Verdeturile, sursa de vitamine
O prima indicatie ar fi ca de la masa zilnica sa nu lipseasca verdeturile care se gasesc acum in toate pietele: urzici, stevie, loboda, leurda, papadie. Toate acestea sunt adevarate alimente-medicament, indicate in diferite afectiuni.
Pe langa faptul ca sunt pline de vitamine, au si rol depurativ, de detoxifiere, de drenare a cailor biliare si urinare, de curatare a peretilor vaselor sangvine.
Sunt indicate in special persoanelor cu afectiuni hepatice, renale, cardiovasculare, reumatice, respiratorii (bronsita, astm bronsic), celor care sufera de diverse alergii, implicit cele de primavara pentru ca au si un puternic rol antidepresiv, ajutandu-ne sa trecem mai repede peste asa-numita astenie de primavara care este, de fapt, reactia adaptativa a sistemului nervos si a organismului in general la schimbarea de anotimp.
Mararul si patrunjelul sunt o sursa importanta de vitamina C - 100 grame marar si patrunjel contin cate 100 mg vitamina C, necesarul zilnic fiind de 40 mg. Acestea regleaza functiile tiroidiene si au un puternic rol antioxidant.
La fel de bune sunt toate celelalte legume aflate in faza de crestere - cepa si usturoiul verde, salata.
Nu uita de proteine!
Pe langa legume, lactatele si ouale nu trebuie sa-ti lipseasca de la masa. De asemenea, carnea de miel, saraca in colesterol, carnea de vita si pui, pestele sunt indicate in acest sezon. In general, sunt suficiente 100-150 grame carne pe zi sau 200 grame peste ca sursa de proteina de origine animala, 750-1.000 grame legume si fructe.
Ar fi de preferat ca acestea din urma sa fie consumate in forma cruda, dar numai pentru persoanele care nu prezinta afectiuni ale stomacului (gastrite, ulcere, colite). Avantajul este acela ca dau senzatie de satietate si nu au multe calorii.
Cereale integrale la oricce varsta
Reprezinta o combinatie ideala de vitamine si minerale, ceea ce ne va ajuta sa avem energie in aceasta perioada. Este recomandabil sa se consume zilnic o portie de cereale cu lapte sau iaurt.
Gustoase si usor de preparat, cerealele contin fibre, minerale, vitamine si carbohidrati, fiind foarte importante pentru mentinerea echilibrului alimentar si implicit, al sanatatii. Sunt recomandate la orice varsta.
SFAT!
Mananca 4-5 mere pe zi, portocale si morcovi sau fa o salata din cruditati, amestecand marul cu morcov si sfecla si adaugand o mana de patrunjel verde tocat. De asemenea, bea cel putin un pahar de suc natural zilnic.
Citeste Revista Felicia
"Vinovati" de viata cea lunga... Afla cand si cum sa iei pastilele...