Antena Căutare

(P) Sunt VPN-urile necesare la conectarea privată sau doar în rețelele publice?

VPN reprezintă acronimul pentru termenii “rețea virtuală privată” și este o modalitate de conectare la internet în siguranță prin criptarea datelor personale și asigurarea confiențialității informațiilor transferate.

Descoperă tot ce trebuie să afli despre rețeaua virtuală privată (VPN)

VPN-ul funcționează ca un tunel virtual care ascunde IP-ul utilizatorului care îl folosește și permite conectarea în siguranță la orice sursă de internet privat sau public disponibilă prin hotspot sau WiFi, acasă sau într-o locație publică care dispune de așa ceva.

Un VPN este foarte eficient împotriva softurilor speciale de spionaj sau a atacatorilor cibernetici, poate funcționa cu eficiență în spațiul public, dar este la fel de util și acasă, în mediul privat, unde alocăm tot mai mult timp mediului online, lucrând sau petrecându-ne timpul liber. Este evident de ce o sursă publică de internet poate reprezenta un pericol, însă trebuie explicat și care este utilitatea unui VPN acasă.

Furnizorul de servicii de internet

Un posibil risc îl poate reprezenta relația cu furnizorul de servicii de internet care deține un volum mare de date personale ale clienților ce pot fi ținta unui atac. În plus, în funcție de regulile industriei, obiceiurile de consum online pot fi ținta unor campanii de marketing mai puțin dorite și foarte insistente.

  • Utilizarea unui VPN vă poate proteja în majoritatea acestor cazuri pentru că furnizorul de internet nu va mai avea posibilitatea să vă urmărească activitatea online, să vadă ce site-ul accesați, cât de frecvent și care este durata de timp pe care o petreceți online. Toate aceste detalii reprezintă informații extrem de utile pentru identificare profilului dvs. ca utilizator și client, însă au un caracter personal și ar trebui să fie disponibile implicit.
  • Există situații în care, în funcție de tipul de contract de furnizare de servicii de internet pe care l-ați semnat, să se stipuleze că la un anumit volum de utilizare să vi se limiteze lățimea benzii. Aceasta are ca efect reducerea vitezei de conectare și, implicit, extinderea timpului necesar să vă încărcați pagini, aplicații sau să transferați conținut online. Sunteți astfel încurajat indirect să optați pentru un pachet de servicii superior, mai scump, pentru a vă putea face treaba.

Dacă aveți instalat un VPN, furnizorul de servicii nu va mai putea urmări care vă este activitatea online, ce materiale descărcați și ce site-uri folosiți, neputând astfel să vă limiteze banda. Viteza de conectare poate fi optimizată fie prin alegerea unui server mai apropiat fizic, fie prin optarea pentru un serviciu VPN care are ca punct forte tocmai viteza de conectare.

Rețea de imobil

Există situații în care, conexiunea de acasă este oferită ca un beneficiu al administratorului clădirii, care poate fi, de exemplu, un proiect imobiliar smart cu diverse facilități.

  • În cazul acesta, conexiunea dvs. privată este practic publică, pentru că vă alăturați unei comunități de vecini toți conectați la aceeași rețea. Și, nu puteți știi, dacă administratorul sau oricare alt utilizator din rețea nu este pasionat de urmărirea activității online a altor vecini sau dezvoltă anumite pasiuni de infracțiuni cibernetice.
  • Însă, puteți naviga online liniștiți utilizând acea rețea, dacă optați să folosiți un serviciu VPN care vă asigură confidențialitate și securitate.

Telemunca sau biroul de acasă

În situația în care faceți parte din categoria angajaților care lucrează de acasă sau din diverse locații, altele decât sediul firmei cu care aveți contract, conexiunea sigură la internet este o condiție vitală pentru a vă putea desfășura activitatea.

Serviciul VPN disponibil din partea firmei vine de obicei la pachet cu alte softuri și soluții de securitate, care să vă protejeze în permanență indiferent de rețeaua la care vă conectați în mod spontan.

  • Verificați cu angajatorul și asigurați-vă că are în vedere toate situațiile care pot apărea și că vă instruiește complet asupra modului în care vă conectați dispozitivele la internet în funcție de locație.
  • Reprezentații serviciilor de suport tehnic pentru angajați sunt cei mai în măsură să vă explice care sunt caracteristicile și mai ales riscurile de a lucra într-o rețea expusă.

Divertisment și platforme de streaming

Un alt aspect pe care să îl luați în considerare atunci când vă decideți să utilizați un serviciu VPN este acela că vă facilitează accesul la o rețea de servicii de divertisment, precum conținut de pe platforme de streaming sau transmisiuni sportive, pe care, în mod normal, locația geografică nu vi le permite. Datorită faptului că tunelul VPN vă ascunde datele personale, inclusiv locația din care sunteți conectat, puteți să accesați emisiuni, sporturi, servicii de jocuri online, transmisiuni live restricționate de anumite regiuni geografice sau disponibile doar contra-cost.

  • De exemplu, iubitorii de fotbal nu pot urmări în voie în țara lor toate meciurile unui campionat, însă conectându-se prin intermediul unui VPN, nu își vor dezvălui adresa și pot accesa transmisiunile disponibile audienței dintr-o altă țară unde aceleași meciuri sunt transmise în exclusivitate și gratuit.
  • Și utilizatorii jocurilor de noroc online sunt atrași de beneficiile conectării prin intermediul unui VPN pentru că fiecare regiune geografică are propriile reglementări și limitări atunci când vine vorba de funcționarea și accesul la cazinourile online.

Dacă vă regăsiți într-una dintre situațiile descrise mai sus sau, pur și simplu, doriți să nu aveți grija riscului de a vi se accesa și fura date cu caracter personal, puteți să găsiți la un click distanță nenumărate variante de servicii de VPN, furnizat de nume cunoscute în industrie. Veți beneficia de avantaje contra unui cost care reprezintă abonamentul pe o anumită perioadă de timp, cu posibilitatea de reînnoire a lui la termen.

Fiecare serviciu VPN vine cu un pachet de caracteristici pe baza cărora să puteți alege: preț, facilitatea instalării și utilizării, perioadă de valabilitate, număr de dispozitive conectate, viteză de conectare. Dacă nu sunteți decis ce să alegeți, citiți recenziile publicate de alți utilizatori și verificați ce tip de conectare vi se potrivește cel mai bine în calitate de utilizator de internet acasă.

Concluzie

În concluzie, utilizarea unui VPN care să protejeze numeroasele date personale asociate activității online este o necesitate în prezent și absolut necesară și conectării în rețelele private.

Suntem utilizatorii unui mediu online care înregistrează frecvent atacuri online și scurgeri de date personale, mai ales datorită specializării infractorilor cibernetici.

De aceea, este util să vă mențineți informat la zi asupra soluțiilor de securitate și protecție online și să puteți preveni eventualele riscuri în vederea eliminării unor probleme ulterioare.

Cele mai populare nume de copii din Europa. Ce alegeri au făcut părinții pentru micuții lor
Specialiștii au stabilit care sunt cele mai populare nume de copii din Europa. Alegerea numelui...
Horoscopul zilei de 26 martie 2023. Scorpionii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 26 martie 202 vine cu multe vești bune pentru nativii din zodiac. Aceștia...
Parteneri
Bob italian, tunsoarea îndrăgită de femei. Ce recomandări fac specialiștii în beauty
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x