Antena Căutare

WhatsApp-ul tău este în pericol! Cum poate o persoană rău intenționată să îți blocheze accesul la cont și să îl preia

O scăpare din procesul de autentificare al WhatsApp permite blocarea oricărui utilizator de WhatsApp, dacă ştie numărul de telefon al ţintei. Cum te poți feri.

WhatsApp

shutterstock

Specialiștii în securitate cibernetică au descoperit o metodă de atac pe WhatsApp, prin care device-ului victimei îi poate fi blocată accesarea propriul cont. Este un atac banal, în cadrul căruia se profită de două probleme diferite din cadrul sistemului de autentificare folosit de WhatsApp.

Primul pas este blocarea trimiterii codurilor de confirmare a identităţii. Atacatorul va încerca să se autentifice cu numărul de telefon al victimei de mai multe ori. La fiecare încercare, pe numărul victimei, va fi trimis codul din 6 cifre, prin care se confirmă identitatea.

Citește și: WhatsApp revine cu o nouă modificare legată de protecția datelor. Ce mesaj afișează aplicația, după ce oamenii au renunțat la ea

Cum te poți feri de un atac pe WhatsApp

Victima va primi codurile, dar nu va avea ce să facă cu ele, fiind deja autentificat. După un anumit număr de încercări, WhatsApp va bloca trimiterea codurilor pentru 12 ore.

Al doilea pas este la fel de simplu. Atacatorul trimite un email serviciului de suport de la WhatsApp în care pretinde că nu mai are drept de acces la propriul cont şi îi este cerut numărul de telefon (pe care îl cunoaşte), potrivit news.ro.

La acest moment este declanşat un proces automat de migrare - contul este blocat pe telefonul victimei şi activat pe cel al atacatorului.

Citește și: Cum poți afla dacă datele tale au fost furate în urma scurgerii masive de informații de la Facebook

Cum spun şi cei de la ESET, este un proces banal, care nu necesită cunoştinţe avansate şi metode rafinate, aflat la dispoziţia oricui.

Atacul este posibil inclusiv atunci când este activat sistem de autentificare în doi paşi din WhatsApp, dar nu şi dacă utilizatorul adaugă aici propria adresă de email.

Citește și: Ce aplicații de mesagerie poți folosi dacă nu mai vrei să păstrezi WhatsApp pe telefon

WhatsApp include opţiunea 2FA, prin care activarea unui dispozitiv poate fi condiţionată de un cod PIN suplimentar, ştiut doar de utilizator, dar şi o adresă de email. Dacă în setările privind autentificarea în doi paşi din WhatsApp se adaugă şi adresa proprie de email, procesul de migrare de pe un dispozitiv pe altul se va face doar pentru cererile care vin de pe adresa de email specificată.

Autentificarea 2FA din WhatsApp poate fi activată de la Settings - Account - Two-Step Verification. Aici se alege un cod din 6 cifre şi, foarte important, se adaugă propria adresă de email. Astfel, este împiedicat pasul 2 al atacului.

Idei pentru un mic dejun sănătos. Începe ziua cu o masă plină de nutrienți
Dimineața, ai nevoie de o masă echilibrată, bogată în nutrienți, care îți oferă energie...
Horoscopul zilei de 9 iunie 2023. Taurii se vor concentra pe îndatoririle profesionale. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 9 iunie 2023 spune că Taurii se vor concentra pe îndatoririle profesionale...
Parteneri
Tartă cu zmeură și cremă de mascarpone. Prăjitură gustoasă, aromată și colorată
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x