Antena Căutare

Pompei, un oras de dincolo de istorie

Macar o data in viata trebuie sa ajungi la Pompei, langa Napoli, pentru a explora un oras incremenit in timp, ce ti se dezvaluie strada cu strada, casa cu casa, viata cu viata. Straturi succesive de cenusa au acoperit unul dintre cele mai frumoase orase romane, un loc unde arta facea parte din viata de zi cu zi.



Vulcanul Vezuviu este martorul inca tacut al evenimentelor de acum aproape doua mii de ani. Locuitorii Pompeiului erau obisnuiti cu furia vulcanului si aproape ca nu-i mai simteau prezenta. In anul 62, chiar la data in care in oras se organiza sarbatorirea Imparatului Augustus, pamantul a inceput sa se zdruncine.

Cutremurul, despre care istoricii cred ca avea mai mult de 7 grade pe scara Richter a produs numeroase pagube, inclusiv incendii. Avertismentul nu a fost insa ascultat, locuitorii refuzand sa paraseasca orasul, adapostindu-se astfel de furia vulcanului. Multe poduri, vile, temple si strazi au fost reconstruite, viata urmandu-si cursul.

CENUSA PESTE TOT SI TOATE

Insa peste numai 17 ani, avea sa se scrie ultima pagina din istoria Pompeiului. Eruptia din anul 79 s-a petrecut, crunta coincidenta, chiar in ziua in care locuitorii il sarbatoreau pe zeul roman al focului, Vulcanalia. Orasul a fost acoperit cu un strat gros de cenusa, de aproape 22 de metri.

Dedesubt, totul a ramas incremenit pentru mai bine de 1600 de ani cand, strat dupa strat, au fost scoase la lumina nu doar edificiile, ci si oamenii pe a caror chipuri se putea citi groaza sau resemnarea. Giuseppe Fiorelli a inventat tehnica prin care corpurile puteau fi extrase din cenusa, pastrandu-si in acelas timp contururile. El le injecta o rasina care se intarea in scurt timp si care nu distrugea oasele.

Cei care viziteaza astazi Pompeiul vor vedea oameni ghemuiti, protejandu-si capul sau acoperindu-si nasul pentru a nu rasufla aerul fierbinte. Altii parca sunt in mijlocul unui cosmar, cu tot corpul contorsionat. O tragedie care nu are cum sa nu te emotioneze si din care iti dai seama cat este de pretioasa viata.

LA PAS PRIN ISTORIE

Ca sa intri in situl arheologic trebuie sa te lasi calauzit de o alee strajuita de chiparosi. Primul popas, Forumul, locul unde se adunau pompeienii pentru a discuta politica sau pentru a afla ultimele noutati. De jur imprejur se inaltau templele inchinate zeilor ocrotitori, amfiteatrul... Coloane albe, zvelte dintre care razbate cate un crampei de cer. Poti sa urmesti, folosindu-ti imaginatia, conturul cladirii ce se inaltase acolo cu aproape doua mii de ani in urma.

2010/06/27//68421-pompei2.jpg

Poti sa alegi oricare dintre strazile care taie de la un capat la altul orasul. Pietruite si lucioase datorita milioanelor de pasi care le-au strabatut. Se mai pot vedea fagasurile sapate in piatra in care intrau rotile carelor ce transportau apa, mancare, provizii. Din loc in loc se afla pietre mai ridicate, ce intruchipau o arhaica trecere de pietoni.

La intersectiii se gasesc fantani de piatra, pe care erau sculptate capete de divinitati romane, si langa care se intrezarea urma sapata in piatra a vasului delicat, umplut cu apa, lasat pentru cateva clipe sa se odihneasca inainte de a porni din nou la drum. Poti sa intri intr-o taverna, unse se vede un sir de mese masive din piatra, cu orificii mari in care se puneau amforele cu vin, cu ulei sau garum (un condiment foarte pretuit in lumea romana, obtinut din intestine de peste puse la uscat si amestecate cu tot felul de ierburi aromate si condimente).

O brutarie, cu vetre de piatra in care se cocea paine sau un atelier de tesatorie, altul de olarit, dar si o micuta fabrica de parfumuri in apropirea careia se intindea o gradina in care erau cultivate plantele frumos mirositoare.

ARTA ROMANA

Vilele locuitorilor din Pompei sunt un exemplu de rafinament. Foarte luminoase, impodobite cu fresce, picturi, statui si ample lucrari in mozaic. Casa Misterelor este poate cea mai cautata de catre turisti, fiind dintre putinele edificii care au avut prea putin de suferit in urma eruptiei.

Numele provine de la frescele (realizate in culori foarte vii) ce decoreaza camerele, fresce ce ilustreaza, dupa cum cred arheologii, ritualurile magice ce faceau parte din cultul lui Dionisos. In apropiere a fost descoperita o presa de vin, dovada ca multe dintre vilele romane aveau si spatii dedicate producerii uleiurilor, a vinurilor sau pentru procesarea cerealelor.

Vila Faunului este una dintre cele mai mari si mai luxoase cosntructii de acest fel din Pompei. Este celebra pentru mozaicul ce infatiseaza lupata dintre Alexandru cel Mare si Darius al III lea al Persiei. Statuia faunului (personaj fantastic, ce salasluia in paduri), aflata in mijlocul unui bazin pentru captarea apei a dat si numele acestei vile. Pentru vremurile de atunci, cei care locuiau acolo aveau la dispozitie o baie privata si o bucatarie incalzita, sistem de canalizare, gradini somptuoase, dar si o scena pe care se derulau spectacole private.

Casa Vettii a primit numele dupa proprietarii sai - Aulus Vettius Conviva si Aulus Vettius Restitutus. Frescele de pe pretii interiori sunt interesanti pentru ca evidentiaza numeroase scene din viata de zi cu zi, istoricii putandu-si astfel da seama care erau tehnicile necesare pentru obtinerea parfumurilor, spre exemplu.

Articolul continuă după reclamă

INFORMATII PRACTICE

2010/06/27//68422-pompei3.jpg

Orasul Napoli este punctul de pornire catre Pompei. Puteti lua trenul sau autobuzul, pretul unui bilet variind intre 2 si 3 euro. Drumul dureaza cel mult 30 de minute. Inainte de a intra in situl arheologic va trebui sa achizitionati un bilet de aproximativ 11 euro.

Daca doriti sa vizitati atat orasul Pompei cat si Herculanum (aflat in imediata apropiere a Pompeiului a impartasit aceeasi soarta) biletul va costa 20 de euro si aveti la dispozitie trei zile numai bune de explorat. Pentru ca este extrem de cald, mai ales in timpul verii, este bine sa aveti la indemana suficiente lichide.

Nu uitati sa cumparati ghiduri ale orasului Pompei, ce ilustreaza cele mai emblematice edificii. O privire catre trecut si una catre prezent. Desi ati parasit de multa vreme orasul, cenusa vulcanica ce acopera strazile va va insoti in calatorie. Pas cu pas...

foto: tafter.it

sursa: Jurnalul National

Calatorie in orasul lui Mozart... Vrei sa vizitezi orasele lumii? Afla unde vei cheltui cel mai mult...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Exclusiv Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x