- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Beneficiile imunizării copiilor sunt mai mari în prevenirea unor boli grave decât riscurile utilizării unui vaccin din schema obligatorie, care, de regulă, are efecte adverse minore, cum ar fi roșeața sau durerea locală, acestea fiind ușoare și tranzitorii, au explicat medicii consultați de Agerpres.
"În ultimii 20 de ani, vaccinurile noi au mult mai rar efecte adverse și mult mai mici, fără a fi periculoase. Efectele secundare cele mai frecvente nu sunt periculoase, nu se compară cu riscul de unu la mie decese pentru cei bolnavi pe plan general, în România cei 32 de decedați la peste 8.000 de bolnavi de rujeolă a însemnat patru la mie. (...) Nu se compară fenomenele secundare cu riscurile unui tetanos pentru care nu avem tratament sigur. Or, copiii care se joacă, care fac sport sunt în contact cu pământul în mediul rural pe terenurile de sport, pot face această boală dacă nu sunt vaccinați. Acesta este un exemplu. Apoi, sunt boli severe — difteria, tusea convulsivă, care pot apărea la nou născut și e foarte greu de tratat copilul", a declarat, pentru AGERPRES, prof. dr. Ioan Gherghina, vicepreședinte al Societății Române de Pediatrie.
Medicul a dat ca exemplu și poliomielita, care este mortală sau poate să dea paralizii pe viață.
"Nu avem altă opțiune mai bună la ora actuală decât vaccinul, nu avem tratamente mai bune care să depășească rezultatele favorabile, benefice ale vaccinării. Efectele reacțiilor adverse nu se compară cu beneficiile, care sunt mult mai mari, ale vaccinării, atât la nivelul individului, cât și la nivelul societății", a adăugat Ioan Gherghina.
În ceea ce privește Legea vaccinării, medicul a spus că aceasta trebuie să prevadă obligativitatea ca un copil nevaccinat să nu poată intra în colectivitate.
"Nu poți lichida o epidemie dacă nu acționezi atât pe masa receptivă, copiii nevaccinați, ceea ce se face acum (în cazul epidemiei de rujeolă — n.r.), cât și pe calea de transmitere — colectivitate și sursa de infecție — bolnavul care trebuie depistat și izolat în spitale de boli contagioase. Cel mai important este apărarea colectivității, un copil nevaccinat nu poate intra în colectivitate. Asta mi se pare cel mai important. Sunt țări, Canada și altele, care nu te primesc, indiferent de vârstă, dacă nu ai făcut vaccinurile obligatorii. (...) Trebuie să obținem peste 95% vaccinări ca să oprim epidemia, altfel nu se oprește", a mai spus prof. dr. Ioan Gherghina.
* Și medicul primar pediatru Mihaela Bălgrădean, de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "M.S.Curie", a susținut că efectele adverse ale vaccinurilor sunt minore.
"Eu, cu experiența mea de 40 de ani, nu am văzut niciun efect advers la vaccinuri. Deci, în afară de ce este menționat în pliantul fiecărui vaccin apropo de posibile efecte adverse, în acest context, eu nu am a vă spune decât despre, știu și eu, efecte minore — roșeață la locul inoculării, o stare de indispoziție în ziua respectivă—, dar care nu intră la patologii. Deci, nu discutăm despre efecte adverse. Lucrurile trebuie luate în legătură cu fiecare copil în parte, cu ce înseamnă patologia lui subiacentă, dacă există, dacă există un istoric — alergii sau alte probleme. E greu să vă dau un răspuns despre efecte adverse pentru că, din experiența mea mare zic, ca pediatru, nu am înregistrat astfel de efecte adverse", a declarat Mihaela Bălgrădean.
Medicul a subliniat că părinții pot să le facă liniștiți copiilor schema de vaccinuri obligatorie. "Trebuie să-și facă vaccinările. (...) O să ne trezim cu tot felul de boli și nenorociri ca cele de acum 40 de ani, când nu existau vaccinuri", a subliniat Mihaela Bălgrădean.
Și tu vrei să naști acasă? Medicii sunt alertați: riscurle sunt enorme, iar procedura este periculoasă pentru mamă și fă... Și tu îți pui zaharină în ceai sau în cafea! Mare grijă! Îndulcitorii artificiali cresc pofta de mâncare...