Antena Căutare

Rețetă de cozonac pufos cu umplutură de vanilie și ciocolată: ingrediente și mod de preparare

Cozonacul este nelipsit de pe mesele românilor de sărbători, fiind un desert tradițional care adună în jurul lui întreaga familie. Aromat, pufos și cu o umplutură delicioasă de vanilie și ciocolată, cozonacul este un adevărat răsfăț culinar. Prepararea cozonacului necesită timp și răbdare, dar rezultatul final merită fiecare efort. Iată cum puteți prepara un cozonac pufos, cu umplutură bogată și aromată.

Cozonacul este nelipsit de pe mesele românilor de sărbători, fiind un desert tradițional care adună în jurul lui întreaga familie. Aromat, pufos și cu o umplutură delicioasă de vanilie și ciocolată, cozonacul este un adevărat răsfăț culinar. Prepararea cozonacului necesită timp și răbdare, dar rezultatul final merită fiecare efort. Iată cum puteți prepara un cozonac pufos, cu umplutură bogată și aromată. | shutterstock

Pentru a obține un cozonac cu adevărat pufos, respectați timpul de dospire și frământare. Frământatul este esențial, deoarece dezvoltă glutenul din făină, ceea ce va face ca aluatul să fie elastic și pufos. De asemenea, e important ca ingredientele să fie la temperatura camerei, mai ales ouăle, untul și laptele.

Citește și: Rețetă ardei iute la borcan: ingrediente și mod de preparare. Cum faci la tine acasă cel mai bun ardei iute murat

Rețetă de cozonac pufos cu umplutură de vanilie și ciocolată: ingrediente și mod de preparare

Ingredientele pentru cozonac pufos cu umplutură de vanilie și ciocolată sunt următoarele:

Articolul continuă după reclamă

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 kg de făină albă de calitate superioară
  • 5 ouă (la temperatura camerei)
  • 200 g zahăr
  • 500 ml lapte călduț
  • 100 g unt topit (la temperatura camerei)
  • 50 ml ulei (pentru a conferi mai multă finețe)
  • 40 g drojdie proaspătă (sau 15 g drojdie uscată)
  • 1 praf de sare
  • Coajă rasă de la o lămâie și o portocală
  • 1 lingură de esență de vanilie

Ingrediente pentru umplutură:

  • 200 g ciocolată (preferabil ciocolată neagră, dar merge și cea cu lapte)
  • 100 g nucă măcinată (opțional)
  • 2 linguri de cacao
  • 4-5 linguri de zahăr
  • 1 lingură de esență de rom
  • 200 ml lapte
  • 2 plicuri de zahăr vanilat sau o linguriță de esență de vanilie

Mod de Preparare

Începeți cu activarea drojdiei, proces important pentru obținerea unui cozonac aerat și pufos. Puneți drojdia într-un bol mic, adăugați o linguriță de zahăr, două linguri de făină și puțin lapte călduț. Amestecați până la omogenizare și lăsați maiaua la dospit într-un loc cald, timp de 10-15 minute, până se formează bule la suprafață. Maiaua ar trebui să își dubleze volumul, indicând faptul că drojdia este activată corespunzător.

Într-un bol mare, cerneți făina pentru a evita formarea cocoloașelor și a obține o textură mai aerată. Adăugați peste făină praful de sare și amestecați ușor. Într-un alt bol, bateți ouăle cu zahărul până obțineți o compoziție spumoasă. Apoi, adăugați coaja de lămâie și portocală, esența de vanilie, laptele călduț și untul topit.

Citește și: Sos de gogoșari pentru iarnă. Rețeta cu care îi vei da gata pe cei dragi

Turnați maiaua peste făină, apoi adăugați treptat amestecul lichid, încorporând totul cu grijă. Frământați aluatul timp de cel puțin 15-20 de minute, fie manual, fie cu ajutorul unui mixer cu cârlig de frământat. În timpul frământării, adăugați treptat uleiul pentru a obține un aluat elastic și fin. Aluatul este gata când devine neted și nu se mai lipește de mâini sau de pereții bolului.

Acoperiți bolul cu un prosop curat și lăsați aluatul la dospit într-un loc cald, ferit de curenți de aer, timp de aproximativ o oră, până când își dublează volumul.

În timp ce aluatul dospește, ocupați-vă de umplutura de vanilie și ciocolată. Topiți ciocolata la bain-marie (sau într-o crăticioară la foc foarte mic) și amestecați cu cacao, zahăr, esență de rom și lapte, până obțineți o cremă omogenă. Lăsați crema de ciocolată să se răcească puțin, apoi adăugați nuca măcinată, dacă ați ales să o folosiți, și vanilia. Aceasta va adăuga o aromă dulce și caldă umpluturii, perfectă pentru cozonac.

