Antena Căutare

MediCOOL, sezon 2, episod 2. Despre "bila leneșă", mâncatul compulsiv și postul intermitent, dar și despre sportul în casă

MediCOOL este primul show care pune sănătatea pe primul loc. Este o emisiune în care medicul Mihail Pautov, specialist în chirurgie generală la Institutul Fundeni, răspunde la întrebări de natură medicală pentru ca noi să înțelegem mai bine cum putem avea grijă de sănătatea noastră.

colaj dr mihail pautov in emisiunea medicool Galerie
Dr. Mihail Pautov vorbește despre ce înseamnă "bila leneșă", complicații și soluții | Antena 1

În fiecare săptămână, dr. Mihai Pautov, alături de invitații săi, printre care Carmen Brumă alături și medici din diverse specializări, vor discuta o serie de subiecte legate de sănătate şi vor răspunde întrebărilor venite de la telespectatori.

Citește și: Ce spun oamenii de știință despre postul intermitent: „Nu există niciun beneficiu”

În acest sezon, emisiunea va veni cu mai multe sfaturi practice pentru telespectatori şi mai multe subiecte legate de nutriţie şi modalităţi de a slăbi sănătos.

Medicool, sezon 2, episod 2. Cât de ușoară este o operație de colecist sau în cât timp scăpăm de durerea dată de "bila leneșă"

Dr Radu Marian, medic primar chirug povestește despre cât de ușoară este o operație a bilei, colecisectomia, și liniștește audiența prin faptul că durează puțin și este una dintre cele mai obișnuite operații.

În schimb, avertizează că de-a lungul timpului, crizele biliare ignorate, pot fi, în unele cazuri, fatale.

Cu toții știm că atunci când mâncăm unele alimente care conțin grăsimi, chiar și ciocolată, sau când consumăm mai mult zahar sau sare, ne putem confrunta cu niște dureri care, ulterior, ne duc spre camera de gardă.

Citește și:MediCOOL, sezon 2, episod 1. Despre apendicită, balonare, alergarea ușoară și nevoia de iubire și atenție a copiilor

Așadar, medicul sfatuiește la o alimentație ușoară, în cantități moderate, iar în momentul în care simțim că avem dureri, să ne prezentăm la camera de gardă pentru ca ulterior să evităm complicații.

Colecisectomia este o operație ușoară, asta trebuie să înțelegem cu toții, s-a arătat în cadrul emisiunii, așa cum s-a făcut și o demonstrașie live, de operație, pe un ficat de porc.

Medicool, sezon 2, episod 2. Cum identifici și ce ascunde mâncatul compulsiv și în ce mod ajută postul intermitent

Mâncatul compulsiv este un fel de compensare, spune psihoterapeutul Mihai Albu. Este o primire de stimuli plăcuți într-o moment în care nu ne simțim comozi și acest lucru vine și pe bază de stres, a continuat acesta.

Un prim pas în tratarea unui astfel de obicei nebenefic ar fi identificarea corectă a senzațiilor de foame, de poftă și de sațietate.

Citește și:Medicool sezonul 2, 26 februarie 2022. Beneficiile mersului pe jos

Sunt puțini oameni care știu cu adevărat când le este foame. Foamea este senzația pe care o simți în stomac și are mai multe grade de intensitate. De obicei, foamei nu îi este asociat un anumit element, cum este în cazul poftei, să zicem, ciocolata. În cazul poftei, totul se întâmplă la nivelul minții, a spus Carmen Brumă.

O altă problemă este aceea că oamenii nu identifică senzația de sațietate.Dacă am fi atenți atunci când mâncăm, și nu cu ochii în telefon sau mai știu eu unde, am putea să identificăm când ne-am săturat, a mai spus Carmen Brumă.

Foarte important este ca masticația să se facă lent. Senzorul de sațietate se activează după 15 minute. Dacă mâncăm rapid și nu mestecăm bine, sațietatea se declanșează când stomacul este deja prea plin. De aceea ne și doare și ne ia și somnul după, a adăugat Mihai Albu.

