În fiecare săptămână, dr. Mihail Pautov, alături de invitații săi, printre care Carmen Brumă alături și medici din diverse specializări, vor discuta o serie de subiecte legate de sănătate şi vor răspunde întrebărilor venite de la telespectatori.
Mai exact, alături de gazda emisiunii, dr. Mihail Pautov (medic specialist în chirurgie generală), dr. Elena Popa (medic specialist Dermato-Venerologie şi Estetică Medicală), Carmen Brumă (autor programe de slăbit), începând din acest sezon, telespectatorii o vor putea urmări pe Urania Cremene, unul dintre cei mai apreciaţi experţi în parenting din România.
În acest sezon, emisiunea va veni cu mai multe sfaturi practice pentru telespectatori şi mai multe subiecte legate de nutriţie şi modalităţi de a slăbi sănătos.
Subiectul principal atins astăzi, în emisiune, se referă la menstruație. Există totuși câteva remedii simple pentru a scăpa de durerile menstruale.
Citește și: MediCOOL, sezon 3, episod 6 din 1 octombrie 2022. Rolul bacteriilor și când apelăm la chirurgie robotică
Medicool, sezon 3 episod 7. Ce trebuie să știi despre ciclul menstrual și durerile menstruale
Ovarul face, cam o dată pe lună, un ovul pe care îl trimite în acele trompe uterine. Din trompele uterine, ovulul se duce, într-o călătorie de câteva zile, spre uter. Dacă pe acest drum, se întâlnește cu partenerul lui, spermatozoidul, atunci se leagă și apare embrionul.
E important de știut că ciclul are o periodicitate de 28 de zile, în medie. În momentul în care acest ovul ajunge înăuntru, în uter, corpul simte că nu a fost fecundat și nu mai are nevoie de el, practic o să curețe pielea din interior a uterului. Ca acea piele să năpârlească, corpul trebuie să ne dea niște proinflamatoare, substanțe care inflamează interiorul unui uter, pentru ca acel conținut să iasă afară.
Ciclul menstrual și menstruația, în sine, este un proces inflamator. El poate să doară, să fie inconfortabil.
Doctorul Mihail Pautov a simulat durerea menstruală, cu ajutorul unui aparat. Mihaela Brăilescu, consilier de nutriție și sănătate holistică feminină, ne învață pe social media, cum să scăpăm de durerile menstruale.
„De reținut, dacă avem dureri menstruale care ne deranjează e important să mergem la medic. Dacă am fost la medic, iar el ne-a spus că totul este în regulă, că nu avem endometrioză, sindromul ovarelor polichistice, nu avem o altă patologie ginecologică, există niște remedii”, a explicat dr. Pautov.
Primele sunt cele clasice, adică inflamatoare, aplicarea unei comprese calde (pentru vasodilatație), masajul cu ulei esențial (lavandă, mentă, trandafir), orgasmul, alimentația.
„Antiinflamatoarele au un grad de toxicitate totuși. Dacă este insuportabilă durerea și nu aveți încotro, e în regulă să iei din când în când aceste inflamatoare. Ele sunt hepato-toxice, dacă ne obișnuim să le luăm întreaga viață, ne epuizăm ficatul”, a mai continuat gazda emisiunii de la Antena 1.
Nu e bine să facem sex penetrativ în timpul ciclului menstrual, pentru că această menstră poate fi împinsă, prin actul în sine, retrograd, prin părți și pot ajunge cantități extrem de mici în abdomen, dar suficiente încât să ne ducă la endometrioză, una dintre cauzele comune de infertilitate feminină, potrivit dr. Pautov.
Orgasmul poate fi obținut și prin stimulare externă, care poate ameliora aceste crampe menstruale.
Cum reducem durerile menstruale prin alimentație
„Hidratarea este extrem de importantă, inclusiv în timpul menstruației, pentru că ne ajută să reducem acea acumulare de lichide, ne ajută să prevenim balonarea, constipația”, a precizat Carmen Brumă.
Expertul Mihaela Brăilescu spune că avem alimente care ne pot provoca crampe menstruale mai intense. Ce nu trebuie să mâncăm sau să rărim sunt dulciurile, făinoasele, băuturile carbogazoase, alcoolul, excesul de cafea. Trebuie să evităm alimentele procesate, care intensifică acea inflamație.
Dieta cu specific mediteraneean este cea potrivită atunci când suntem la menstruație, inclusiv peștii mici de captură, hering, sardine, șprot, care au concentrații mai mari de Omega 3 și mai reduse de mercur, un metal greu. Verdețurile sunt foarte importante, așa cum sunt cruciferele.