După ce aluatul și-a dublat volumul, răsturnați-l pe o suprafață de lucru unsă cu puțin ulei pentru a evita lipirea. Împărțiți aluatul în două sau trei părți egale, în funcție de câți cozonaci doriți să faceți sau de mărimea tăvilor.

Luați fiecare bucată de aluat și întindeți-o ușor într-un dreptunghi de grosime medie, folosindu-vă de mâini sau de un sucitor. Întindeți uniform crema de ciocolată și vanilie pe suprafața aluatului, lăsând margini libere pentru a împiedica umplutura să iasă în timpul coacerii. Rulați aluatul strâns, formând un cilindru.

Dacă doriți un aspect răsucit, puteți lua două bucăți rulate de aluat cu umplutură și le puteți împleti ușor, apoi le puneți în tava unsă cu ulei sau tapetată cu hârtie de copt.

Lăsați cozonacii formați să mai dospească în tăvi timp de 20-30 de minute, acoperiți ușor cu un prosop curat. Între timp, preîncălziți cuptorul la 180°C.

Citește și: Rețetă cozonac pufos cu umplutură de nucă și rahat sau cacao din caietul bunicii. E simplu de preparat și delicios: ingrediente

După dospirea finală, ungeți cozonacii cu ou bătut pentru a obține o crustă lucioasă și frumoasă. Dacă doriți, puteți presăra deasupra puțin zahăr sau fulgi de migdale.

Introduceți tăvile în cuptorul preîncălzit și coaceți cozonacii timp de aproximativ 45-50 de minute. În ultimele 15 minute, verificați constant cozonacii, iar dacă observați că se rumenesc prea tare, puteți acoperi tăvile cu folie de aluminiu pentru a evita arderea crustei.

După ce sunt gata, scoateți cozonacii din cuptor și lăsați-i să se răcească în tăvi pentru aproximativ 10 minute, apoi răsturnați-i pe un grătar pentru a se răci complet. Așteptați până când s-au răcit bine înainte de a-i felia, pentru ca umplutura să se întărească și să fie mai ușor de tăiat.

Trucul pe care nu mulți îl știu! Cum poți păstra pâinea proaspătă chiar și 3 săptămâni. Ce au dezvăluit specialiștii bru... A apărut langoșul Dubai. Unde se vinde și cum arată...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Rețeta bunicilor pentru toba de casă. Cum să facem un preparat perfect, fără miros
Rețeta bunicilor pentru toba de casă. Cum să facem un preparat perfect, fără miros
De ce să pui pliculețe de ceai la ferestre iarna. Trucul ieftin și eficient funcționează și pentru geamurile mașinii
De ce să pui pliculețe de ceai la ferestre iarna. Trucul ieftin și eficient funcționează și pentru geamurile... Catine.ro
(P) Cum să păstrezi echilibrul între gust și sănătate la mesele de Crăciun
(P) Cum să păstrezi echilibrul între gust și sănătate la mesele de Crăciun
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Channing Tatum și Jenna Dewan, noi detalii despre acordul de divorț. Ce acuzații grave i-a adus actorul fostei sale soții
Channing Tatum și Jenna Dewan, noi detalii despre acordul de divorț. Ce acuzații grave i-a adus actorul fostei... Elle
Mama Mihaelei Rădulescu s-a stins din viață! Vedeta a revenit de urgență în România
Mama Mihaelei Rădulescu s-a stins din viață! Vedeta a revenit de urgență în România Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată HelloTaste.ro
S-a aflat cum se împarte averea Rodicăi Stănoiu. Ce primește presupusul iubit, mai tânăr cu 50 de ani. Va lua inclusiv locul de veci
S-a aflat cum se împarte averea Rodicăi Stănoiu. Ce primește presupusul iubit, mai tânăr cu 50 de ani. Va lua... Antena3.ro
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului useit
Horoscopul zilei de 20 decembrie 2025. Peștii se pun pe primul loc. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 20 decembrie 2025. Peștii se pun pe primul loc. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Parcul Natural Bucegi și comunele învecinate, vizate ca zone de non-intervenție și protecție strictă
Parcul Natural Bucegi și comunele învecinate, vizate ca zone de non-intervenție și protecție strictă Jurnalul
Elevul Mihai Voicu cucerește aurul la marile olimpiade internaționale de informatică
Elevul Mihai Voicu cucerește aurul la marile olimpiade internaționale de informatică Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Gheorghe a dat lovitura cu un soi de usturoi pe care îl vinde cu 100 de lei/kg. Are comenzi și în străinătate
Gheorghe a dat lovitura cu un soi de usturoi pe care îl vinde cu 100 de lei/kg. Are comenzi și în străinătate Observator
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă MediCOOL
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el UseIT
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x