Pe 9 martie este ziua celor 40 de mucenici, iar gospodinele realizează din aluat 40 de covrigei, care simbolizează mucenicii. În funcție de regiunea în care locuiesc, gospodinele realizează mucenici muntenești, în zeamă, sau moldovenești, numiți sfințișori. Mucenicii muntenești implică pe de o parte pregătirea covrigeilor în formă de 8 și pe de altă parte prepararea zemei în care se servesc covrigeii.
Cum prepari mucenici muntenești (în zeamă) pentru familia ta, de 9 martie 2022 Rețeta de mucenici muntenești
Pentru mucenicii muntenești avem nevoie de făină, drojdie, sare, zahăr vanilat și ulei. Aceste ingrediente sunt folosite pentru preparara covrigeilor. Pentru zeama gustoasă în care se scaldă cei 40 de covrigei avem nevoie de nucă, scorțișoară, zahăr, praf de sare, coajă de lămâie, apă, pentru zeamă.
Ziua de 9 martie este o sărbătoare îndrăgită atât adulți cât și de copii, pentru că în această zi se servește acest delicios desert.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Mucenici. Ce superstiții s-au păstrat din bătrâni
Ingrediente pentru mucenici muntenești
Pentru a prepara cei 40 de covrigei ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 500 de grame de făină
- 200 de ml de apă călduţă
- 50 de grame de drojdie
- un praf sare
- zahăr vanilat
- 100 ml de ulei
Pentru a prepara zeama de la muceinici pentru familia ta ai nevoie de următoarele ingrediente:
Zeama de la mucenicii muntenești reprezintă piesa de rezistență a preparatului. Nuca și coaja de lămâie conferă o savoare deosebită desertului tradițional pregătit pe 9 martie.
- trei litri de apă
- 350 de grame de zahăr
- zahăr vanilat
- un praf de sare
- o lingurita de scorţişoară
- 800 de grame de nucă măcinată
- esenţă de rom
- coajă de la o lămâie
Mod de preparare mucenici muntenești
După ce ne-am asigurat că avem toate ingredientele necesare, începem pregătirea luatului necesar pentru prepararea covrigeilor. Într-un vas se adaugă făina drojdia, sarea, zahărul vanilat, uleiul și puțină apă călduţă. Se amestecă pentru a se forma un aluat. După ce conținutul devine unul omogen se frământă bine și se lasă câteva minute la crescut.
Ulterior, aluatul se întinde pe un blat, peste puțină făină, pentru a nu se lipi și se întinde cu sucitorul, până când se formează o pătură subțire. Ulterior, aluatul se taie fâșii și se formează opturi mici. Covrigeii în formă de 8 se fierb câteva minute, se pun în sită la scurs, apoi se bagă la cuptor. După ce s-au copt se lasă să se răcească și să se întărească, de preferat peste noapte.
Pentru zeamă se pune apa la fiert, iar după ce dă în clocot se adaugă coaja de lămâie, praful de sare, zahărul vanilat, o linguriță de scorţişoară. La final se alătură covrigeii și zeama și se adaugă nucă.
Respectând aceste îndrumări, vom avea garantat un desert aromat, savuros și sățios.
Dacă vrei să prepari ambele tipuri de mucenici poți consulta și rețeta noastră de mucenici moldovenești.
Poftă bună și o primăvară minunată!