- Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine azi, de la 20:30! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Pe linga hidratarea organismului, fructele si legumele asigura doze ridicate de antioxidanti puternici, asa cum sint betacarotenul si vitamina C, care previn imbatrinirea precoce si efectele nefavorabile ale razelor solare.
De asemenea, prin continutul de potasiu stimuleaza functionarea sistemului nervos si a celui cardiovascular. Pe de alta parte, fructele si legumele contin o cantitate aproape neglijabila de calorii si nu ingrasa.
Sint o foarte buna sursa de fibre alimentare care contribuie la reglarea digestiei si la prevenirea constipatiei. Fibrele alimentare scad nivelul colesterolului si ajuta la detoxifierea organismului.
Rosiile contin 94% apa, castravetii - 95%-96%, pepenele - 91%, merele si perele - 85%-86%, caisele si piersicile - 86%-87%, spanacul si salata verde - 94%, varza - 91%, morcovii - 88%, ciresele si visinele - 85%. Daca vreti ca temperaturile ridicate sa nu va dea batai de cap vara asta, profitati de apa din legume si fructe!
Atunci cind afara termometrele arata mult peste 30 de grade Celsius, nutritionistii ne sfatuiesc sa ne potolim setea cu sucuri din caise, piersici, morcovi, rosii sau sa mincam fructele si legumele ca atare. „Pentru mentinerea echilibrului hidric al organismului avem nevoie de aproximativ 2,5 litri de lichide zilnic.
O parte din necesarul de lichide - aproximativ 1,5 litri - este asigurata prin consumul de apa plata sau minerala, ceaiuri. Cealalta parte - in jur de 1 litru - ar fi bine sa provina din fructe si legume, care desi sint solide au un continut ridicat de apa", ne sfatuieste prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.
Potolirea setei cu ajutorul fructelor si legumelor este mult mai evidenta si de mai lunga durata decit atunci cind bem rapid o cantitate mare de apa.
In cazul fructelor si legumelor, apa este eliberata lent in organism, prevenind deshidratarea. In zilele cu temperaturi ridicate, pe linga apa, prin transpiratie este eliminata si o cantitate mare de saruri minerale. Fructele si legumele sint un fel de apa solida, care suplineste pierderile de saruri minerale, datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contin.
APA VIE
„Daca exista apa vie, aceasta se gaseste in structurile alimentare ale legumelor si fructelor pe care le consumam in stare proaspata. Spun apa vie, pentru ca aceasta apa ia parte la tot ceea ce se intimpla in organismul nostru.
Apa consumata o data cu structurile vii ale legumelor si fructelor se asimileaza cel mai bine, este apa cea mai sanatoasa", afirma prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Citeste jurnalul.ro