In Franta patru femei au murit dupa ce au folosit aceste pastile si la peste 100 au aparut cheaguri de sange. In Franta s-au luat masuri drastice in aceasta privinta. Autoritatile au suspendat comercializarea pastilelor pentru urmatoarele trei luni si interdictia s-ar putea prelungi in functie de rezultatele testelor facute pe aceste pastile. Intre timp, Agentia Nationala pentru Siguranta Medicamentelor si Produselor de Sanatate (ANSM) le-a interzis doctorilor francezi sa mai prescrie Diane 35 pacientelor lor.
Peste 300.000 de femei din Franta folosesc regulat Diane 35. Acesta este produs de firma farmaceutica germana Bayern si vandut in 135 de tari.
Medicamentul are licenta de folosire ca tratament impotriva acneei, insa medicii obisnuiau sa il prescrie si ca metoda contraceptiva, deoarece stopeaza ovulatia.
Diane 35 este banuit de provocarea a patru morti, de la introducerea acestuia pe piata din Franta, in 1987. Reprezentanti ANSM au mai spus ca riscul de tromboembolism (formarea cheagurilor de sange in vene) era de patru ori mai mare in pacienti care foloseau medicamentul, decat in cazul celor care nu il foloseau.
Agentia a indemnat toate femeile sa intrerupa imediat tratamentul si sa isi consulte medicii pentru gasirea unor tratamente alternative.
Autoritatile romane trag si ele un semnal de alarma. In urmatoarea perioada, in Romania vor fi analizate contraceptivele de a treia si a patra generatie. Adica majoritatea celor care se gasesc pe piata. Pastilele din a treia generatie contin trei hormoni noi, care ar fi trebuit sa aiba un efect mai putin agresiv, sa reduca acneea si riscul cresterii in greutate si sa ofere un plus de siguranta cardiovasculara. Ulterior s-a dovedit ca acestea sunt riscante. Efecte usor mai atenuate se gasesc la pastilele din a patra generatie, care contin progesteron. Principalul risc la care se supun femeile care le folosesc este aparitia trombozei.