Marian Duță, îndrăgitul reporter de la Neatza cu Răzvan și Dani a reușit să obțină sectretele și rețetele celor mai pufoși și gustoși mucenici moldovenești, dar și rețeta de mucenici muntenești, sau mucenici fierți în sirop.
Rețetele de mucenici sunt variate, în funcție de zonele țării, iar reușita deplină a acestora depinde și de iscusința celor care îi prepară.
Ingrediente pentru Rețeta de Mucenici moldovenești, de post:
- 1 kg făină
- 150 gr zahăr
- 40 gr de drojdie proaspătă
- 450 ml apă
- 50 ml ulei
- un praf de sare
- Sirop:
- 250 ml apă
- 50 gr zahăr
- 200 gr miere
- coajă rasă de portocale și de lămâie
- 2 lingurițe esență de rom
- Decor:
- nucă măcinată
- scorțișoară
Mod de preparare pentru Rețeta de Mucenici moldovenești, de post:
Pentru aluat de mucenici, se cerne făina într-un vas și se face un loc la mijlocul ei unde se vor pune celelalte ingrediente.
Drojdia de amestecă cu puțin de zahăr și puțină apă caldă, până se lichefiază, apoi se toarnă la centrul făinii. Se lasă așa 10-15 minute, până se activează maiaua.
Apoi, se amestecă cu mirodeniile și cu făina din vas, turnând treptat și restul de apă caldă în care se dizolvă zahărul. Se adaugă, alternativ și uleiul, de asemeni, cald.
Se frământă un aluat nu foarte ferm și se lasă la dospit pentru o oră.
Apoi se formează mucenicii de forma cifrei 8, se așază în tava tapetată cu hârtie de copt și se mai lasă să se dezvolte aproximativ 15-20 de minute, timp în care se pornește cuptorul la 175-180 de grade.
Mucenici moldovenești de post se coc pentru 30-35 de minute, sau până sunt frumos rumeniți.
Între timp, se fierbe un sirop din apă cu zahăr, coajă de citrice și esență de rom. După ce se temperează, se adaugă mierea.
Mucenicii moldovenești se vor scufunda în sirop, apoi se vor tăvăli prin nucă amestecată cu scorțișoară.
Citește și: Cum prepară Vlăduț, bucătarul de la Neatza, Rețeta de Mucenici moldovenești cunoscuți și sub denumirea de Măcinici!
Ingrediente pentru Rețeta de Mucenici moldovenești de dulce:
- 1 kg de făină talbă de patiserie
- 150 gr zahăr
- 40 gr drojdie
- 4 gălbenușuri de ou
- coaja și sucul de la 1 lămâie
- esență de vanilie
- 500 ml lapte
- 50 ml ulei
- 1 linguriță sare
- Pentru sirop și decor:
- 250 gr zahăr
- 500 ml apă
- zeamă și coajă de lămâie
- miere, după gust
- miez de nucă din belșug
Mod de preparare pentru Rețeta de Mucenici moldovenești de dulce:
Pentru aluatul de mucenici moldovenești, de dulce, gălbenușurile le frecăm bine cu sare, apoi cu zahărul și adăugăm uleiul și aromele.
Drojdia o diluăm amestecând-o cu o lingură de zahăr și puțin lapte cald. Formăm o adâncitură la mijlocul făinii, punem acolo maiaua și o acoperim cu un strat fin de făină. Acoperim vasul și lăsăm maiaua să se activeze.
Când maiaua este bine activată, adăugăm compoziția de gălbenușuri și începem să amestecăm totul cu făina, turnând și laptele cald. Lăsăm aluatul la dospit aproximativ o oră, după care modelăm mucenicii, îi așezăm în tavă și îi mai lăsăm la odihnit 20 de minute.
Ungem mucenicii moldovenești, de dulce, cu gălbenuș de ou și îi coacem pentru aproximativ 20-25 de minute la 180 de grade.
Între timp, fierbem apa cu zahărul și mirodeniile pentru a prepara siropul. Siropul se lasă să se tempereze, apoi se adaugă miere.
Mucenicii moldovenești se scufundă în acest sirop, după ce se răcesc, se scot și se tăvălesc prin nucă, apoi se așază pe un grătar.
Citește și: Care sunt secretele celui mai pufos aluat pentru mucenici? Secretele unei rețete de mucenici din anul 1960!
Ingrediente pentru Rețeta de Mucenici muntenești:
- Pentru aluat:
- 500 gr făină
- 250 ml apă fierbinte
- 1 lingură ulei( opțional)
- 1/4 linguriță sare
- Pentru sirop:
- 2,5 l apă
- 250 gr zahăr
- 250 gr nucă măcinată mai grosier
- 2 lingurițe scorțișoară, pulbere
- 3 lingurițe esență de vanilie
- 3 lingurițe esență de rom
- coajă rasă de lămâie și portocală, opțional
- 1/4 linguriță sare
Mod de preparare pentru Rețeta de Mucenici muntenești:
Pentru aluat, punem apa la fiert și o lăsăm atât cât suportă degetul temperatura. Adăugăm în ea și sarea și uleiul. Cernem făina într-un vas, turnăm apa ușor fierbinte peste ea și le amestecăm rapid până obținem un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios.
Lăsăm aluatul să se odihnească aproximativ 15 minute, apoi îl întindem pe planșeta ușor înfăinată într-o foaie de aproximativ 5-6 mm grosime. Cu ajutorul dispozitivului special decupăm mucenicii.
Așezăm decupajele în formă de 8 pe planșetă și le lăsăm să se usuce câteva ore bune, sau de seara până dimineața.
Dacă nu avem dispozitivul de decupat, putem folosi două păhărele micuțe, de diametre diferite. Decupăm cercuri din aluat cu păhărelul mare, apoi, cu păhărelul mic mai decupăm odată interioarele cercurilor. Răsucim, apoi, decupajele realizând formele de opt. Este mai mult de muncă, ce-i drept, dar ideea este că se pot crea mucenici și fără dispozitiv special.
Pentru sirop, punem apa la fiert, într-un vas încăpător, împreună cu zahărul și sarea. Amestecăm până când zahărul și sarea sunt diluate și lăsăm siropul să atingă punctul de fierbere. Adăugăm mucenicii uscați și îi lăsăm să fiarbă 10-12 minute, până se ridică la suprafața siropului. Adăugăm scorțișoara, coaja de lămâie și portocală, dacă folosim( eu nu am folosit) și nuca măcinată grosier.
Mai lăsăm mucenicii să fiarbă în acest amestec 5-6 minute, apoi stingem focul și adăugăm esențele. Acoperim vasul și lăsăm delicioșii mucenici muntenești sau mucenici fierți să se aromatizeze și să se hidrateze bine. Și nuca se va hidrata în siropul fierbinte și va îngroșa consistent siropul.