Antena Căutare

Pătrunjelul verde și benefiiciile lui uimitoare asupra sănătății organismului

Pătrunjelul verde, este planta cel mai des folosită în bucătăria românească, la condimentarea unei game diverse de preparate, însă puțini cunosc beneficiile uimitoare ale consumului de pătrunjel verde, asupra sănătățuu organismului.

Pătrunjelul verde

Pătrunjelul este o plantă erbacee, care provine din pătrunjelul sălbatic de pe ţărmul Mării Mediterane, folosită în alimentație, dar și în medicină și se cultivă în majoritatea zonelor de relief din ţara noastră,.

Pătrunjelul este aproape nelipsit din condimentarea multor preparate culinare, fiind considerat un aliment foarte sănătos.

Pătrunjelul este foarte bogat în vitamina C, chiar mai bogat decât lămâia, portocala sau varza.

Mai conține și vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, K şi E, dar este și o sursă importantă de glucide, proteine, lipide, minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), flavonoizi și ulei volatil.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Ceaiul de soc în lupta cu kilogramele în plus. Beneficiile consumului ceaiului de soc

Consumul de pătrunjel are următoarele beneficia asupra organismului:

  • are un puternic efect antioxidant;
  • este detoxifiant;
  • are efecte: antiallergic, antitumoral și antispastic;
  • tonifică ficatul;
  • îmbunătățește digestia, previne balonările şi indigestia;
  • stimulează activitatea vezicii biliare;
  • ajută la buna funcționare a rinichilor, prin dizolvarea calculilor renali;
  • fluidifica secreţiile;
  • întăreşte sistemul imunitar;
  • are efect vasodilatator, regenerează peretele vascular, menţine elasticitatea vaselor;
  • are efecte afrodisiace şi asigură o bună funcţionare a aparatului genital, îmbunătăţind nivelul de estrogen şi refăcând circulaţia sangvină a tractului genital feminin

Cum poate fi consumat pătrunjelul pentru rezultate maxime?

Consumat crud sau sub formă de infuzie, decoct, are un puternic rol în tratatrea infecţiilor, asteniei, tulburărilor de circulaţie sanguină, hipertensiunii, bolilor reumatice, anorexiei, colicilor abdominale, astmului bronşic, amenoreei şi elimină respiraţia urât mirositoare.

Sub formă de gargară, băi sau spălături locale, pătrunjelul ajută la vindecarea înţepăturilor de insecte, vindecarea plăgilor, a conjunctivitelor, ameliorează durerile dentare, și poate înlătura pigmentaţiile pielii.

Citește și: Top 10 plante de primăvară cu multiple beneficii asupra organismului

Pătrunjelul conţine mai mult fier decât spanacul şi mai mult fluor decât orice alt aliment, contribuind astfel la menţinerea unei danturi şi a unei osaturi puternice.

Sucul obţinut dintr-o legătură de pătrunjel se poate consuma zilnic, fie în loc de mic dejun, sau cu aproximativ 2 ore înainte de masa principală. O legatură de pătrunjel furnizează mai multe proteine decât 2 ouă, devenind un aliat de nădejde în curele de slăbire, deoarece conferă senzaţia de saţietate.

Amestecând sucul de pătrunjel cu sucul de ţelină sau de spanac se obţin diverse efecte terapeutice.

Fiind un excelent antioxidant, pătrunjelul consumat zilnic, de 3 ori pe zi, câte 20 ml de suc împreună cu alte sucuri naturale, ajută chiar la vindecarea cancerului. Sucul proaspăt se poate consuma în timpul tratamentului cu citostatice, ajutând la diminuarea efectelor negative ale medicamentelor şi la distrugerea celulelor canceroase.

Citește și: Ce se întâmplă în organism atunci când bei ceai de pătrunjel

Tot din sucul de pătrunjel se poate face și o mască cosmetică cu rol în regenerare tenului şi de a-i conferi strălucire. De asemenea, masca poate ajuta la eliminarea pistruilor şi a petelor cauzate de înaintarea în vârstă.

Rădăcina de pătrunjel are rol diuretic și se consumă sub formă de infuzie.

În scop fitoterapeutic se utilizează rădăcina, frunzele şi fructele (seminţele).

Pătrunjelul verde - Precauţii şi contraindicaţii

Pătrunjelul devine periculos pentru organism atunci când se consumă în exces, mai mult de 30-60 de grame în formă pură. Chiar și sucul de pătrunjel consumat în exces poate afecta sistemul nervos.

Consumul de pătrunjel este contraindicat femeilor gravide şi celor care alăptează deoarece planta conţine apiol (estrogen natural) care stimulează contracţia uterină şi diminuează secreţia lactată.

Copiii și tinerii, față-n față cu pandemia de coronavirus... Cele 7 exerciții simple pe care trebuie să le faci zilnic, dacă stai mult la birou, pentru sănătatea ta! VIDEO...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x