Antena Căutare

Voronet, albastrul credintei romanesti

Daca esti strain, suni la o agentie de turism din Alaska si ceri sa vizitezi Romania, cu siguranta in traseul incropit ti se va recomanda si Voronetul, biserica zugravita cu pensula inmuiata in credinta.



Nimeni nu mai poate stabili formula, fie si chimica, a „Bibliei cu toate paginile deschise", cum mai este numita pictura exterioara a Manastirii Voronet. O manastire cat zarile fara de sfarsit ale vazduhului. In satul asezat pe un deal, inconjurat de bradetul verde, cenusiu.

Astazi, sub umbra alba a iernii, lacasul e ca un giuvaer albastru pe intinderea netarmurita a iernii. Este o frumoasa armonie intre constructia lacasului si picturile sale murale. Impresioneaza Judecata de Apoi. Albastru cu rauri rosii, de foc, un drum presarat de pacate, catre iad. Sau catre impacarea cu viata si indreptarea spre credinta. Si inainte de 1989, cand biserica era inchisa, oamenii se regaseau aici pe sine. Era o forma de lupta cu ateismul. In umbra brazilor seculari ai lui Stefan.

Articolul continuă după reclamă

Astazi, in vremuri de criza, manastirea are o importanta speciala. Mai putini turisti, dar mai multi credinciosi. Maica stareta, Stavrofora Irina Pantescu, spune ca turistii, ca si pelerinii, vizitau manastirea si inainte de 1989, chiar daca nu se tineau slujbe, ca sa se regaseasca drept oameni. De atunci si pana astazi au venit de peste tot, din Japonia pana-n Australia, si s-au inchinat. Acum, maica stareta asteapta si un pelerin din Groenlanda. „Numai un pinguin n-a venit, dar il primim cum se cuvine."

Mai intai, cum vedeti, am stat de vorba cu maica stareta. Dar cu putin timp in urma, alaturi de un grup de turisti sositi cu autocarul si mergand pe urmele lui Eminescu, am poposit la Voronet. Zilele trecute am fost din nou si am aflat povestea unui preot, fost sudor, caruia intalnirea cu Manastirea Voronet cu ani in urma i-a schimbat destinul, i-a luminat viata.

2010/07/14//78765-voronet2.jpg

EMINESCU SI VORONETUL

Mai intai povestea turistilor, pelerini plecati de departe si ajunsi la mult-cunoscuta manastire. Grupul de iubitori ai lui Eminescu, ai literaturii in general, stransi in filiale Astra din tara, dar si din Bulgaria, Serbia, Republica Moldova a inclus ca punct de oprire si Manastirea Voronet. Sarbatoreau Deniile eminesciene si poposeau la Voronet, mergand pe urmele lui Mihai Eminescu.

Un preot sarb de origine romana din Deliblata, altul din Chisinau, un bulgar din Varna, alaturi de romani din Iasi, Alba-Iulia sau Timisoara au aprins o lumanare la mormantul lui Daniil Sihastrul de la manastire. Dar mai ales au admirat impresionanta scena: Judecata de Apoi. „Frumoase casi (case - n. red.) aveti voi, dar si mai frumoase sunt lacasele sfinte. Acest Voronet este magnific. Si Eminescu trebuie sa fi fost aici", mi-a spus Vlatko Petkovici, venit tocmai din Belgrad. Maica muzeografa, ghidul erudit al manastirii, monahia Elena Simionovici, ne-a spicuit din istoricul manastirii, dar mai ales ne-a explicat semnificatia picturilor aranjate pe albastrul inconfundabil de Voronet, deasupra capetelor noastre.

Maica are doua facultati si stie a prinde grai in limbi straini cate degete avem fiecare la maini. A scris si o carte despre manastire, care se afla la vanzare in gondac, un fel de biblioteca a manastirii, pentru cei care vor sa studieze in amanunt picturile si acasa. Pentru ca nu e lucru de saga, pictura te impresioneaza, dar tainele nu i le poti patrunde decat intorcandu-te si reintorcandu-te la ea. Acolo vin pelerini in costum popular din Bucovina si se roaga sfios, din tot sufletul, iar unii, batrani, se inchinau si plangeau.

