Asa numita zona exclusiva, o arie intens contaminata pe o raza de 48 de kilometri de reactorul explodat, a fost sigilata si evacuata dupa explozie. Toate vizitele in zona au fost interzise.
In prezent, aproximativ 2.500 de angajati au grija de ramasitele uzinei nucleare, acum inchise, lucrand in schimburi pentru a se expune cat mai putin radiatiilor.
Cateva sute de persoane s-au intors in satele din zona in ciuda interdictiei autoritatilor. Cateva firme ofera in prezent tururi ale zonelor interzise, insa guvernul spune ca sunt ilegale, iar siguranta turistilor nu este garantata.
Purtatorul de cuvant al ministrului pentru Situatii de Urgenta, Yulia Yershova, a declarat ca expertii lucreaza la o ruta sigura din punct de vedere medical si care ofera informatii utile ucrainienilor sau celorlalti potentiali turisti. Yershova nu a precizat exact si cand va fi deschis Cernobilul pentru vizitatori.
Helen Clark, seful Programului de Dezvoltare al Natiunilor Unite, a facut, duminica, un tur al Cernobilului impreuna cu oficiali ucrainieni. Ea a spus ca sustine intentia Ucrainei deoarece ar putea ajuta la strangerea de fonduri si oferi o importanta lectie in privinta sigurantei nucleare.
Ministerul ucrainian a mai precizat ca, pana in 2015, spera sa termine constructia unei noi si mai sigure carcase pentru acoperirea reactorului. Aceasta va acoperi structura originala din fier si beton, construita in graba atunci cand radiatiile reactorului erau puternice. In structura aparusera atunci crapaturi si ameninta sa se prabuseasca.
Noua structura are 100 de metri inaltime, 260 in latime si 150 de metri in lulngime. Adica suficient pentru a adaposti Catedrala Notre Dame din Paris sau Statuia Lilbertatii din New York.