E destul de greu sa fii bucuros intr-un aeroport supraaglomerat, de exemplu, si sa-ti ratacesti bagajele pentru calatoria de Craciun. Sau e destul de greu sa fii bucuros cand ai niste rude care vin in vizita de Sarbatori si-ti fac traiul un cosmar, de-ti vine sa-i trimiti la plimbare urgent. Sfatul aflat pe buzele tuturor este “Gandeste pozitiv!”. Curentul gandirii pozitive a fost creat de Norman Vincent Peale, autorul cartii Puterea gandirii pozitive, potrivit caruia, indiferent de situatie, “trebuie sa depunem deliberat efortul de a vorbi in termeni pozitivi despre orice”. Iar acest concept a fost introdus in toate aspectele existentei noastre: de la interactiunile sociale, la cele de business.
Se pare, totusi, ca afirmatiile pozitive menite sa schimbe dispozitia unui om prin repetitie si vizualizarea unui viitor succes au, deseori, efecte contrare.
Drumul negativ spre fericire
Filosofii antici si contemporani au o alternativa a gandirii pozitive, si anume “drumul negativ spre fericire”. Aceasta abordare ajuta la descoperirea unor piese lipsa dintr-un puzzle. Ca de exemplu raspunsul la intrebarea de ce oamenii din tari cu insecuritate economica se declara mai fericiti decat cei din tari bogate. Sau raspunsul la intrebarea de ce unii oameni de afaceri de success refuza ideea de a-si stabili obiective ferme.
Iti plac vinurile bune? Afla de ce iti fac si bine la sanatate ... 3 factori „inocenti” care te pot imbatrani inainte de vreme...