Dieta japoneză Okinawa promovează un stil de viață sănătos, prin consumul mare de fructe și legume în timp ce se evită consumul de carbohidrați. Află mai multe despre această dietă în articolul de pe a1.ro
Numele dietei Okinawa vine de la insulele Okinawa din Japonia. Acolo trăiesc multe persoane care au ajuns la venerabila vârstă de 99 de ani, aceasta fiind una dintre zonele cu cea mai mare speranță de viață din lume. Persoanele care trăiesc în Okinawa au ratele scăzute ale obezităţii şi ale bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul zaharat şi cancerul. Secretul sănătăţii lor bune are de-a face cu dieta locală, numită dieta Okinawa.
Secretul dietei Okinawa pentru o viață lungă
Dieta japoneză revoluționară din Okinawa pune accentul pe consumul de legume şi fructe de mare, limitând consumul de alimente procesate. Cei care urmează această dietă mănâncă porţii moderate în timpul mesei şi tratează alimentele ca sursă de medicament. Unele dintre cele mai populare alimente din dieta japoneză Okinawa sunt carbohidraţii bogaţi în fibre, cum ar fi cartofii dulci, legumele rădăcinoase, legume verzi cum ar fi varza, produse de soia precum tofu, fructe de mare şi alge marine precum kombu şi hijiki, cantităţi mici de carne roşie, în special carne de porc, ciuperci Shiitake şi pepene amar, un fruct de tărtăcuţă amar și ceai de iasomie.
Citește și: Carbohidrați buni pentru sănătatea sistemului digestiv. Care sunt recomandările specialiștilor
În cazul acestei diete, se aplică regula 80/20 și nu se folosește niciodată scuza cu ”micile plăceri nevinovate”.În Okinawa oamenii mănâncă până când simt că nu le mai este foame, dar nu în totalitate, ci în procent de 80%. E ca atunci când iei cina, dar trebuie să mai laşi loc şi pentru desert. Nu mănânci tot din farfurie şi sari peste desert.
Ce presupune dieta Okinawa?
Dieta japoneză tradițională în Okinawa se bazează pe rădăcinoase, legume verzi și galbene, leguminoase și ierburi sau condimente.
Cartoful dulce este un aliment minune, bogat în fibre, vitamina A, C, E și potasiu. Acest carbohidrat este cel care a salvat de la extincția prin foamete localnicii acestei insule.
Unul dintre cele mai populare condimente folosit în această dietă este turmericul . El a devenit cunoscut datorită proprietăților sale antiinflamatorii, antioxidante și anticancerigene.
Ceaiul de iasomie este principala băutură consumată la masă, iar sake este pe mesele japonezilor din Okinawa la adunările sociale.
Algele reprezintă o sursă excelentă de proteine, acizi grași, B12, vitamine și minerale.
Soia, contrar unor studii, a fost demonstrat ca fiind un aliment vegetal sănătos, non-cancerigen, dar cu un conținut crescut în estrogeni. Fitoestrogenul, un tip de estrogen vegetal din soia acționează, din fericire, doar pe receptorii de la nivelul osului și nu pe cei de la nivelul sânilor, având doar acțiune protectoare, fără efecte secundare.
Pepenele amar este un fel de castravete asiatic, întâlnit deseori în amestecul stir fry, salate sau tempura. Acesta pare a fi un remediu util în combaterea diabetului datorită efectului său hipoglicemiant. Pepenele amar este recomandat ca remediu în constipație, dispepsii, greață, dureri reumatice în medicina tradițională japoneză.
Dieta Okinawa se mai bazează și pe cantități mici de pește și fructe de mare, carne slabă de porc (sub 1%), fructe, ceai și alcool. Lactatele și ouăle sunt consumate în cantități la fel de mici, sub 1% din totalul caloric zilnic.
Nu se consumă aproape deloc carbohidrați rafinați, zahăr nici atât, proteinele sunt rare și aproape exclusiv vegetale, iar grăsimile sunt puține, dar din cele bune.
Dieta japoneză Okinawa: Beneficii
Specialiștii în nutriție consideră această dietă ca fiind ideală şi sănătoasă pentru orice persoană, tocmai pentru că implică un consum de alimente neprocesate, proaspete şi hidratante. De asemenea, acestea conţin şi cantităţi mari de fibre şi carbohidraţi, dar puţine calorii şi grăsimi, care ajută la menţinerea greutăţii. Locuitorii din Okinawa consumă în general în jur de 1.200 de calorii pe zi. Cu ajutorul acestei diete scade riscul apariţiei bolilor cronice și a obezității. Fiind o dietă în care se cere consumul de fructe şi legume, aceasta asigură necesarul zilnic de vitamine, antioxidanţi şi fibre.
Dieta japoneză Okinawa: Riscuri
Chiar dacă beneficiile sunt destul de convingătoare, trebuie să luate în calcul şi riscurile. Această dietă presupune consumul scăzut de carne şi produse lactate, ceea ce înseamnă că există posibilitatea de a nu acoperi necesarul de nutrienţi precum vitaminele B şi D, calciu şi fier. Totodată, reducerea bruscă a numărului de calorii poate fi nu doar dificilă, ci şi periculoasă pentru o persoană obişnuită să mănânce mult. Pentru început, o dietă cu 1.500 de calorii este o alegere rezonabilă.
Citește și:
Dietă rapidă de vară. Meniu pe zile pentru o slăbire eficientă
Dieta rapidă cu supă. Slăbești eficient 5 kg și hidratezi organismul
Sursă foto: pexels.com