- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Crăciunul este cea mai frumoasă și așteptată perioadă din an. Gospodinele se întrec în bucate delicioase și curățenie, în timp ce restul familiei se strânge de prin toate părțile lumii, pentru a petrece alături de cei dragi la masa de sărbători. Sarmalele, salata de boeuf, toba, caltaboșul și multe alte delicii se regăsesc pe masa de Crăciun, dar și pe cea de Anul Nou.
Cum să eviți risipa alimentară de sărbători
Cu toții încercăm să avem tot ce e mai bun pe masa de Crăciun și Anul Nou. Gospodinele gătesc tot felul de bunătăți pentru a avea o masă cât mai bogata. Însă, ce ne facem atunci când, la sfârșit, constatăm că nu s-a mâncat tot. Cum putem evita o risipă alimentară.
Trebuie să ținem cont că atunci când aruncăm mâncarea, se duc și o parte din banii cheltuiți pentru masa de sărbători. Astfel, pentru a evita o astfel de situație, Comisia Europeană a transmis câteva sfaturi utile, citate de Viva.ro:
Să facem cumpărături „inteligente”
Pentru binele buzunarului nostru trebuie să știm cum să facem cumpărături. Astfel, pentru început, nu avem nevoie de prea multe alimente, pentru că magazinele se vor deschide, din nou și vom putea cumpăra din bucatele care s-au consumat prea repede.
Comisia Europeană recomandă ca, în această perioadă, cel mai bine este să plecăm de acasă cu o lista de cumpărături deja făcută, potrivit aceleași surse citate mai sus. În acest fel, nu vom pierde nici prea mult timp printre rafturi și vom cumpăra doar strictul necesar.
Să nu mergem la magazin înfometați
Un alt aspect important, pe lângă lista de cumpărături, este acela de a nu merge la magazin înfometați, pentru că vom risca să cumpărăm alimente în exces sau produse de care nu avem nevoie.
Sarmalele rămase pot fi depozitate în congelator
Un alt truc de care mai trebuie să ținem cont este acela că sarmalele pot fi păstrate luni bune la congelator, potrivit Viva.ro. De altfel, sarmalele crude pot fi păstrate la congelator până la patru luni, în timp ce sarmalele deja gătite pot sta până la 12 luni. Astfel, bucatele nu mai trebuie aruncate, ci pot fi puse în congelator și scoase atunci când avem poftă.