Antena Căutare

Măceșele, sursa naturală de vitamina C și nu numai. Proprietăți, beneficii și rețete din măceșe.

Măceşele sunt recunoscute din vremuri vechi ca fiind un remediu natural împotriva multor afecțiuni, datorită conţinutului lor extrem de bogat in vitamine.

Galerie
Măceșele, sursa naturală de vitamina C și nu numai

Măceşele sunt recunoscute din vremuri vechi ca fiind un remediu natural împotriva multor afecțiuni, datorită conţinutului lor extrem de bogat in vitamina C, provitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina PP, vitamina K si acid nicotinic.

  • Pe lângă conținutul bogat în vitamine, măceșele sunt bogate în zaharuri, acid citric, pectine, tanin, cupru, crom, mangan, pectină, acizi organici, uleiuri esențiale, etc.
  • În prezent, sunt întrebuinţate în medicină pentru tratarea diferitelor afecțiuni, datorită efectelor revigorante, antibacteriene, de regenerare, analgezice, anti-cancer si antiinflamatorii.
  • Măceşul, denumit și trandafir sălbatic, sau rug, este întrebuințat și în alte scopuri, nu doar ca plantă medicinală.
  • Din partea cărnoasă a fructelor, după îndepărtarea semințelor se prepară gem, dulceaţă, compot.
  • Din măceşe uscate se prepară diferite băuturi dietetice şi răcoritoare.
  • Fructele sunt întrebuinţate în industria alimentară pentru fabricarea concentratelor, bomboanelor, iar în industria farmaceutică din măceşe se produc uleiuri, tincturi și siropuri.
  • Măceşul este folosit şi ca plantă decorativă prin parcuri sau grădini.
  • Măceșele trebuie recoltate începând cu finele lunii august și cam până la jumătatea lunii septembrie când sunt încă imature și au cantitatea cea mai mare de vitamina C.
  • Măceșele sunt folosite pentru a prepara: gem, dulceață, vin, oțet, sirop și, mai ales, ceai.

Măceșele, sursa naturală de vitamina C și nu numai. Proprietăți, beneficii și rețete din măceșe.Măceșele, sursa naturală de vitamina C și nu numai. Proprietăți, beneficii și rețete din măceșe.Măceșele, sursa naturală de vitamina C și nu numai. Proprietăți, beneficii și rețete din măceșe.Măceșele, sursa naturală de vitamina C și nu numai. Proprietăți, beneficii și rețete din măceșe.

ceai de macese

  • Cele mai bogate în vitamina C sunt măceșele culese din zonele de dealuri și munte, iar cele din zonele de câmpie sunt mai bogate în vitaminele A și E.
  • După ce sunt culese, trebuie uscate imediat și corect, în aer liber sau în uscătorii, la temperatura de 80-100°C, altfel se înnegresc și își pierd calitățile terapeutice, distrugându-li-se din vitamina C.
  • Frunzele de măceş conţin aceleaşi substanţe biologic active ca şi fructele.
  • Seminţele conţin ulei volatil, în compoziţia căruia intră caroten şi beta tocoferol (vitamina E), lecitină, zaharuri etc.
  • Petalele florilor conţin ulei volatil, care prin proprietăţile lor se aseamănă cu cele de trandafir.
Articolul continuă după reclamă

Proprietățile și beneficiile măceșelor

  • Măceșele au un puternic rol vitaminizant și remineralizant pentru organism.
  • Combat anemia prin accelerarea producerii globulelor roșii.
  • Sunt un bun remediu în stimularea imunității, au rol cicatrizant, antiinflamator, regenerant și preventiv tumoral. Sunt un real tonic pentru vârstnici, sunt ajutante în a combate oboseala cronică, astenia, etc.
  • Măceșele au un rol important în reglarea metabolismului calciului si fixarea acestuia în oase.
  • Sunt utile în reducerea edemelor, sunt folosite contra durerilor reumatice, prin conținutul ridicat de antioxidanți.
  • Ceaiul de măceșe este utilizat și în tratarea intoxicațiilor.
  • Pulberea din pulpa de măceșe este întrebuințată în combaterea viermilor intestinali.
  • Măceșele au un important rol de stabilizare a glicemiei.
  • Sunt un bun remediu în tratarea bolilor respiratorii. Astfel, o cură de măceșe este benefică în caz de răceli, faringite, astm bronșic, laringite, viroze, bronșite cronice, pneumonie, tuse. În stările gripale combat și febra, având și un caracter ușor laxativ.
  • Consumul de măceșe este indicat și în afecțiunile cardiovasculare având rol în combaterea rigidității vaselor capilare și în circulația periferică, dilată arterele, prevenind ateroscleroza.
  • Este benefic și în îmbunătățirea circulației la nivelul creierului, prin conținutul de vitamina P care îmbunătățește circulația sângelui.
  • Nivelul colesterolului poate fi scăzut printr-o cură cu pulbere de măceșe.
  • Curele de macese ajuta in tratarea colicistitei si a calculilor biliari, fiind folosite in afectiunile hepatice. In bolile renale, prin proprietatile antiifectioase si diuretice, macesele ajuta la eliminarea calculilor renali la nivelul vezicii urinare, in cistite si pielonefrite. In tratarea afectiunilor renale si ale vezicii urinare sunt folosite ceaiurile din seminte de maces.
  • In afectiunile aparatului genital, macesele sunt utilizate in tratarea leucoreei, dismenoreei, stoparea hemoragiilor uterine.
  • Ajuta in cicatrizarea si regenerarea ranilor prin antioxidantii continuti care au caracter antiinflamator. O cura de decoct de macese ajuta in bolile de rinichi, vezica urinara, bolile ficatului si ale vezicii biliare, in bolile intestinelor.

