Antena Căutare

De ce anumite persoane sunt mușcate mai des de țânțari. Te afli printre ele?

Mușcăturile de țânțari se înmulțesc pe zi ce trece și nu pare că ai descoperit ce anume te face o țintă sigură în calea acestor insecte. Iată de ce unele persoane atrag țânțarii mai mult decât altele.

Mușcăturile de țânțari se înmulțesc pe zi ce trece și nu pare că ai descoperit ce anume te face o țintă sigură în calea acestor insecte. Iată de ce unele persoane atrag țânțarii mai mult decât altele.

Vara are frumusețile ei, dar uneori nu poți să te bucuri pe deplin când cineva sâcâitor te bâzâie neîncetat. Cu siguranță te întrebi mereu de ce toți țânțarii trag la tine și de ce ai mult mai multe ciupituri de țânțari decât toți cei pe care îi cunoști. Trebuie să știi că ceea ce face o persoană să devină un magnet pentru țânțari sunt genele sale. Potrivit experților, 20% dintre oameni sunt extrem de căutați de țânțari, ceea ce înseamnă că sunt predispuși la mușcături.

Înțepăturile de țânțar sunt mai mult dureroase decât periculoase. Chiar dacă de obicei sunt inofensive, înțepăturile de țânțari pot aduce cu ele boli serioase, precum malaria, virusul West Nile și virusul Zika. De aceea, este recomandat să te protejezi.

Cum acționează țânțarii

Ţânţarii identifică mamiferele ce-i servesc drept pradă prin identificarea căldurii şi a dioxidului de carbon emis de acestea. De asemenea, ţânţarii sunt ghidaţi şi de simţul mirosului.Ţânţarii sunt atraşi de mirosul nostru, iar acesta se datorează în mare parte bacteriilor aflate pe pielea noastră.

Explicația frecventă "ai sângele mai dulce" este parțial adevărată. Unele persoane produc o cantitate mai mare de anumite substanțe chimice în piele. Câteva dintre acele substanțe, precum acidul lactic, atrag țânțarii. În plus, există dovezi care arată că un tip de sânge ( grupa sangvină 0) atrage țânțarii mai mult decât celelalte grupe ( grupele A sau B).

Genele dictează tipul de sânge și conținutul chimical al organismului. Genetica determină și alți factori care vă fac "preferatul țânțarilor". Din acest punct de vedere, rata metabolică și cantitatea de oxigen pe care corpul o eliberează atunci când arde energie sunt foarte importante.

Țânțarii folosesc dioxidul de carbon ca să identifice "ținta" pe care o vor mușca. Femeile însărcinate și persoanele supraponderale sunt predispuse la mușcăturile de țânțari. De asemenea, consumul de alcool poate crește rata metabolică, ceea ce va provoca apariția mai multor mușcături de țânțari.

Care sunt persoanele care atrag țânțarii

Persoanele cu grupa de sânge 0

Grupa de sânge este un factor important în atragerea țânțarilor. Iar persoanele cu grupa de sânge 0 sunt cele mai căutate și atacate de aceste insecte. Mai exact, dacă ai această grupă de sânge, ai cu 83% mai multe șanse să fii înțepat, decât persoanele cu grupele de sânge A, B sau AB. O posibilă explicație ar putea fi faptul că femelele se bazează pe proteinele din sângele nostru pentru a produce ouă fertile. Masculii țânțari se hrănesc cu nectar și nu înțeapă oamenii.

Femeile gravide

Țânțarii folosesc dioxidul de carbon, gazul pe care îl expirăm, pentru a-și găsi țintele și pot identifica viitoarele victime de la o distanță de 50 de metri. “Persoanele mai voluminoase, inclusiv femeile gravide, emit o cantitate mai mare de CO2 decât oamenii cu o greutate medie”, susține dr. Sujay Dutta, din cadrul secției de Boli Infecțioase de la Los Robles Hospital & Medical Center din Califonia, Statele Unite ale Americii. De asemenea, țânțarii pot simți temperatura internă crescută, întâlnită în sarcină.

Consumatorii de alcool

Sfatul specialiștilor este să eviți pe cât posibil consumul de alcool în aer liber, deoarece acesta crește riscul de a fi înțepat de țânțari. Oamenii de știință nu știu exact motivele pentru care țânțarii sunt atrași de alcool, însă este dovedit că alcoolul este singura băutură care ademenește aceste insecte.

Sportivii

Țânțarii iubesc transpirația. Sunt atrași de substanțele chimice găsite în transpirație, așa că fii pregătit să fii atacat dacă plănuiești să joci tenis sau fotbal în aer liber. Poți însă să reduci riscul de înțepături dacă în timpul activităților sportive bei multă apă. În acest fel, se reduce cantitatea de substanțe chimice din sudoare.

Citește și:

Încălzirea globală aduce cinci specii de țânțari în România

Recomandări utile. Cum scapi de posibile probleme cauzate de înţepăturile de ţânţari

Sursă foto: pexels.com

Atenție la roșii, ardei, pepene. Legume și fructe pline de hormoni de creștere, în piețele din România... Dieta franțuzească: Te bucuri de mâncare și scapi de kilogramele în plus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x