mai vorbim și că prezența capului vă asigură că luați un pui de oaie și nu altceva.

Dacă cumpărați carnea de miel din hypermarketuri, aveți grijă la următorul aspect: suprafața cărnii trebuie să fie uscată. Cei care au suprafață umedă sunt o dovadă că au fost congelați și decongelați pentru vânzare.

Carne de miel, indicații ANSVSA

De obicei, inspectorii Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) controlează condițiile de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel și ouăle, precum și alte produse alimentare specifice Sărbătorilor Pascale.

Sunt vizate toate târgurile de animale, piețele agro-alimentare, abatoarele și centrele de sacrificare cu activitate temporară, unitățile de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și unitățile de vânzare cu amănuntul și unitățile de alimentație publică.

"Sacrificarea mieilor se va realiza în unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de ovine și care sunt publicate pe site-ul ANSVSA, sau în puncte de tăiere locale, care vor fi autorizate să funcționeze pe o perioadă determinată, sub supraveghere sanitară veterinară.

Carnea și organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoțite de un certificat de sănătate publică veterinară și poartă marca de sănătate. Carnea de miel sau ied care provine din unități autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare va fi marcată cu o marcă de sănătate de formă ovală cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, având inscripționate următoarele: 'ROMÂNIA' cu majuscule sau codul ISO al țării 'RO', numărul de autorizare acordat de ANSVSA, abrevierea 'CE' cu majuscule".

Carnea de miel sau ied rezultată în urma sacrificărilor în spațiile/locurile amenajate temporar va fi marcată cu marcă de sănătate de formă rotundă, cu un diametru de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul județului, urmat de codul numeric acordat de DSVSA județeană.

Paște 2020. Cum alegi carnea de miel pentru masa de Paști

Cum pregătești carnea de miel

Trebuie să ştii că nu e recomandat să găteşti carnea de miel imediat după tăierea lui. Înainte de a pregăti ciorba de miel, friptura de miel, drob de miel sau alte preparate tradiționale de Paști, carnea trebuie lăsată la marinat (în frigider) cel puţin câteva ore. Nutriţioniştii recomandă carnea de mielînăbuşită sau preparată pe grătar, evitându-se pe cât posibil prăjelile. Stufatul trebuie să conţină cât mai multe legume, deoarece carnea nu conţine fibre şi legumele te vor ajuta să împiedici problemele legate de constipaţie.

Cum aromatizezi perfect carnea de miel

Pentru a pregăti masa de Paști, ingredientele necesare acestei cărni sunt importante. Se folosesc condimentele potrivite precum: usturoi, boia dulce, seminţe de muştar, cimbru, rozmarin, piper, ceapă verde, ardei, mentă, foi de dafin şi curry. Înainte de a fi gătită, carnea de miel se lasă la marinat câteva ore în frigider.

Cât costă carnea de miel în 2020

Prețurile cărnii de miel au fost vehiculate încă de la începutul anului. Ele variază însă, de la crescător la crescător. În funcţie de cerere, preţul poate ajunge la 15 - 16 lei kilogramul la carcasă şi 10 - 11 lei în viu. În hyperamarketuri, prețurile cărnii de miel pornesc de la 18 -23 de lei, dar pot ajunge chiar și la 50 lei/kg.

"Fiii mei duhovniceşti, în noaptea Învierii rămâneţi acasă!" Preotul din România care refuză decizile luate de... Informații noi în ce privește izolarea. Ce recomandări face Organizația Mondială a Sănătății...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x