- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Pentru a obține un cozonac cu adevărat pufos, respectați timpul de dospire și frământare. Frământatul este esențial, deoarece dezvoltă glutenul din făină, ceea ce va face ca aluatul să fie elastic și pufos. De asemenea, e important ca ingredientele să fie la temperatura camerei, mai ales ouăle, untul și laptele.
Rețetă de cozonac pufos cu umplutură de vanilie și ciocolată: ingrediente și mod de preparare
Ingredientele pentru cozonac pufos cu umplutură de vanilie și ciocolată sunt următoarele:
Ingrediente pentru aluat:
- 1 kg de făină albă de calitate superioară
- 5 ouă (la temperatura camerei)
- 200 g zahăr
- 500 ml lapte călduț
- 100 g unt topit (la temperatura camerei)
- 50 ml ulei (pentru a conferi mai multă finețe)
- 40 g drojdie proaspătă (sau 15 g drojdie uscată)
- 1 praf de sare
- Coajă rasă de la o lămâie și o portocală
- 1 lingură de esență de vanilie
Ingrediente pentru umplutură:
- 200 g ciocolată (preferabil ciocolată neagră, dar merge și cea cu lapte)
- 100 g nucă măcinată (opțional)
- 2 linguri de cacao
- 4-5 linguri de zahăr
- 1 lingură de esență de rom
- 200 ml lapte
- 2 plicuri de zahăr vanilat sau o linguriță de esență de vanilie
Mod de Preparare
Începeți cu activarea drojdiei, proces important pentru obținerea unui cozonac aerat și pufos. Puneți drojdia într-un bol mic, adăugați o linguriță de zahăr, două linguri de făină și puțin lapte călduț. Amestecați până la omogenizare și lăsați maiaua la dospit într-un loc cald, timp de 10-15 minute, până se formează bule la suprafață. Maiaua ar trebui să își dubleze volumul, indicând faptul că drojdia este activată corespunzător.
Într-un bol mare, cerneți făina pentru a evita formarea cocoloașelor și a obține o textură mai aerată. Adăugați peste făină praful de sare și amestecați ușor. Într-un alt bol, bateți ouăle cu zahărul până obțineți o compoziție spumoasă. Apoi, adăugați coaja de lămâie și portocală, esența de vanilie, laptele călduț și untul topit.
Citește și: Sos de gogoșari pentru iarnă. Rețeta cu care îi vei da gata pe cei dragi
Turnați maiaua peste făină, apoi adăugați treptat amestecul lichid, încorporând totul cu grijă. Frământați aluatul timp de cel puțin 15-20 de minute, fie manual, fie cu ajutorul unui mixer cu cârlig de frământat. În timpul frământării, adăugați treptat uleiul pentru a obține un aluat elastic și fin. Aluatul este gata când devine neted și nu se mai lipește de mâini sau de pereții bolului.
Acoperiți bolul cu un prosop curat și lăsați aluatul la dospit într-un loc cald, ferit de curenți de aer, timp de aproximativ o oră, până când își dublează volumul.
În timp ce aluatul dospește, ocupați-vă de umplutura de vanilie și ciocolată. Topiți ciocolata la bain-marie (sau într-o crăticioară la foc foarte mic) și amestecați cu cacao, zahăr, esență de rom și lapte, până obțineți o cremă omogenă. Lăsați crema de ciocolată să se răcească puțin, apoi adăugați nuca măcinată, dacă ați ales să o folosiți, și vanilia. Aceasta va adăuga o aromă dulce și caldă umpluturii, perfectă pentru cozonac.
După ce aluatul și-a dublat volumul, răsturnați-l pe o suprafață de lucru unsă cu puțin ulei pentru a evita lipirea. Împărțiți aluatul în două sau trei părți egale, în funcție de câți cozonaci doriți să faceți sau de mărimea tăvilor.
Luați fiecare bucată de aluat și întindeți-o ușor într-un dreptunghi de grosime medie, folosindu-vă de mâini sau de un sucitor. Întindeți uniform crema de ciocolată și vanilie pe suprafața aluatului, lăsând margini libere pentru a împiedica umplutura să iasă în timpul coacerii. Rulați aluatul strâns, formând un cilindru.
Dacă doriți un aspect răsucit, puteți lua două bucăți rulate de aluat cu umplutură și le puteți împleti ușor, apoi le puneți în tava unsă cu ulei sau tapetată cu hârtie de copt.
Lăsați cozonacii formați să mai dospească în tăvi timp de 20-30 de minute, acoperiți ușor cu un prosop curat. Între timp, preîncălziți cuptorul la 180°C.
După dospirea finală, ungeți cozonacii cu ou bătut pentru a obține o crustă lucioasă și frumoasă. Dacă doriți, puteți presăra deasupra puțin zahăr sau fulgi de migdale.
Introduceți tăvile în cuptorul preîncălzit și coaceți cozonacii timp de aproximativ 45-50 de minute. În ultimele 15 minute, verificați constant cozonacii, iar dacă observați că se rumenesc prea tare, puteți acoperi tăvile cu folie de aluminiu pentru a evita arderea crustei.
După ce sunt gata, scoateți cozonacii din cuptor și lăsați-i să se răcească în tăvi pentru aproximativ 10 minute, apoi răsturnați-i pe un grătar pentru a se răci complet. Așteptați până când s-au răcit bine înainte de a-i felia, pentru ca umplutura să se întărească și să fie mai ușor de tăiat.
Trucul pe care nu mulți îl știu! Cum poți păstra pâinea proaspătă chiar și 3 săptămâni. Ce au dezvăluit specialiștii bru... A apărut langoșul Dubai. Unde se vinde și cum arată...