Live acumObservator 12
Prime Time 20:30Animatie: Ferdinand

Romania, in top 10 la „exportul“ de virusi informatici

Expertii Kaspersky Lab, firma ruseasca de securitate informatica, au plasat Romania pe locul zece in topul tarilor care au distribuit malware, cu un procent de 1,97%. Pe primele trei pozitii se afla SUA cu 22,14%, urmate de Rusia (15,18%) si Germania (14,37%), un clasament pe luna septembrie.

Printre cele mai importante incidente informatice de luna trecuta, care au avut ca tinta utilizatorii individuali, a fost atacul asupra DigiNotar una dintre firmele care elibereaza certificate digitale de securitate (SSL) pentru mai multe resurse online, inclusiv retele sociale si servicii de e-mail. In urma atacului, infractorii cibernetici au eliberat certificate digitale false in numele unor giganti din industria IT - Gmail, Mozilla, Facebook si Twitter.

Nici utilizatorii de Mac OS X nu au fost ocoliti de atacuri informatice: Backdoor.OSX.Imuler.a a fost identificat ca fiind ascuns intr-un document PDF destinat si avand capacitatea de a primi comenzi de la un server de control, precum si de a descarca in sistemul infectat alte fisiere suspecte sau de a trimite capturi de ecran cu activitatea desfasurata pe Mac.

De asemenea, au fost detectate 680 de noi programe periculoase pentru telefoanele mobile, din care 559 erau create pentru platforma de operare Android.

In ultimele luni, numarul amenintarilor informatice pentru acest sistem de operare a crescut semnificativ, foarte multe dintre acestea avand functionalitate de backdoor - 182 de programe periculoase (32,5%) din total.

Recomandari