Despre legumele și frunzele verzi, deja se știe că ne dau un boost de energie, consumate în orice sezon, dar trebuie să știm și cum trebuiesc consumate pentru a beneficia din plin de proprietățile lor.
Dintre acestea, vedeta sezonulu este pătrunjelul verde, pentru că are un conținut de vitamina C mult mai ridicat decât citricele și ne ajută în lupta împotriva virozelor, acum că se apropie sezonul rece.
Iată care sunt beneficiile și proprietățile legumelor și frunzelor verzi:
- antivirale
- antibacteriene
- antimucegaiuri
Legumele și frunzele verzi conțin clorofiră, denumită popular ”sângele verde”, care are rolul de a curăța sângele organismului nostru.
Citește și: Dieta de toamnă cu legume de sezon și beneficiile ei asupra organismului
În același timp legumele și frunzele verzi sunt bogate în vitamine și minerale, iar o importanță deosebită o are betacarotenul pe care organismul nostru îl transformă în vitamina A, cu rol în protejarea celulelor de viruși.
Este recomandat ca legumele și frunzele verzi să fie consumate crude, pentru a beneficia la maxim de proprietățile lor, mai ales dacă sunt crescute natural, sub razele soarelui!
Specialistul în nutriție, Alexandru Stanciu, ne sfătuiește să consumăm alimente în proporție de 50% crude și 50% preparate.
Care sunt legumele verzi recomandate pentru consum
Dintre verdețuri, recomandată este salata verde, pentru că combate excesul de proteine, exces care duce la anumite afecțiuni: guta, pietre la rinichi, afecțiuni ale colecistului.
Diferența dintre legumele verzi și celelalte legume constă în conținutul mai bogat în minerale: iod, calciu, magneziu, mangan, siliciu, minerale pe care nu le putem asimila dintr-un alt aliment, așa cum le asimilăm din legumele și frunzele verzi.
Citește și: Plante medicinale care cresc imunitatea și trebuie consumate toamna
Dintre legumele verzi recomandate în această perioadă, broccoli are proprietăți importante, dar pentru a beneficia de ele, ar trebui gătit la aburi.
Broccoli are o valoare nutritivă și alimentară ridicată și un conținut bogat în glucide, vitamine și săruri minerale. Include în cantități mari vitamina C și vitamina K, extrem de necesară pentru o bună circulație sanguină, dar și fibre solubile și insolubile, care ajută la reducerea valorilor colesterolului rău (LDL) din sânge. De asemenea, este bogat în vitamina A, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, acid folic, zinc, seleniu, fosfor.
Pentru mai multe detalii și sfaturi de la nutriționistul Alexandru Stanciu, accesați materialul video de mai jos, desprins din cadrul îndrăgitului matinal ”Neatza cu Răzvan și Dani”: