Antena Căutare

Dieta de toamnă cu legume de sezon și beneficiile ei asupra organismului

Invitat la "Neatza cu Răzvan și Dani", Cristi Mărgărit, consultant în nutriție și fitness, ne oferă sfaturi interesante despre dieta de toamnă cu legume de sezon și beneficiile ei asupra organismului.

Dieta de toamnă cu legume de sezon și beneficiile ei asupra organismului
Varza recomandată în dieta de toamnă | Neatza cu Răzvan și Dani

Ni se tot repetă în fiecare sezon că cele mai eficiente pentru sănătatea organismului sunt dietele cu legume și fructe de sezon și neapărat locale.

În ce constă dieta de toamnă cu legume de sezon și beneficiile ei asupra organismului?

Echilibrul unei vieţi sănătoase constă în adaptarea organismului la fiecare sezon în parte, iar de aici şi recomandarea de a mânca legume și fructe de sezon.

Toamna este sezonul rădăcinoaselor şi fructelor târzii, pline de vitamine şi minerale care ne pregătesc astfel corpul pentru perioada friguroasă care urmează, întărindu-ne imunitatea. Iarna organismul nostru are nevoie de rezerve pentru a rezista temperaturilor foarte scăzuteși sunt necesare mâncărurile mai calorice. Pentru că dincolo de preferinţele noastre culinare, de diete sau de orice altceva, natura are întotdeauna cea mai bună soluţie pentru noi şi pentru sănătatea organismului nostru.

Dintre legumele de toamnă pline de vitamine, varza ocupă un rol fruntaș, atât cea albă cât și cea roșie. Se poate consuma crudă, sub formă de salată, sau sub formă de suc, sau gătită.

Varza este foarte bogată în quercitină, o substanță antioxidantă, care protejează plămânii, predispuși toamna la afecțiuni datorită schimbării de temperatură. Quercitina face parte din clasa bioflavonoidelor (pigmenti din plante).cu rol în reducerea radicalilor liberi de oxigen.

În același timp consumul de varză are rol detoxifiant, ajutând la curățarea ficatului de grăsimi, dar și la reducerea retenției de apă din organism, pentru că are componenți antiestrogenici.

Ținând cont că este și sezonul verzei murate, trebuie știut faptul că varza murată este foarte sănătoasă, menținându-și conținutul de vitamina C, iar prin murare crește conținutul de vitamina K, cu rol în subțierea sângelui.

Citește și: De ce trebuie să consumăm fructe și legume de sezon?

Tot toamna mai putem consuma și ardeii, în special ardeii capia, care reprezintă o puternică sursă de vitamina C, însă consumați cât mai puțin preparați termic, pentru a nu distruge proprietățile lor curative.

Și ceapa este recomandată pentru că și aceasta conține acel antioxidant denumit quercitină, dar nici sfecla roșie nu este mai prejos

În general este recomandat consumul fructelor și legumelor intens colorate, pentru că dacă au culoare, înseamnă că sunt bogate în vitamine.

Există însă și contraindicații la persoanele cu afecțiuni tiroidiene, care trebuie să consume moderat aceste legume, în special varza.

Pentru mai multe detalii oferite de Cristian Mărgărit despre dieta cu legume de toamnă urmăriți videoclipul de mai jos, desprins din cadrul îndrăgitului matinal Neatza cu Răzvan și Dani:

Mituri despre consumul de fructe. Un măr pe zi ține doctorul departe. Adevărat sau fals?... A orbit și a rămas cu cicatrici pe față din cauza lipiciului de la gene. Povestea acestei femei face înconjurul internet...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x