Toate culorile de pe-o paletă se regăsesc acolo, în bucata de pământ senegaleză ce străpunge apele. Atlanticul vine cu albastru, peninsula, cu verdele. Lacul Retba aduce rozul, iar oamenii ce care trebăluiesc prin el sunt ciocolatii. O algă, Dunaliella salina, ce fură lumina Soarelui, e vinovată de coloritul unuia dintre cele mai interesante lacuri din lume, plin de sare
Căutătorii de sare - vreo 3.000 la număr - intră în apa călduță, scufundându-se până la brâu. Nu-s numai bărbați, un sfert e dat de sexul frumos. Cu toții sunt unși - din cap până-n picioare - cu unt de Shea, extras din nucile acelea ce-ți mențin pielea frumoasă. Trebăluiesc vreo șase, poate șapte ore pe zi și, cu niște bețe lungi, sparg sarea de pe fundul lacului. Apoi aceasta pleacă spre conservele de pește. 2017, ”cornul” Senegalului, Peninsula Capului Verde.
Culoarea lacului îți taie respirația. ”Lake Retba” sau ”Lacul Roz”. Nu-i tot anul așa, de prin iulie până-n octombrie, în sezonul ploios, coloritul nu e vizibil. Apoi, din noiembrie în iunie, Dunaliella salina, alga, iese la atac. Vrea să fure din lumina Soarelui, așa că se colorează în roz. De la ea se molipsește și lacul, care devine, tot, pink.
Minunea se petrece la vreo 30 de kilometri de capitala Senegal. Între apele lacului și cele ale Atlanticului sunt doar câteva ciocuri de barză, astfel că din avion peisajul e feeric. Pentru că salinitatea e foarte mare, peste 40 la sută, apa te ține la suprafață, asemenea celei din Marea Moartă. Peștii s-au adaptat și ei, deși sunt de vreo patru ori mai mici decât cei din apele ”normale”. UNESCO și-a dat seama de însemnătatea locului, l-a inclus în Patrimoniul său. Până în 2009, faimosul Raliu Paris - Dakar se termina aici. Apoi, după ce s-a mutat în America de Sud, ”Lacul Roz” a rămas bun doar de exploatat. Și de privit.
Everestul, muntele învingătorilor, unde zac sub gheaţă 200 de învinşi, remăsurat! Au lăsat orgoliile la o parte şi, după... Romantism în note colorate în Oraşul Plutitor...