- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Gustoase si usor de preparat, tartele sunt un preparat delicios atat pentru cei care urmeaza o dieta, cat si pentru amatorii de ceva dulce. Daca iti doresti o gustare la pranz, prepara tarte cu legume, carne sau branzeturi, iar daca alegi sa le umpli cu jeleu de fructe, migdale sau stafide vei obtine un desert gustos si aromat.
Tartele umplute se pot pastra o zi, iar cele neumplute, maximum trei saptamani. Poti coace tartele din timp si sa le umpli cand doresti. Cand faci tarte cu fructe proaspete, presara intotdeauna putin gris peste aluat, inainte sa pui fructele, pentru a absorbi surplusul de zeama.
Tarta cu fructe
Ingrediente: 2 oua, 250 g zahar, 150 g faina, 1/2 praf copt, 1 plic zahar vanilat, zeama si coaja de la o lamaie, 100 ml apa, o budinca de vanilie, 250 ml lapte, 200 g fructe (mure, sau capsuni, afine, zmeura etc.), 10 g gelatina transparenta, 50 ml rom.
Preparare: Albusurile se bat spuma, se adauga 150 g zahar si zeama de lamaie. Apoi se pun galbenusurile si se continua sa se bata. In spuma rezultata se adauga treptat apa si faina amestecata cu praf de copt si arome (coaja de lamaie rasa).
Se toarna in forma tapetata si se coace la 200 grade, circa 35-40 de minute. Separat, se prepara crema din lapte si budinca de vanilie (conform indicatiilor de pe plic.) Fructele se pregatesc, se sorteaza.
Dupa coacerea tartei si usoara racire, se va insiropa cu 3 linguri de apa amestecata cu o lingura de rom si o lingura de zahar. Crema de budinca se toarna peste tarta, se niveleaza si se orneaza cu fructele de sezon. Se glazureaza ca gelatina fierbinte, dizolvata in solutie de zahar.
Tarta de branza cu legume
Ingrediente: 500 g branza de vaci, 100 g branza telemea, 300 g cartofi, 2 ardei grasi, 2 cepe, 4 catei de usturoi, 200 g rosii cherry, 4 oua, 1 conserva de ciuperci in apa, 1 salata verde, sare, piper, 100 ml ulei.
Preparare: Tai branza telemea in bucati si o amesteci bine cu branza de vaci. Cartofii, curatati de coaja, ii speli si ii fierbi. Lasi la racit, apoi ii tai in felii subtiri. Cepele si usturoiul le toci marunt. Incingi ulei intr-o cratita si calesti ceapa, usturoiul impreuna cu ardeii grasi taiati.
Le scoti cu o spumiera si le pui peste branza. Adaugi salata verde taiata in fasii, feliile de cartofi si ciupercile scurse de apa. Condimentezi cu sare si piper, adaugi ouale batute, rosiile cherry si amesteci. Ungi o forma de tarta cu ulei si torni compozitia. Nivelezi, introduci tava in cuptor si lasi sa se coaca, la foc mediu, pana cand tarta capata o culoare aurie.
Tarte picante aperitiv
Ingrediente: Aluatul: 200 g faina, 100 g margarina, 1 ou, sare si piper, 50 ml apa. Umplutura: 200 g salam uscat picant, 1 ardei capia rosu, 80 g cascaval, 2 oua, 1 lg smantana, patrunjel verde.
Preparare: Se framanta aluatul, se acopera si se lasa la rece jumatate de ora. Separat, se taie cubulete salamul si ardeiul. Cascavalul se da pe razatoarea mica. Se bat ouale, se pune smantana si se amesteca impreuna cu ardeiul, salamul si patrunjel tocat.
Se imbraca forme mici de tarte, se pune umplutura si se dau la cuptor, la foc mediu, 40 minute. Peste tartele calde se rade putin cascaval. Umplutura poate fi diferita, functie de preferinte.
Afla mai multe retete in revista Felicia
foto: media.photobucket.com
Ce este... oregano?... Salata de fasole, naut si feta...