Problemele de vedere afectează multe persoane, din cauza timpului petrecut în fața monitoarelor sau a ecranelor. Deşi ochelarii sunt un accesoriu la modă, aceștia pot deveni incomozi, mai ales în cazul celor care practică o activitate fizică. Alternativa corectării micilor defecte de vedere o reprezintă lentilele de contact. Pentru început, să aflăm câteva lucruri despre aceste dispozitive medicale!
Lentilele de contact concepute pentru corectarea vederii sunt disponibile sub diferite forme:
Pot fi de unică folosinţă şi se vând în pachete de câte 30 sau 90 de lentile. Fiecare pereche se foloseşte o singură dată, pentru 12-24 de ore, după care se aruncă. De asemenea, există lentile săptămânale sau lunare, dar acestea nu pot fi purtate decât în timpul zilei.
Mai există varianta de lentile de contact cu purtare extinsă. Acestea se pot purta şi noaptea. Lentilele de contact cu purtare continuă pot fi purtate constant, timp de 29 de nopți. Totuşi, se recomandă introducerea lor în soluţia specială cel puţin o dată pe săptămână, pentru curăţare şi întreţinere.
Lentilele de contact mai pot fi împărțite în două categorii, în funcție de duritatea materialului din care au fost fabricate, și anume în lentile de contact rigide şi moi. Cele mai folosite sunt cele moi, deoarece sunt mai confortabile.
Lentilele de contact pot fi alese în funcţie de afecţiunea de vedere pe care o ai. E bine să știi că poți alege dintre:
Lentile monofocale pentru miopie și hipermetropie
Obiectele pe care le privim formează imagini pe retină şi, astfel, noi suntem capabili să le percepem clar.
Miopia este o problemă de vedere care se manifestă prin dificultatea de a vedea obiectele situate la depărtare. În acest caz, imaginea nu se mai formează pe retină, ci în faţa ei, iar dioptria este notată cu semnul „-“ (minus).
Hipermetropia este o afecţiune a ochilor care formează imaginea obiectelor privite, în spatele retinei. Astfel, persoana care suferă de această problemă vede neclar la toate distanţele şi depune un efort continuu de acomodare.
Atunci când vorbim despre hipermetropie, obiectele depărtate sunt percepute ca fiind mai aproape decât sunt în realitate, iar cele apropiate nu pot fi focalizate. De aceea, persoana întâmpină dificultăţi atunci când citeşte sau coase. Dioptria se notează, în acest caz, cu semnul „+” (plus).
Lentilele de contact monofocale pentru corectarea miopiei şi cele pentru corectarea hipermetropiei sunt cele mai numeroase pe piaţă şi se găsesc sub toate formele prezentate anterior.
Lentile de contact torice pentru astigmatism
Astigmatismul este o problemă a ochilor care constă în vederea neclară a obiectelor la orice distanţă.
Principala caracteristică a acestei afecţiuni este existenţa unor curburi neregulate la nivelul corneei (stratul exterior al ochiului) sau la nivelul cristalinului (lentila naturală din interiorul ochiului). Aceste curburi distorsionează imaginea obiectului privit, proiectând pe retină mai multe imagini diferite, astfel încât imaginea finală percepută este una înceţoşată.
Astigmatismul poate fi de mai multe tipuri:
- Astigmatism miopic (simplu sau compus);
- Astigmatism hipermetropic (simplu sau compus);
- Astigmatism mixt (miopic şi hipermetropic).
Din fericire, soluţia este simplă: lentilele de contact torice. Denumite astfel după forma lor cilindrică, sunt concepute astfel încât să rămână în poziţie fixă în timpul utilizării.
Lentile bifocale sau multifocale pentru prezbiopie
Prezbiopia reprezintă o problemă de vedere apărută odată cu înaintarea în vârstă, după 40 de ani, care se manifestă prin dificultatea de a percepe clar obiectele apropiate.
În procesul de îmbătrânire, cristalinul îşi pierde elasticitatea şi abilitatea de a se bomba atunci când obiectele sunt apropiate de ochi. Astfel, el nu se mai adaptează iar imaginea devine neclară.
Pentru o vedere optimă şi pentru ameliorarea durerilor de cap, în cazul persoanelor afectate de prezbiopie, se pot utiliza lentile de contact bifocale sau multifocale.
- Lentilele bifocale sunt compuse din două părţi: partea de jos corectează vederea de aproape, iar cea de sus, vederea de la distanţă. Imaginea percepută prin locul de întâlnire al acestor două secţiuni nu este, însă, prea clară.
- Lentilele de contact progresive sau multifocale se folosesc pentru o vedere bună la orice distanţă. Cu ajutorul lentilelor multifocale, persoana afectată nu mai este nevoită să schimbe constant perechile de ochelari sau lentile de contact, în funcţie de activitatea desfăşurată. Singurul dezavantaj este timpul lung de acomodare – până la 2 săptămâni.
Dacă te-ai hotărât să renunţi la ochelari, acum ai aflat că poţi corecta orice problemă de vedere ai, cu ajutorul lentilelor de contact potrivite.
Despre autor: Absolvent al Facultății de Inginerie Biomedicală CTU din Praga - Optică și Optometrie, Jakub Odcházel este specialistul Maternia în oftalmologie și lentile de contact. Jakub joacă un rol central în companie, o parte crucială a activității sale fiind cea sa de optician cu peste șase ani de experiență în domeniu. În această funcție, este responsabil pentru toate problemele legate de oftalmologie și tulburări vizuale. De-a lungul carierei sale, Jakub a realizat refracția clasică subiectivă și obiectivă a ochiului cu ajutorul celor mai noi tehnologii PasKal 3D.