De sărbători, cozonacul nu poate lipsi de pe masă, nu-i așa? Fie că petreci alături de familie sau de toți prietenii dragi, acest deliciu este unul dintre atracțiile Sărbătorilor de iarnă și nu numai.
Chiar dacă rețetele sunt migăloase și e nevoie să aștepți ceva până când cozonacii sunt dospiți, respectiv gata de scos din cuptor, efortul merită pe deplin.
Am selectat pentru tine două rețete speciale de cozonaci pufoși și aromați, prima din caietul bunicii și a doua inspirată de la Chef Sorin Bontea. Prima este rețeta de cozonac cu nuci/ rahat/ cacao, care are un timp de preparare de 45 de minute, o oră de coacere.
Citește și: Rețetă cozonac pufos. Trei cele mai bune rețete de cozonac de casă
Rețetă cozonac pufos cu nucă/rahat /cacao
Cozonacul nu este una dintre cele mai simple prăjituri, însă este, cu siguranță, o delicatesă care nu poate lipsi de pe masa de sărbătoare. În rândurile următoare veți regăsi o rețetă de cozonac pufoc cu nucă/rahat/cacao, explicată pas cu pas, pentru a fi cât mai ușor de înțeles.
Citește și: Cozonac tradițional cu nucă și rahat
Ingrediente cozonac pufos cu nucă/ rahat/ cacao
Înainte de a începe să pregătești cozonacul cu blat moale și nuci/cacao, asigură-te că ai în cămară următoarele ingrediente. Nu strică nici dacă ai cantități mai mari, în caz că tava ta nu este cea clasică pentru cozonac și vrei unul de o dimensiune mai mare.
Ce ingrediente se folosesc pentru 2 porții de cozonac pufos cu nucă/ rahat/ cacao:
Pentru miezul și coaja delicioasă a cozonacului veți avea nevoie de următoarele:
- 1 kg de făină;
- 50 grame de drojdie proaspătă;
- 250 de grame zahăr;
- 3-4 pliculețe de zahăr vanilat;
- 500 ml de lapte;
- 100 ml de ulei;
- 5 ouă (se folosesc gălbenușurile);
- sare după gust;
- esență lămâie și/sau coajă rasă de lămâie.
Pentru umplutura cozonacului cu nuci/cacao, rețeta tradițională spune că se folosesc următoarele ingrediente :
- 400 grame de nucă/ rahat;
- 5 ouă (se folosesc doar albușurile rămase se la blat);
- 5 linguri de zahăr;
- 3 linguri de cacao;
- opțional: bucăți de rahat sau stafide.
Cozonac pufos cu nucă/ rahat/ cacao: mod de preparare
Pentru început, făina trebuie cernută de trei ori. Pentru asta este nevoie de un vas mare, încăpător, scriu cei de la farfuriacolorată.
După ce acest proces a luat final, se ia făină din centrul recipientului, astfel încât să se formeze un spațiu rotund. Atenție însă, indicat este să rămână un strat generos de produs pe fundul lui.
Acum se pun la fiert laptele, zahărul (atât cel simplu, cât și cel vanilat). Conținutul nu trebuie să fiarbă, ci e nevoie să fie lăsat atât cât să se topească zahărul.
Citește și: Rețeta de cozonac din bucătaria Mirelei Vaida. Vedeta a venit în ajutorul celor care pregătesc masa de Paște
După ce acest lucru s-a întâmplat, folosim câteva linguri de lapte pentru a dizolva drojdia și ne întoarcem la vasul cu făină. În groapa făcută în ea se pune drojdia și se presară puțină făină, cât să acopere zona respectivă. Nu este nevoie să amestecăm încă, ci doar să așteptăm 10 minute.
În acest timp, drojdia se activează și va ieși prin stratul de făină care o acoperă. Dacă nu arată de parcă a erupt, indicat este să mai fie lăsată câteva minute.
