Antena Căutare

Biertan, locul plin de istorie

Printre primele localitati germane din Ardeal atestate do­cumentar se regaseste si Biertanul, fiind recunoscut ca si cetate in 1397.



An de an, totul a inceput sa decada, o data cu plecarea fortata sau nu a sasilor din zona. Ramanand doar sasii in varsta, care nu voiau sau nu puteau sa plece din Romania, constructiile au inceput sa fie afectate de vitregiile timpului, unele dintre ele nemaifiind protejate de mana omului. Astfel, ceea ce acum cateva sute de ani reprezenta o mandrie pentru Transilvania acum a ajuns sa fie de nerecunoscut.

TURDA FEST
Pentru a reda stralucirea de altadata a acestei zone, acum ajunsa in declin, dar si a altora asemanatoare, a inceput sa se organizeze Festivalul Turda Fest incepand din anul 2005. Festivalul incurajeaza si promoveaza dezvoltarea agricola ecologica durabila, peisajele rurale si atractiile turistice din Transilvania.

2010/07/10//75867-biertan2.jpg

Pentru ca au trecut cinci ani de la prima desfasurare si impactul a fost puternic, Turda Fest a devenit Transilvania Fest (care se va desfasura anul acesta in perioada 30 iulie-1 august), extinzandu-si astfel activitatile in numeroase zone si comunitati din Transilvania.

Aflat sub inaltul patronaj al ASR Principesa Margareta a Romaniei si a patronajului international al ASR Printul Charles de Wales, Turda Fest vrea sa devina, cu ajutorul acestora, dar si al partenerilor, un puternic mijloc de informare si ajutorare a localitatilor si locuitorilor din zona, prin promovarea agriculturii, a produselor traditionale, a traditiilor locale, dar mai ales a agroturismului.

Recent, am vizitat si noi localitatile Biertan, Richis si Copsa Mare. Am cunoscut oamenii locului, am gustat produse locale traditionale ecologice, am vizitat bisericile ortodoxe si evanghelice, am luat contact cu unii dintre mestesugarii si producatorii zonei. De asemenea, am descoperit ca traditiile nu sunt moarte in Biertan sau in satele din jur, trebuie doar sa le promovam, sa le "invioram" putin. Si putem face asta invitandu-va la festival, aratandu-va ca avem cu ce sa ne mandrim si sa aratam si altora acest lucru.

Veti putea gusta bucate traditionale foarte gustoase, un mic exemplu fiind "Supa verde de sparanghel", preparata in bucataria olandezei Tony Timermann, care locuieste in Romania de 20 de ani. Astfel, pentru prepararea supei avem nevoie de 800 g sparanghel verde, 3 cepe, 3 linguri de unt, 3 linguri de mustar, 3 oua, un litru supa de pui, piper.

2010/07/10//75861-supa.jpg

Se curata sparanghelul si se taie bucati, se curata ceapa si se toaca marunt. Dupa ce s-a incins untul se pune ceapa si se caleste pana se inmoaie. Se adauga sparanghelul, mustarul si supa, se dau intr-un clocot si se fierb cinci minute. Se scoate sparanghelul din supa, se paseaza ce-a ramas in oala, se adauga sparanghelul si se aduce la punctul de fierbere. Se pune in castroane, se decoreaza cu felii de ou fiert si cu piper.

Nu ne ramane de spus decat pofta buna! si drum bun spre Biertan.

Insula Gran Canaria - de la desert la munte... Mallorca – insula cu pamant de culoarea mierii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x