Antena Căutare

Hidratare fara broaste-n burta

Devenim tot mai pregatiti sa acceptam ca trebuie sa consumam cel putin doi litri de lichide in fiecare zi (pentru o viata sanatoasa, evident).

Cercetari noi arata insa ca nu e nevoie sa facem, vorba bunicii, "broaste-n burta" pentru a ne asigura necesarul de lichide si ca ne putem hidrata cel putin la fel de eficient cu ajutorul alimentelor.

"Nutrientul uitat." "Esentiala pentru functionarea buna a ficatului si a rinichilor." "De neinlocuit pentru a avea o piele supla si elastica." Sunt doar cateva dintre complimentele cu care este gratulata apa. De unde si incurajarea de a bea cel putin doi litri pe zi.

Misiune destul de grea, ar spune unii. Si nu neaparat utila, spun, mai nou, experti in nutritie, citati de publicatia The Independent. Ce contesta expertii nu este cantitatea, pentru ca, spun ei, organismul are nevoie, cu adevarat, de doi litri de fluide pe zi.

Asta nu inseamna insa ca trebuie sa ne umflam ca niste basici din care, la o intepatura de ac, ar tasni apa mai ceva ca dintr-un aspersor. Exista alternative, spune Tom Sanders, profesor de nutritie si diete. "In afara de apa, ceaiul este cel putin la fel de eficient pentru hidratare. Mai mult, ne putem asigura necesarul de lichide din alimente.

Fructele si legumele contin pana la 95% apa. De pilda, castravetele ar putea fi descris drept apa sub forma de bat. Un ou contine 70% apa.

Carnea de pui, 5%. In medie, consumam in fiecare zi cam un litru de lichide doar prin ceea ce mancam. Unde mai pui ca organismul produce apa in cadrul metabolismului", spune Sanders.

Nu exista cercetari stiintifice concludente care sa demonstreze ca trebuie sa bem doi litri de apa in fiecare zi, dincolo de tot ceea ce mai consumam, fie ca este vorba despre alimente sau bauturi, spune Claire Williamson, de la Fundatia Britanica pentru Nutritie.

"Daca luam in calcul si hrana pe care o servim zi de zi, avem nevoie de o completare de 1,2 litri de fluide, care nu trebuie sa fie, neaparat, apa. Ceaiul, cafeaua - chiar daca este un diuretic dovedit -, sucul de fructe... toate «se pun». Chiar si alcoolul, cu conditia sa nu fie prea tare", este de parere Williamson.

Ce efect va avea asupra pielii reuntarea la obsesia celor doi litri? Cam nici unul. Sau, in limbajul stiintific al Fundatiei Britanice pentru Nutritie, "exista insuficiente dovezi stiintifice care sa confirme legatura dintre efectul consumului de apa asupra hidratarii pielii".

Expertii consultati de The Independent dau de pamant si cu mitul apei imbuteliate. "Noi nu am recomanda niciodata consumul de apa la sticla in defavoarea apei de la robinet. Desi multi oameni prefera gustul celei dintai", spune Claire Williamson.

E drept, in Marea Britanie n-a existat perioada de tranzitie pentru imbunatatirea calitatii apei de la robinet, in sensul aducerii acesteia in pas cu normele Uniunii Europene.

Pe scurt, consumul a doi litri de apa pe zi poate fi o idee buna daca scopul este sa te trezesti de mai multe ori pe noapte si sa iti petreci si ziua cu ochii pe faianta din baie.

Concluzia ii apartine lui Deborah Ross, autoarea cartii "Easy Living": "Scriitorul H.G. Wells spunea candva ca scopul principal al oricarei industrii, oricat de elaborata, este sa vanda aer si apa. In ziua de azi putem cumpara inclusiv apa cu adaos de oxigen. Nici cel mai mare vizionar din lumea stiintifico-fantastica n-ar fi putut anticipa asa o gaselnita".

Citeste jurnalul.ro
Foto: welt.de

VIDEO! O britanica a slabit 96 de kilograme in 18 luni... 5 sporturi care ajuta organismul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x