Antena Căutare

Importanța alimentației sănătoase și 10 boli grave cauzate de lipsa acesteia

Studii recente au arătat că, la nivel mondial, un deces din cinci este cauzat de alimentația necorespunzătoare. Iar atunci când este adusă în discuție alimentația necorespunzătoare se face referire la cea săracă în legume, fructe, cereale integrale, nuci și pește și, în același timp, foarte sărată, dietă asociată cu peste 10 milioane de decese (18,8% din totalul deceselor pe plan internațional) din întreaga lume.

Studii recente au arătat că, la nivel mondial, un deces din cinci este cauzat de alimentația necorespunzătoare. Iar atunci când este adusă în discuție alimentația necorespunzătoare se face referire la cea săracă în legume, fructe, cereale integrale, nuci și pește și, în același timp, foarte sărată, dietă asociată cu peste 10 milioane de decese (18,8% din totalul deceselor pe plan internațional) din întreaga lume.

De exemplu, dintre cele 54,7 milioane de decese înregistrate în lume, în anul 2016, 72% au fost cauzate de boli netransmisibile, printre care și bolile cardiovasculare sau diabetul, adesea cauzate de stilul de viață nesănătos, care presupune și o dietă necorespunzătoare. Așadar, dacă nu ai o alimentație sănătoasă, trebuie să știi neapărat că acest lucru îți afectează buna funcționare a organismului, rezistența la infecții sau prevenirea bolilor. Pentru că da, alimentația necorespunzătoare este cauza unor boli foarte grave care îți pot afecta viața și pe care te invităm să le descoperi în continuare.

1) Diabetul – este o boală cronică de care suferă peste 10% dintre români, Organizația Mondială a Sănătății indicând o dublare a numărului bolnavilor pe întreg globul, până în 2030. Cea mai comună formă de diabet – diabetul de tip 2 – se instalează treptat, mai ales la persoanele cu o dietă bogată în alimente nesănătoase și zahăr, dar și cu o greutate în exces.

2) Hemoroizii – reprezintă dilatații venoase patologice la nivelul canalului anal, asemănătoare varicelor. Una dintre cele mai importante cauze care poate genera hemoroizi este cea alimentară, aceasta presupunând un consum exagerat de alimente picante și condimente (piper, muștar iute, ceapă sau usturoi), lipsa fibrelor, a fructelor proaspete și a legumelor.

3) Obezitatea – este în creștere, de la an la an, peste tot în lume, afectând, inclusiv, tot mai mulți copii și adolescenți. Organizația Mondială a Sănătății a decretat-o deja o epidemie globală punând-o pe seama consumului alimentelor bogate în calorii sau cu calorii de slabă calitate și conținut mare de zahăr, precum și a alimentelor bogate în grăsimi saturate.

4) Malnutriția – reprezintă un deficit de nutrienți în organism, care duce la subdezvoltarea corpului, alături de lipsă de energie, proteine și microelemente (vitamina A, iod și fier). Aceasta poate genera slăbirea sistemului imunitar, insuficiență renală, atac de cord și chiar deces. De asemenea, persoanele cu tumori, infecții, anorexie, depresie, pot ajunge să fie malnutrite.

5) Guta – este o formă de artrită, caracterizată prin inflamația articulațiilor. Principala sa cauză este reprezentată de nivelul crescut de acid uric în sânge care se acumulează la nivelul articulațiilor și care poate fi cauzat de alimentația bogată în grăsimi și colesterol, dar și de excesul de alcool.

6) Osteoporoza – se caracterizează prin scăderea densității osoase, motiv pentru care alimentația este foarte importantă în prevenirea sa. Oasele sunt formate în mare parte din calciu, motiv pentru care prezența acestuia în organism este absolut necesară. Astfel, orice dietă trebuie să includă o varietate de alimente din toate grupele principale și vitamina D.

7) Afecțiunile cardiace – principala cauză de mortalitate în România, sunt, printre altele, consecința unei diete bogate în grăsimi, a obezității și a consumului exagerat de alcool. Dieta necorespunzătoare duce la acumularea de grăsimi pe vasele de sânge, respectiv la ateroscleroză, printre ale cărei complicații se numără atacul de cord și accidentul vascular.

8) Insuficiența hepatică – acută sau cronică se caracterizează prin incapacitatea ficatului de a-și exercita, în mod normal, funcțiile. Ficatul este, la rândul său, dependent de ceea ce mâncăm. Alimentația greoaie (bogată în produse grase și aditivi) și lipsa meselor regulate îl suprasolicită și îl determină să își facă rezerve de grăsimi, afectându-i funcționarea.

9) Boala de reflux gastroesofagian - este o afecțiune digestiva cronică determinată de refularea conținutului gastric acid din stomac în esofag, din cauza relaxării inadecvate a sfincterului esofagian inferior. Una dintre principalele cauze ale apariției acesteia este reprezentată de alimentația excesivă și, în același timp, dezordonată.

10) Depresia – se instalează cu ușurință la persoanele care suferă de tulburări alimentare. Carențele vitaminice, consumul de stimulente/supresoare ale apetitului alimentar sau malnutriția se numără printre cauze. Depresia este cea mai frecventă suferință mintală la nivelul comunităților, afectând circa 121 de milioane de persoane pe întreg mapamondul.

Alimentația nesănătoasă poate fi cauza și uneia dintre cele mai temute boli ale momentului – cancerul. Ferește-te de toate aceste boli grave și învață să te alimentezi, chiar începând de astăzi, în mod sănătos. O alimentație sănătoasă se bazează, în principal, pe alimente naturale disponibile în zona geografică în care trăiești și care sunt produse local.

Sursa foto:

https://www.pexels.com/photo/drink-girl-glass-hands-576831/

Descoperire MONDIALĂ! Omenirea NU VA MAI FI LA FEL! Vestea aștepată de mii de ani... Dieta MIND sau cum să fii în formă, în timp ce îți ajuți creierul să funcționeze perfect!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x