Antena Căutare

Efectele calității somnului asupra sănătății – Somnul îmbunătățește procesele creierului

Somnul are puteri vindecătoare pentru organism. Lipsa de somn poate exacerba multe simptome ale unor afecțiuni și boli (problemele de memorie, somnolența, încetinirea vitezei de realizare a activităților zilnice, lipsa apetitului alimentar, capacitatea de concentrare).

Somnul are puteri vindecătoare pentru organism. Lipsa de somn poate exacerba multe simptome ale unor afecțiuni și boli (problemele de memorie, somnolența, încetinirea vitezei de realizare a activităților zilnice, lipsa apetitului alimentar, capacitatea de concentrare). De asemenea ea poate agrava anumite tulburări, cum este de exemplu anxietatea, stresul, deficitul de atenție, hiperactivitatea și altele.

La unele persoane există anumite tulburări de somn – sforăitul, apneea de somn, coșmarurile, teroarea nocturnă, somnambulismul, enurezisul – care se pot tratata cu ajutorul unor medicamente sau terapii recomandate de medici. În anumite cazuri fericite, unele dintre aceste tulburări pot dispărea de la sine în timp.

Efectele calității somnului asupra sănătății – Somnul îmbunătățește procesele creierului

Somnul crește producția sau numărul de neuroni? Cercetătorii consideră că acest lucru este posibil. Hipotalamusul are rol în procesul de memorare și învățare. Specialiștii spun că la oameni zilnic se realizează un proces de înlocuire a neuronilor, de producere a acestora, astfel neuronii de la naștere sunt schimbați în totalitate în cursul vieții. După cum consideră specialiștii, oamenii produc zilnic 7000 de neuroni, dar din păcate, producția lor poate fi afectată negativ de depresie. Tot ei spun că producția de neuroni poate fi îmbunătățită prin eliminarea depresiei, a stresului, prin sport, respectarea orelor de somn, exersarea memoriei, învățat, lectură.

În procesul de somn sunt implicate mai multe structuri ale creierului – talamusul, hipotalamusul, glanda pienală, trunchiul cerebral.

Talamusul conține substanță albă, el devine liniștit în aproape toate etapele somnului. Doar în somnul REM, talamusul este activ. În acest fel, în somnul REM apar visele, talamusul expune sunete, imagini ale cortexului și alte senzații. Creierul uman în timpul somnului poate genera de la sine experiențe pe care le asociem cu visele. Studiile cercetătorilor au arătat că activitatea talamusului are legătură cu experiențele din somn, cu visele. Visarea este strâns legată de imaginile mentale și de percepție.

Deși amatorii de paranormal au obiceiul de a spune că visele reprezintă previziuni, ele sunt de fapt temeri sau experiențe pe care oamenii le-au trăit, descărcări ale subconștientului. Fiecare om visează la un moment dat, unii visează chiar în fiecare noapte, dar nu de fiecare dată își amintesc când se trezesc ceea ce au visat. Toate visele pot avea o explicație logică după cum consideră psihologii, ele reprezintă temeri și trăiri pe care o parte a creierului nostru le procesează în timpul somnului.

Efectele calității somnului asupra sănătății – Somnul îmbunătățește procesele creierului

Hipotalamusul conține grupuri de celule ale creierului, neuroni care acționează ca centre de control și care afectează somnul. În interiorul hipotalamusului se află nucleul suprachiasmatic care este numit și ceasul biologic. Această zonă foarte mică are o formă deosebită, asemănătoare unui con de brad și conține aproximativ 20 000 de neuroni.

Hipotalamusul controlează temperatura corpului, secreția hormonală, schimbările tensiunii arteriale, activează neuronii din retină, care transformă fotonii în semnale electrice. Semnalele sunt transmise de nervul optic la această zonă a creierului și la glanda pienală. La întuneric, hipotalamusul se activează, crește producția de melatonină și induce o senzație de somnolență. Despre oamenii care dorm mai mult în timpul zilei se spune că au leziuni la nivelul acestei zone a creierului, astfel ei nu reușesc să doarmă suficient, să-și respecte ciclul normal de somn-trezire.

Glanda pienală este situată între cele două emisfere ale creierului, ea primește semnale de la hipotalamus. Are rol în creșterea producției de melatonină, astfel oferă o senzație de somn. Oamenii care au un nivel mic de melatonină au probleme cu somnul, ei trebuie să ia cantități mici de melatonină zilnic pentru a-și îmbunătăți calitatea somnului.

Trunchiul cerebral leagă măduva spinării de emisferele cerebrale și comunică cu hipotalamusul. Are trei zone – bulbul rahidian, mezencefalul și puntea lui Varoliu. Neuronii din această zonă a trunchiului cerebral se activează în timp ce oamenii visează. Ei emit pulsuri neregulate de energie care străbat trunchiul cerebral și pot ajunge la cortexul vizual. Celulele din cortex rezonează și astfel se creează visele. Potrivit cercetătorilor, o parte din neuronii colinergici care apar în trunchiul cerebral pot explica halucinațiile oamenilor.

Somnul menține frumusețea tenului, reduce ridurile, luminează chipul. S-a constatat faptul că oamenii care dorm mai mult au mai puține riduri. Ei au pielea mai frumoasă, mai strălucitoare, lipsită de cearcăne sub ochi și riduri de expresie. Oamenii care respectă orele de somn au puține cearcăne, nu prezintă riduri proeminente pe frunte și la ochi. Probabil fiind mai odihniți, ei se încruntă mai puțin și astfel ridurile de pe frunte nu sunt atât de accentuate.

În timpul somnului are loc o detoxifiere a creierului, sunt eliminate deșeurile toxice care se acumulează în timpul zilei și care pot produce inflamații. De asemenea sunt distruși microbii, radicalii liberi din organism, deci este redus riscul de îmbolnăvire. Somnul este un fel de terapie pentru refacerea sănătății organismului, de aceea contează ca acesta să fie liniștit și odihnitor.

Schimbările hormonale care au loc în timpul somnului permit organelor să extragă energia și să o folosească pentru consolidarea imunității. Prin acest proces, la trezire sistemul imunitar va fi mai puternic, va putea lupta mai bine în combaterea radicalilor liberi din organism.

Pentru a ne îmbunătăți calitatea somnului contează foarte mult lenjeria de pat. Aceasta trebuie să fie dintr-un material natural, de foarte bună calitate, de exemplu din bumbac 100%, bumbac satinat, din in sau mătase. Din fericire pentru doritori sunt magazine online speciale pentru lenjerii de pat, care oferă o gamă variată de produse moderne, care impresionează prin calitate, design, prețuri accesibile, frumusețea imprimeurilor și eleganță.

Stai departe sau vei suferi cumplit! Cum recunoști imediat o persoană toxică din viața ta... Kilogramele în plus și problemele pe care le generează – ce spun specialiștii?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x