Un alt obicei important pentru sănătate este postul intermitent. Acesta este, în termeni liberi, cunoscutul nostru post care se ține în preajma sărbătorilor mari.

Acesta este un protocol alimentar, nu o dietă, ce presupune o perioadă în care te alimentezi și una în care nu te alimentezi și bei lichide precum cafea fără zahăr sau ceaiuri, preferabil nu din fructe.

Este un fel de detoxifiere a organismului iar beneficiul de bază este acela că activează procesul de autofagie, adică celulele noatre sănătoase le mânâncă pe cele mai puțin sănătoase, toxine, a explicat dr. Mihail Pautov.

În plus, un post intermitent aduce mai multă energie, o acuitate mintală foarte bună, o digestie mai bună și o stare generală de bine, a conchis Carmen Brumă.

De altfel, la o stare generală de bine contribuie și sportul, care în ipsa timpului, poate fi făcut acasă. Caermen Brumă a arătat cîteva exerciții foarte eficiente care pot fi realizate acasă, cu un scaun, un prosop, un mop și o mătură.

Infecțiile urinare la vârste înaintate. Cum pot fi tratate corect...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video Medicool sezonul 6, 24 februarie 2024. Ce este hipertensiunea arterială Medicool sezonul 6, 24 februarie 2024. Ce este hipertensiunea arterială Sambata, 24.02.2024, 13:00
Ai Formula 1 în AntenaPLAY
Video recomandate
Super Neatza, 1 martie 2024. Cum putem face bani din activitatea noastră în mediul online
Super Neatza, 1 martie 2024. Cum putem face bani din activitatea noastră în mediul online Vineri, 01.03.2024, 09:48
Dr. Mihail Pautov și Carmen Brumă revin la Antena 1 cu un nou sezon MediCOOL, începând din 24 februarie, de la 12.00

Dr. Mihail Pautov și Carmen Brumă revin la Antena 1 cu un nou sezon MediCOOL, începând din 24 februarie, de la 12.00

MediCOOL revine pe micile ecrane cu cel de-al șaselea sezon, ce va putea fi urmărit la Antena 1, începând din 24 februarie, în fiecare sâmbătă, de la ora 12:00.

Marti, 20.02.2024, 11:02
MediCOOL, sezonul 5, 16 decembrie 2023. Ce trebuie să faci ca să eviți disconfortul de la stomac în perioada sărbătorilor de iarnă

MediCOOL, sezonul 5, 16 decembrie 2023. Ce trebuie să faci ca să eviți disconfortul de la stomac în perioada sărbătorilor de iarnă

În episodul 16 al emisiunii MediCOOL de pe 16 decembrie 2023, medicul Mihail Pautov a analizat atent și a prezentat ce trebuie să facem de sărbători ca să evităm disconfortul de la stomac.

Duminica, 17.12.2023, 17:49
MediCOOL, sezonul 5, 9 decembrie 2023. Sfaturi utile pentru atunci când plecăm în vacanță. Ce medicamente luăm cu noi

MediCOOL, sezonul 5, 9 decembrie 2023. Sfaturi utile pentru atunci când plecăm în vacanță. Ce medicamente luăm cu noi

În episodul cu numărul 15 din sezonul 5 MediCOOL, doctorul Mihail Pautov a vorbit despre un lucru pe care ni-l dorim cu toții: vacanța. Iată câteva reguli de bază simple, pentru ca relaxarea să nu se transforme într-un calvar!

Sambata, 09.12.2023, 13:44
MediCOOL, sezonul 5, 25 noiembrie 2023. Care sunt efectele alcoolului asupra organismului. Ce trebuie să afli

MediCOOL, sezonul 5, 25 noiembrie 2023. Care sunt efectele alcoolului asupra organismului. Ce trebuie să afli

În episodul 14 al emisiunii MediCOOL de pe 25 noiembrie 2023 medicul Mihail Pautov a analizat atent și a prezentat care sunt efectele alcoolului asupra organismului.

Sambata, 25.11.2023, 17:00
Ultimele știri
x