Cătălin Gaton și Bristina Hidan sunt doi români care în prezent locuiesc în Germania și care postează în mediul online diferite situații din viața lor pentru a împărtăși cu internauții experiențele de trai de acolo.
Recent, cei doi au filmat un videoclip în care au discutat despre subiectul care se află pe buzele multor români care sunt nemulțumiți de traiul de la noi din țară, și anume, dacă merită plecarea din țară în Germania sau nu.
Iată cum au răspuns tinerii la întrebările internauților curioși și la ce concluzie au ajuns după ce au pus cap la cap toate detaliile!
Ce spun românii care lucrează în Germania în prezent: merită sau nu să pleci din România?
Clipul care a devenit viral pe platforma Tik Tok a fost postat la finalul anului 2024, însă tinerii își susțin ideile și la începutul anului curent.
Întrebați dacă plecarea la muncă în Germania este o idee bună, cei doi nu s-au ferit să răspundă, recunoscând care sunt experiențele lor de viață de acolo și sfâtuindu-i pe internauți cu ce au știut ei mai bine.
„Am aici un pix, o foaie și hai să calculăm să vedem: salariul la început, cheltuieli, plus cu ce bani trebuie să vii de acasă. Deci aici vorbim de fără să vii printr-o cunoștință, să nu vii la cineva în chirie. Să vii tu singur.
Hai să o luăm așa: punem minimul, nu punem mult: deci prima dată ca să știți de ce aveți nevoie, vă trebuie 1 000 de euro cauțiune. Ce înseamnă cauțiune? Garanție la chirie. Minim 1 000 de euro! În cele mai fericite cazuri e 1 000 de euro garanția. După care îți mai trebuie un 650 de euro să plătești chiria pe o lună. Deci cu 1 650 de euro trebuie să vii din România ca să poți să îți iei o chirie să ai unde să stai, să ai unde să dormi, să ai unde să mănânci.
După care, ca și munictor necalificat în Germania la început fără să cunoști limba, fără nimic, mai mult de 1 800 de euro nu o să iei, dar sunt cazuri și cu 1 600 și cu 1 500. Bun, din acești 1 800 de euro, 700 de euro chiria cu tot cu cheltuieli și rămânem cu 1 100 de euro. Hai să zicem o persoană singură punem 300 de euro la mâncare, nu punem 400 de euro, dar oricum toate sunt scumpe în Germania, ca să mănânci cât de cât decent, și rămânem cu 900 de euro” a povestit Cătălin pas cu pas în timp ce nota totul într-un caiet.
Citește și: Cât costă să trăiești în Germania. La ce sume ajung facturile în fiecare lună
„Din acești 900 de euro dacă mai și fumezi, dacă mai și bei, dacă mai ai și o mașină îți trebuie asigurare, plus că îți mai trebuie 100 - 200 de euro și ție dacă ești fată pentru anumite chestii, mai o haină, mai nu știu ce .. și mai punem 300 de euro și rămânem cu 600 de euro la sfârșitul lunii dacă nu mai apare altceva. Deci 600 de euro ca să zici că îi pui deoparte în fiecare lună dacă nu ești mână largă, dacă ești mână largă nu îi pui nici pe aceștia.” a mai continuat acesta.
„Dar acum hai să vedem și partea plină a paharului. Cum merită să vii în Germania? Dacă ești un cuplu. Uite, de exemplu, vine o fată cu un băiat: un salariu de 1 800 de euro să zicem că îl strângi pe cheltuieli și pe tot: asigurări la mașină și ce mai iei tu, o haină, și un salariu de 1 800 de euro poți să îl pui deoparte. Și într-un an ai 18 000 de euro să zicem, în 10 luni de zile. Da? Așa merită. Dar singur să vii... e foarte greu fraților pentru că toate sunt scumpe. (...)
Cine spune că ia mai mult de 1 800 de euro ca și necalificat în Germania la început fără să cunoască limba, fără nimic, vă minte. Acum nu vorbim de băieții care lucrează în construcții, posibil ca ei să câștige mai mult, dar noi vorbim despre o fabrică, un McDonalds. Acum vă lăsăm pe voi să trageți concluziile.” a mai explicat acesta, în timp ce Bristina îl susținea în tot ceea ce a spus.
Citește și: Un pensionar din România a încasat 4 pensii de Crăciun. Cum a fost posibil și de ce e nemulțumit
Zece tone de produse alimentare şi aproape şase milioane de ouă au fost retrase de la comercializare în decembrie 2024... Administratorii pârtiilor de pe Valea Prahovei au raportat „cifre istorice” după ce zeci de mii de turiști au asaltat st...