Măceșele – Mod de utilizare

  • Ceaiul sau înfuzia din fructe de măceș se obține din 10-15 fructe proaspete și zdrobite, sau din 2 lingurițe de fructe uscate peste care se adaugă o cană de apă clocotită și se lasă la infuzat 15 minute. Se administrează 2-3 ceaiuri/zi în cure pentru tratarea răcelii, gripei, oboselii și în stări de convalescență.
  • Decoctul din fructe de măceșe se obține prin adăugarea într-o cană de apă clocotită a 1-2 lingurițe de fructe uscate și se continuă fierberea cel puțin 5 minute. Apoi se răcește și se filtrează. Se folosește o sită de plastic sau pânză/ tifon pentru a nu se distruge vitamina C.
  • Decoctul din frunze de măceș mai este folosit în cosmetică în tratarea tenurilor grase, cu pori deschiși pentru faptul că este astringent. Se utilizează că loțiune de față dimineață și seară. Ajută la regenerarea pielii prin sporirea cantității de colagen și elastina produse și că antirid în menținerea elesticitatii pielii.
  • Infuzia din flori proaspete de măceș este utilizată că un laxativ pentru copii.
  • Siropul, sucul, dulceața, marmelada, jeleul din fructe de măceșe se recomandă bolnavilor aflați în convalescență.
  • Siropul de măceșe este foarte bun în osteoporoze, anemii, probleme cardiace. Se obține din 250 g de măceșe uscate + 1,5 l apă clocotită, puse la macerat 12 ore, apoi se filtrează și se adaugă 0,5 kg de zahăr, fierbandu-se până devine consistent. Se toarnă fierbinte în sticle, se închid ermetic și se sterilizaeaza în baie marină.
  • Lichiorul de măceșe se obține din 500 g de fructe prospete, mărunțite în mixer+150 g zahăr sau miere, se lasă până se topește zahărul, apoi se adaugă 1 l de alcool de 40 de grade. Se lasă la macerat timp de 6 săptămâni, agitându-se din când în când. Se filtrează și se păstrează în sticle închise. Este un tonic și stimulator al funcțiilor vitale ale organismului.
  • Oțetul din vin de măceșe este mult folosit în scopuri terapeutice. Vinul de măceșe se obține din 15 kg de măceșe coapte și zdrobite, 50 l de apă, 50 g de drojdie de bere, 2,5 kg de miere. Se lasă la fermentat că și vinul de struguri. Vinul de măceșe se trage în sticle doar atunci când fermentația s-a încheiat. După ce se invecheste 1-2 ani devine roșu-maroniu și este foarte concentrat în vitamina C. Din vinul obținut lăsat pe drojdie se poate obține oțet de măceșe până se ajunge la gustul acru și înțepător. Se filtrează. Se amestecă 100 ml de oțet la 900 ml de apă și se folosește în cure de câte 2 luni. Este benefic în tratarea răcelilor, în curele de slăbire, în scăderea nivelului colesterolului, în infecțiile la rinichi și că tonic în oboselile cronice.
  • Maceratul de măceșe la rece este mai bogat în vitamine și se obține din 100 g de fructe lăsate într-un l litru de apă rece timp de 12 ore. Se filtrează prin tifon și se beau câte 2-3 căni/zi. Este foarte bun în sezonul rece și se poate consumă cu adaos de miere, lămâie.
  • Maceratul de măceșe se poate obține și prin fierbere pentru a avea un gust mai bun. În acest caz, preparatul se obține din 400 g de fructe de măceșe fierte în apă clocotită cât să dea câteva clocote și lăsate la macerat 2-3 zile. Se pot amestecă și 500 g de miere, pentru cei ce-l preferă mai dulce.
  • Tinctura de măceșe se prepară din jumătate de kilogram de pulpă de măceșe fără samburi și mărunțite în amestec cu 0,5 kg de zahăr sau miere de salcâm. Se lasă la macerat timp de o săptămâna, apoi se adaugă 0,5 l de alcool de 60 de grade. Se mai lasă 2-3 zile, apoi se strecoară și se păstrează în sticle de culoare închisă. Se administrează câte 30-50 de picături seară, că sedativ.
  • Pulberea de măceșe se obține din pulpă de fructe uscate și mărunțite fin. La două părți de pulbere se adaugă o parte de miere și se folosește preparatul în combaterea paraziților intestinali.
  • Uleiul esențial de măceș obținut în laborator este folosit în aromoterapie pentru combaterea anxietății, stresului, problemelor circulatorii, tulburărilor provocate de menopauza.

Sursa

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x