Antena Căutare

Sforaitul - ce poti face pentru a te odihni noaptea

Sforaitul este un cosmar. Si nu doar pentru partenerul de viata al sforaitorului. Nici persoana care sforaie nu doarme bine, pentru ca somnul sau este perturbat de propria respiratie suieratoare, greoaie, intrerupta uneori chiar si zeci de secunde. Asa se explica de ce persoana care sforaie acuza stari de somnolenta in timpul zilei, nervozitate, epuizare fizica si psihica, dureri de cap.

Desi sforaitul este foarte frecvent, multi neglijeaza aceasta problema. Insa persoanele care sforaie ar trebui sa stie ca, in timp, sunt atrase intr-un cerc vicios. Cu cat sforaitul se agraveaza, cu atat creste nevoia de aer... Cu cat efortul de a respira este mai mare, cu atat sforaitul este mai zgomotos...

Si tot asa, iar pe zi ce trece, inima incepe sa oboseasca si apar: hipertensiune arteriala, tulburari de ritm cardiac. Pentru a iesi din acest cerc vicios, solutia o reprezinta diagnosticarea precoce si tratarea sforaitului. Si nu in ultima instanta, macar de dragul partenerului de viata ori pentru a-si salva casnicia, cel sau cea care sforaie ar face bine sa se prezinte la medic.Cauze

Sforaitul afecteaza in proportie mai mare barbatii (aproximativ 60%), comparativ cu femeile (40%). Barbatii sunt predispusi la sforait din pricina conformatiei fetei si a faringelui, ei avand o predispozitie spre ingustarea cailor respiratorii. Femeile sunt protejate hormonal contra sforaitului pana la varsta menopauzei, dupa aceea fenomenul fiind des intalnit si la ele.

Profesor doctor Florin Mihaltan, sef de sectie la Institutul de Pneumologie "M. Nasta", specialist in somnologie, precizeaza ca sforaitul simplu, fara complicatii, este generat de obicei de obstructie la nivelul cailor respiratorii, incepand de la nas pana la faringe.

Articolul continuă după reclamă

Vinovate sunt numeroase cauze obstructive din sfera ORL: polipi, deviatii de sept, sinuzite, malformatii ale cailor respiratorii, amigdale hipertrofice, ingrosari ale mucoasei cailor aeriene. De aceea, primul pas pe care trebuie sa-l faca persoana care sforaie este consultarea unui medic specialist ORL. Interventiile moderne cu laser, care se efectueaza si in tara noastra, rezolva majoritatea cauzelor din sfera ORL ale sforaitului.

In cazul in care medicul specialist ORL nu depisteaza o cauza locala a sforaitului, este necesar ca pacientul sa se adreseze unui medic pneumolog sau specialist in somnologie. In tara noastra exista cabinete de somnologie la Bucuresti (Institutul "M. Nasta"), Iasi, Timisoara si Cluj.

Sindromul de apnee in somn

Sforaitul fara cauze evidente este un simptom al sindromului de apnee in somn (SAS). Pe langa sforait, sindromul de apnee in somn se caracterizeaza prin opriri repetate ale respiratiei, inclusiv din sforait, pe durata a peste 10 secunde. Potrivit profesorului doctor Florin Mihaltan, "sforaitul este prezent in cadrul unor afectiuni asociate sindromului de apnee in somn: obezitate, boli endocrine, boli respiratorii caracterizate prin obstructie la nivelul cailor aeriene centrale (astm bronsic, emfizem pulmonar), accidente vasculare cerebrale, insuficienta cardiaca, boli neurologice, malformatii faciale congenitale sau posttraumatice".

Pacientii care sufera de apnee in somn prezinta, pe langa sforait, si alte simptome: somnolenta accentuata in timpul zilei, somn neodihnitor, senzatie de oboseala la dimineata la trezire, transpiratie nocturna abundenta, uscaciunea gurii, mictiuni frecvente in timpul noptii, dureri de cap la trezire din cauza lipsei oxigenarii creierului pe durata somnului.

Tratament

Pacientul care sforaie din cauza sindromului de apnee in somn trebuie sa faca urmatoarele investigatii: examen clinic, radiografie, evaluarea functiei respiratorii, electrocardiograma, dozarea gazelor din sange. In functie de simptome, aceste investigatii sunt completate cu consultatii interdisciplinare la: cardiologie, endocrinologie, neurologie, psihiatrie, nutritie. In cazul malformatiilor fetei este nevoie de un consult la chirurgie buco-maxilo-faciala. De asemenea, pacientul ramane o noapte la cabinetul de somnologie unde i se efectueaza inregistrarea somnului cu ajutorul unui aparat numit somnograf.

Este foarte important ca pacientii care sufera de boli asociate sforaitului sa respecte tratamentul corect al acestora. Astfel ei pot scapa de sforait. De asemenea, cei cu obezitate pot constata ca sforaie mai putin daca reusesc sa slabeasca.

Pentru pacientii care sufera de apnee in somn fara cauze evidente, singura solutie o reprezinta un aparat respirator pe care sa-l foloseasca in timpul somnului. Aparate de acest fel se gasesc si in tara noastra, dar trebuie utilizate numai la recomandarea si sub indrumarea medicului specialist in somnologie.

Dispozitivul este alcatuit dintr-un ventilator si o masca prin care se introduce aer la nivelul cailor respiratorii. Dupa utilizarea ventilatorului, rezultatele sunt spectaculoase: dispare complet sforaitul, dispar pauzele in respiratie, pacientul se bucura de un somn profund, se trezeste odihnit, nu mai transpira noaptea, nu mai are dureri de cap dimineata si nu mai este somnolent in timpul zilei.

SINDROM. Aproape 10% dintre sforaitori sufera de sindromul de apnee in somn. In lipsa tratamentului, pacientii cu SAS risca o serie de complicatii: hipertensiune arteriala, infarct, tulburari nocturne de ritm cardiac, accident vascular cerebral, diabet. In plus, acesti oameni atipesc frecvent in timpul zilei, iar din aceasta cauza pot suferi accidente de circulatie sau de munca.

CUPLU. Un studiu realizat de Societatea Britanica de Somnologie arata ca sforaitul are consecinte negative asupra vietii de cuplu. Aproape 75% dintre participanti au declarat ca noptile nedormite din cauza sforaitului le-au ruinat casnicia. Jumatate dintre ei au recunoscut ca au fost obligati sa doarma in paturi separate.

Citeste si Jurnalul National!

Foto: healthnews.ediets.com

Bolnavii hepatici au nevoie de mai multe vitamine... Dieta: cateva gustari sanatoase si sarace in calorii (I)...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x