Live acum
Prime Time 20:30X Factor

4 obiceiuri din viața de zi cu zi pe care tehnologia le-a schimbat definitiv

Face parte din viața noastră, mulți dintre noi își încep și își încheie ziua folosind-o, iar unele obiceiuri nu vor mai fi niciodată la fel datorită ei.

Este vorba despre tehnologie și toate gadget-urile dezvoltate cu ajutorul ei. Fie că ne place sau nu, ea ne-a simplificat în mare măsură viața și, în mod cert, a schimbat-o fără cale de întoarcere. Smartphone-urile au devenit obiecte atât de populare încât copiii și adolescenții de acum nici nu-și pot imagina cum se desfășura viața înainte ca ele să apară. Există câteva obiceiuri pe care fără doar și poate tehnologia le-a transformat complet, iar dintre ele am putea aminti:

1. Ziua începută cu o cafea și un ziar este acum un obicei tot mai rar întâlnit

Ziua nu mai începe acum cu o cafea și cu un ziar, în miros de boabe proaspăt măcinate și tuș de la paginile ziarului. Acum dăm scroll știrilor din aplicațiie de news sau chiar din site-urile de socializare precum Facebook sau Twitter, iar obiceiul de a merge la chioșc în căutarea ziarelor preferate este unul pe care îl mai au foarte puține persoane în prezent.

2. Fumătorii folosesc din ce în ce mai mult tehnologia

Fumatul este un obicei des întâlnit în rândul românilor și chiar dacă unele studii arată că numărul fumătorilor este în scădere, tot este o obișnuință pentru multe persoane. Ei bine, chiar și el se schimbă datorită tehnologiei. Astfel, în locul țigării, se folosesc dispozitive precum IQOS, care au un miros mult mai discret decât cel al fumului de țigară.

3. Filmul care aduna toată familia într-o cameră e acum înlocuit de smart TV, laptopuri și tablete cu un conținut streamed

Dallas, Twin Peaks sau Seinfeld ne țineau pe toți la televizor la o anumită oră și într-o anumită zi a săptămânii. Azi, însă, nici nu mai poate fi vorba despre așa ceva, iar serialele sunt urmărite pe platforme de streaming. Netflix, Hulu sau HBO GO sunt doar câteva dintre aceste platforme și sunt echivalentul de azi al marilor canale TV, care difuzau serialele cele mai populare.

Puține seriale mai sunt urmărite ca pe vremuri, la o oră anume și din fața televizorului - serialul Urzeala Tronurilor este printre puținele care adună oameni în fața televizorului, restul producțiilor TV fiind urmărite online.

4. Comunicarea se face acum mai mult prin mesaje scrise decât prin apeluri telefonice

Poate cea mai de impact schimbare pe care a adus-o tehnologia și la care am aderat cu toții este reprezentată de schimbarea modului de comunicare. În trecut vorbeam la telefon și aveam grijă la „impulsurile consumate”, vedeam pe stradă telefoane publice, mai apoi dădeam „bipuri”, însă acum comunicarea a devenit mai ieftină ca niciodată și discutăm cu persoane aflate la mii de kilometri distanță chiar și văzându-ne la webcam prin aplicații precum Skype.

Mai mult decât atât, în prezent comunicăm mai mult ca niciodată prin mesaje scurte. În trecut nu ne sunam prietenii în timpul programului de lucru ca să le spunem de un articol interesant, însă în prezent deschidem adesea messenger-ul de la Facebook sau chat-ul de la Whatsapp doar pentru a împărtăși cu prietenii fotografii, imagini amuzante, articole interesante sau melodii recent lansate.

Iată patru obiceiuri pe care tehnologia le-a schimbat complet și care cel mai probabil nu vor mai reveni niciodată la forma pe care o aveau cu ani în urmă. Evoluția este firească și, trebuie să recunoaștem, tehnologia ne-a făcut din multe puncte de vedere viața mai ușoară.

Sursa foto: nenetus/Shutterstock

Recomandari