În acest timp, putem separa gălbenușurile. Ele se freacă cu sare, se adaugă coaja de lămâie și toată compoziția trebuie pusă în vasul cu făină. Se toarnă, de asemenea, laptele rămas și aluatul trebuie amestecat bine astfel încât toate elementele să fie amestecate bine bine.
Citește și: Ce beneficii are pudra de roșcove și la ce se poate folosi
Cu foarte puțin ulei ne ungem mâinile și continuăm să frământăm aluatul cozonacului pufos. Indicat este să fie utilizați doar 100 ml de ulei, însă putem depăși cu puțin această cantitate.
Recomandat este să evitați utilizarea făinii dacă aluatul se lipește de palme și să îl înlocuim cu ulei. În acest fel, cozonacul va ieși moale și nu se va întări după ce se răcește.
Timpul minim de frământat este 15 minute, însă puteți să faceți asta până la 30 de minute. Odată ce procesul este gata, aluatul trebuie acoperit și lăsat la dospit în jur de o oră jumătate, chiar două.
Cum timpul ne permite, putem să facem umplutura cozonacului pufos cu nucă/ rahat/ cacao. Este un proces simplu: albușurile de la cele 5 ouă se bat cu zahăr până se formează o spumă, apoi se pun nuca, cacao și se amestecă bine.
La ce grade și cât timp se lasă cozonacul pufos în cuptor
După ce aluatul a crescut se împarte în două. La rândul ei, fiecare bucată se împarte în două părți pentru a adăuga umplutura cozonacului cu nucă/ rahat/ cacao. Rețeta spune ca fiecare bucată de aluat să fie întinsă pe o o suprafață unsă cu ulei.
După ce bucata de aluat a fost întinsă bine cu un făcăleț și conținutul umpluturii presărat în mod uniform, fiecare folie se rulează și se împletește în două, după care este așezată pe tava tapetată cu hârtie de copt.
După ce mai sunt lăsați ceva timp la crescut, cozonacii necopți se ung cu gălbenuș și se pune zahăr pe deasupra.
Citește și: Rețetă de Cozonac cu stafide şi rahat şi Rețetă de cozonac dietetic
Pentru început, cozonacul pufos se coace la foc mediu. După primele 15 minute, se lasă focul mai mic pentru că cele mai multe cuptoare au tendința de a arde aluatul.
Pentru a evita acest lucru, putem adăuga foaie de copt și peste cozonac. Însă acest lucru este posibil după primele 30 de minute de coacere.
După o oră, cozonacul este gata. Indicat este să fie verificat pentru că fiecare cuptor coace diferit. Poftă bună și Sărbători luminate!
Rețeta de cozonac a lui Sorin Bontea
O altă variantă de cozonac pufos și delicios este după rețeta lui Sorin Bontea. Cozonacul făcut de Chef are umplutură bogată și delicioasă și este ușor de preparat.
Ingrediente rețeta de cozonac a lui Sorin Bontea
Spre deosebire de rețeta de cozonac pufos cu nucă/ rahat/ cacao, pe care am dezvoltat-o în rândurile de mai sus, rețeta lui Sorin Bontea este mai complexă. Iată care sunt ingredientele de care aveți nevoie pentru a pune pe masă un cozonac ca al Chefului de la Antena 1:
- 1 kg făină
- 350 g zahăr
- 8 gălbenușuri
- coaja rasă de la o lămâie
- -coaja rasă de la o portocală
- 50 ml de ulei
- 1/2 linguriță de sare
- 14 g de drojdie uscată
- o esență de vanilie
- un pachet de unt
- 1 litru de lapte cu 3,5% grăsime
- 150 g de zahăr
- 8 albușuri
- 80 g cacao
- 250 g nucă pisată
- 25 ml esență de rom.
Click aici pentru mai multe detalii despre cum se prepară cozonacul după rețeta lui Sorin Bontea.