Antena Căutare

Sos de gogoșari pentru iarnă. Rețeta cu care îi vei da gata pe cei dragi

Perfect lângă fripturi, tocane sau ca atare pe pâine, sosul de gogoșari poate transforma o simplă masă într-o experiență delicioasă. Află cum să-l prepari acasă.

Perfect lângă fripturi, tocane sau ca atare pe pâine, sosul de gogoșari poate transforma o simplă masă într-o experiență delicioasă. Află cum să-l prepari acasă. | shutterstock

Pentru mulți dintre noi, conservarea legumelor proaspete pentru iarnă este o tradiție care ne leagă de gusturile autentice de acasă. Printre acestea, sosul de gogoșari ocupă un loc aparte datorită aromei sale intense, ușor dulce, ușor acrișoare, care se potrivește de minune cu diverse feluri de mâncare.

Citește și: Rețetă de pancakes cu doar 3 ingrediente. Cum faci cele mai delicioase clătite rapid și ieftin

Rețetă de sos de gogoșari pentru iarnă

Perfect lângă fripturi, tocane sau ca atare pe pâine, acest sos poate transforma o simplă masă într-o experiență delicioasă. Iată cum să pregătești un sos de gogoșari pentru iarnă, pas cu pas, pentru a te bucura de el în zilele reci.

Articolul continuă după reclamă

Ingrediente pentru sos de gogoșari

Ingredientele nu sunt multe și includ gogoșari proaspeți, roșii coapte, oțet și condimente. Astfel, pentru a pregăti sosul de gogoșari pentru iarnă, vei avea nevoie de următoarele:

  • 2 kg de gogoșari proaspeți
  • 500 g de roșii coapte
  • 200 ml de oțet (de preferat, oțet de vin alb)
  • 200 g de zahăr
  • 150 ml de ulei de floarea-soarelui
  • 1 lingură de sare (preferabil sare neiodată)
  • Opțional: 1-2 ardei iuți (dacă dorești un sos picant)
  • Condimente după gust: piper negru măcinat, foi de dafin, usturoi (aproximativ 2-3 căței)

Rețeta de sos de gogoșari pas cu pas

Spală bine gogoșarii și taie-i pe jumătate pentru a îndepărta cotorul și semințele. După ce au fost curățați, taie gogoșarii în felii sau cubulețe, în funcție de preferințele tale. Dacă îți dorești un sos mai fin, poți opta pentru tăierea acestora în bucăți mai mici, care vor fierbe mai repede.

Roșiile coapte adaugă un plus de aromă și oferă sosului o textură mai cremoasă. Pentru a le pregăti, spală roșiile și îndepărtează pielița. Poți face acest lucru opărindu-le rapid în apă clocotită și apoi trecându-le prin apă rece – coaja se va desprinde mult mai ușor astfel. După ce sunt curățate, taie-le în bucăți mari și pune-le într-o cratiță.

Într-o cratiță mare, adaugă roșiile și gogoșarii. Adaugă zahărul și sarea, amestecând bine pentru ca acestea să înceapă să își lase sucul. Fierbe amestecul la foc mediu timp de aproximativ 20 de minute, până când legumele încep să se înmoaie. La acest punct, dacă preferi o textură foarte fină, poți folosi un blender pentru a pasa amestecul.

Citește și: Rețetă ardei iute la borcan: ingrediente și mod de preparare. Cum faci la tine acasă cel mai bun ardei iute murat

După ce legumele s-au înmuiat și sosul a început să capete consistență, adaugă oțetul și uleiul de floarea-soarelui. Amestecă bine și continuă să fierbi sosul pentru încă 20-30 de minute, până când acesta scade și devine mai gros. Oțetul nu doar că ajută la conservare, dar oferă și o ușoară aromă acrișoară care completează dulceața gogoșarilor.

Acum este momentul să adaugi condimentele preferate. Pune piper negru măcinat după gust și adaugă foile de dafin pentru o aromă subtilă. Dacă dorești să adaugi o notă picantă, pune și ardei iuți, întregi sau feliați, după preferințe. Usturoiul adăugat la final, tăiat mărunt, va da o savoare deosebită sosului.

Cum păstrezi sosul de gogoșari pentru a nu se strica

Pentru a păstra sosul proaspăt pe toată durata iernii, este esențial să îl depozitezi în borcane sterilizate corect. Spală borcanele și capacele cu apă fierbinte și detergent, apoi clătește-le bine. Pune borcanele într-o tavă și introduce-le în cuptor la o temperatură de 100°C timp de aproximativ 10-15 minute. Capacele pot fi sterilizate prin fierbere în apă timp de 5 minute.

Citește și: Dulceață de zmeură - cea mai simplă rețetă. Cum să o prepari acasă. Trucurile celor mai iscusite gospodine

După ce sosul a fiert și a căpătat consistența dorită, toarnă-l fierbinte în borcanele sterilizate, având grijă să lași aproximativ un centimetru liber până la margine. Întoarce borcanele cu capul în jos pentru a crea un vid care ajută la sigilarea acestora și lasă-le așa până se răcesc complet.

După ce borcanele s-au răcit complet și s-au sigilat, le poți depozita într-un loc răcoros și întunecat, precum o cămară sau un beci. Acest sos de gogoșari se va păstra foarte bine câteva luni, iar aroma lui va rămâne la fel de intensă și delicioasă.

Sarmale pufoase ca la bunica acasă. Secretul lui Nicolai Tand care le schimbă gustul complet. În ce să le fierbi... Avertismentul ANPC în privința produselor de post. La ce trebuie să fim atenți...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x