Experții de la Universitatea din California au descoperit că ibuprofenul, dar și alte antiinflamatoare precum naproxenul și diclofenacul, care sunt toate prescrise pentru a ameliora durerile articulare, ar putea agrava inflamația genunchiului în timp, notează publicația The Sun.
Avertisment pentru oricine ia ibuprofen după ureche. Care este efectul secundar, mai ales în cazul unei anumite afecțiuni
Cei care suferă de osteoartrită se confruntă, de obicei, cu umflarea articulațiilor, cu dureri și rigiditate în zonele afectate. În cele mai multe cazuri, tratamentul constă în exerciții fizice regulate, pierderea în greutate în cazul pacienților supraponderali și purtarea de încălțăminte adecvată.
Medicii pot prescrie și tratamente suplimentare, cum ar fi calmantele, dacă există simptome mai severe.
Osteoartrita afectează 500 de milioane de oameni din întreaga lume, doar 8,5 milioane sunt în Marea Britanie și alte 32 de milioane în SUA, mai arată publicația citată anterior.
Citește și: Fibrele de psyllium sunt benefice în colita ulcerativă
Cu toate acestea, după ce au analizat datele a peste 1.000 de pacienți, medicii din SUA „nu au găsit niciun beneficiu” la cei 277 de pacienți cu osteoartrită moderată până la severă, cărora le-au fost administrate medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).
Inflamația articulațiilor și calitatea cartilajului s-au înrăutățit în următorii patru ani, comparativ cu celălalt grup de 793 de persoane care nu au luat AINS.
Toți participanții au fost supuși unui RMN al genunchiului la începutul și la sfârșitul perioadei de studiu.
Prin urmare, pacienții au avut parte de RMN 3T, care generează un câmp magnetic de două ori mai puternic decât imagistica prin rezonanță magnetică normală.
„În acest grup mare de participanți, am putut arăta că nu există mecanisme de protecție împotriva AINS în reducerea inflamației sau încetinirea osteoartritei la nivelul genunchiului.
Administrarea de AINS la pacienții cu osteoartrită în ultimii ani ar trebui revizuită, deoarece nu a putut fi demonstrat un impact pozitiv asupra inflamației articulațiilor”, a precizat dr. Johanna Luitjens, de la Universitatea din California.
Experții au explicat că există mai multe motive pentru care AINS cresc inflamația articulațiilor, cunoscută și sub numele de sinovită.
„Pe de o parte, efectul antiinflamator care vine în mod normal de la AINS poate să nu prevină eficient sinovita, care se va agrava în timp.
Pe de altă parte, pacienții care au sinovită și iau medicamente pentru ameliorarea durerii pot fi mai activi din punct de vedere fizic din cauza ameliorării durerii, ceea ce ar putea duce la agravarea sinovitei”, a mai transmis expertul.
Un studiu publicat în 2019 a constatat că unele analgezice ar putea să nu funcționeze pentru această afecțiune.
„Deși paracetamolul rămâne mai sigur decât unele terapii alternative, cum ar fi AINS, paracetamolul trebuie utilizat cu atenție, în special pentru gestionarea durerii cronice”.
Citește și: Controalele de rutină pe care să le faci acasă pentru că îți salvează viața. Nu ai nevoie de medic