Tot ei ajungeau la Voronet si inainte de 1989 si lasau pomelnice acolo, dar fiindca manastirea era inchisa, pomelnicele se duceau la biserica din sat, care este aproape.

PE CRIZA, MAI PUTINI TURISTI, MAI MULTI PELERINI

Stareta mi-a povestit despre afluxul de turisti de aici de-a lungul anilor. „Inainte era doar Monumentul Voronet. In 1991, cand mai multe manastiri s-au redeschis, Voronetul era in paragina. Au intrat maini care s-au apucat de gospodarie si, asa, pelerinii, inchinatorii, au crescut de la an la an. Si anul trecut, cu toata criza, au fost mai putini turisti, dar mai multi pelerini.

Pelerinajul la Manastirea Voronet l-as descrie ca pe o sete de a se adapa din adevaruri a celui care calatoreste la un izvor cat mai curat si mai pur. Si ca pe o necesitate a satisfacerii foamei spirituale. Cea materiala o gasesti oriunde, insa foamea spirituala, dorinta de a fi mai buni, in primul rand de a se cunoaste pe ei si pe cei din jur si de a cauta modele dupa care sa mearga spre desavarsire, e ceea ce trebuie sa gaseasca pelerinul."

Sursa: Jurnalul National
foto: romaniandream.com,

Baile Olanesti: relaxare la izvoarele de aur... Atentionare MAE: Cursele aeriene si maritime din Grecia, anulate din cauza grevelor...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 9, 19 aprilie 2025. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Nicolai Tand Sambata, 19.04.2025, 15:00
Citește și
De ce buget trebuie să dispui pentru a trăi în Thailanda. Doi vloggeri au făcut calculul temeinic
Tartă cu ciocolată neagră și zmeură. O combinație de texturi și arome Catine.ro
Via Transilvanica se extinde. Ce alte regiuni istorice ale României va cuprinde
Ținuta de gală a Thaliei a atras toate privirile la un eveniment caritabil. Cum a arătat vedeta Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Anunțul făcut de Denisa Tănase după 3 ani de căsnicie cu Mircea Brânzei. De ce nu au mai apărut împreună.... Libertatea.ro
Ray Dalio, legendarul investitor al unuia dintre cele mai mari fonduri de investiţii: Tarifele au un efect... Ziare.com
Anunțul lui Ilie Năstase, după lovitura uriașă dată de Ion Țiriac în România: „Asta e important!” AntenaSport
S-au căsătorit în mare secret, departe de ochii curioșilor, iar acum au publicat imagini inedite de la nuntă!... Elle
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia... Spynews.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu... BZI
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant HelloTaste.ro
Reuters: Trump vrea sa îi dea lui Putin de jure Crimeea şi 20% din Ucraina. Europenii au trimis la Casa Albă un... Antena3.ro
Ce planuri are noul șef NASA pentru agenția spațială. Jared Isaacman a fost numit la conducere de către Donald... useit
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2025. Leii se afirmă în fața celor din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Deputații au aprobat: polițiștii din Republica Moldova pot acționa, cu mașinile și armele lor, în România Jurnalul
Igor Cuciuc, mesajul emoționant primit de la fiica sa Andreea, la șase luni de la moartea tinerei:Mulțumesc că... Kudika
Singurul cuvânt care apare pe mormântul Papei Francisc. Ce înseamnă și de ce l-a ales Playtech
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor Redactia.ro
Care este oferta CEC pentru "Noua Casă". Calcul: Rata lunară la un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani Observator
Diferența dintre diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2. Cum se pot deosebi aceste două afecțiuni cronice MediCOOL
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros HelloTaste
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist ProSport
Tabel exclusiv pentru bărbați | Câți bani vei primi la PENSIE, în funcție de data nașterii și de stagiul... Gandul
Câte mașini are Piedone, de fapt. Cel mai vechi autoturism al șefului ANPC este fabricat în 1968 CanCan
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor DeParinti
Rita Ora și-a făcut o schimbare radicală de look. Cum arată cu părul negru și breton ZUTV
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum UseIT
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x