- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Evita sa dormi la pranz sau sa te culci seara foarte devreme. Este mai bine sa astepti momentul in care ti se face somn.
Temperatura din camera trebuie sa fie de 18-20 C, iar fereastra poate ramane deschisa pe timpul noptii, in functie de temperatura de afara. Fereste-te totusi de temperatura prea scazuta.
Pentru a adormi mai usor nu este bine sa te uiti la televizor, sa citesti sau sa dezlegi cuvinte incrucisate, deoarece organismul nu se poate desprinde de aceste activitati si astfel vei adormi mai dificil.
Activitatile incitante, intelectuale, sportive sau jocurile video sunt de evitat inainte de culcare. Sportul creste temperatura corporala, fapt ce poate sa perturbe somnul.
Plante care asigura un somn linistit
1. Valeriana constituie unul dintre cele mai eficiente remedii impotriva insomniei. Are actiune anxiolitica, sedativa si relaxanta asupra sistemului nervos central si asupra musculaturii, fiind utila pentru persoane hipersensibile, care reactioneaza disproportionat la stimuli. Inlatura dificultatea de a adormi, reduce procentul de treziri nocturne si favorizeaza aparitia fazei de somn profund fara vise (etapa cea mai odihnitoare a somnului).
2. Passiflora este folosita datorita proprietatilor sedative si calmante. Combate insomnia cronica sau pasagera si imbunatateste calitatea somnului, fara sa produca dependenta.
3. Lavanda, cunoscuta pentru efectul ei relaxant si calmant, este utilizata pentru stari de hiperexcitabilitate nervoasa, insomnie, cefalee.
4. Florile de tei si conurile de hamei au efect calmant, sedativ, regenereaza psihic si mental, fiind utile in insomnie, anxietate, nevroza, agitatie.
Situatii in care pot aparea insomniile
mesele prea copioase seara, surmenajul, sedentarismul, bolile acute in curs de evolutie (cardiopatie, astm, ulcer, dischinezie, migrena)
nevroze, toxicomanii minore (cafea, cacao, cola) sau medicamentoase, ori profesii ce presupun dereglarea ritmului somn-veghe
Cateva picaturi de ulei esential de lavanda aplicate pe fata de perna, inainte de culcare, iti asigura un somn bun si odihnitor intreaga noapte.
Cafeaua, bauturile de tip cola, ceaiul negru sau verde sunt interzise seara, inainte de culcare, fiind considerate excitante care perturba somnul. In caz de insomnie acuta trebuie sa renunti cu desavarsire la aceste bauturi. Seara evita consumul de alcool, deoarece vei avea un somn foarte agitat.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: immortalhumans.com