Specialistii spanioli au demonstrat un fapt si mai grav, respectiv ca unele dintre substantele chimice folosite in adezivii pentru etichetele destinate alimentelor pot trece prin ambalaj si risca sa contamineze produsele. Reglementarile europene in domeniu sunt limitate la utilizarea plasticului pentru ambalarea alimentelor.
Nu exista insa un cadru legislativ cu privire la substantele chimice folosite pentru producerea adezivilor utilizati pentru atasarea directa sau indirecta pe ambalaje sau pentru atasarea ambalajelor intre ele.
"Penetrarea adezivilor este posibila la un nivel care poate provoca ingrijorare legata de siguranta", a afirmat Valerie Guillard, expert la Universitatea din Montpellier. Ea a mai spus ca cercetarea demonstreaza ca "migrarea" compusilor chimici este posibila la un nivel suficient de ridicat ca sa provoace ingrijorare.
Studiul s-a axat pe compusii din adezivii acrilici. Cercetatorii de la Universitatea din Zaragoza au descoperit ca unele dintre componente pot trece prin ambalaj si pot ajunge la alimentele din interior. Unul dintre compusi este considerat foarte toxic, el fiind prezent in concentratii mari in unii dintre adezivi.
"Este important sa tinem cont de faptul ca este vorba despre un studiu teoretic. Propriile noastre cercetari indica faptul ca, desi in adezivi exista mai multe substante chimice, potentialul lor de a ajunge la alimente este foarte scazut", a declarat un purtator de cuvant al Agentiei britanice pentru standarde in alimentatie.
Citeste jurnalul.ro
Kelly Osbourne, dependenta de fitness... Incearca dieta cu calorii negative!...