În a doua ediție a sezonului 8 MediCOOL, medicul Mihail Pautov și Carmen Brumă au venit cu idei alimentare pentru oamenii care suferă de afecțiuni la rinichi.
MediCOOL, sezon 8, 1 martie. Medicul Mihail Pautov și Carmen Brumă prezintă măsuri alimentare care pot preveni pietrele la rinichi
În cazul în care oamenii știu că au predispoziție pentru a forma pietre la rinichi, medicul Mihail Pautov și Carmen Brumă au câteva măsuri alimentare care pot fi de ajutor.
„E foarte complicat să faci astfel de recomandări. E foarte important pentru cei care au astfel de probleme - 10% dintre bărbați și 3% dintre femei dezvoltă măcar o dată în timpul vieții un calcul renal sau piatră la rinichi - este foarte important să ajungă la medic ca el să spună ce tip de piatră”, menționează Carmen Brumă. „În funcție de asta, recomandările nutriționale devin mai specifice. (...) E greu să faci o recomandare generală.”
„M-am gândit, există o recomandare generală”, mai adaugă ea. „Apa!”
Citește și: Dr. Mihail Pautov și Carmen Brumă revin la Antena 1 cu un nou sezon MediCOOL, sâmbătă, de la 12.00
„Vei avea un volum mai mare de urină și astfel nu vei permite cristalizarea acelor minerale în urină și formarea pietrelor”, completează Carmen Brumă.
„E foarte important să înțelegem aici un pic anatomia renală. Dacă rinichiul este ca un bob de mazăre [fasole, n.red.], în mijlocul acelui bob de mazăre de unde se formează ureterele, există acel bazinet, este fix un mic bazin în care se acumulează urină. Dacă ai băut puțin, s-a acumulat urină în acel mic bazin, în acele calice renale, și dacă tu nu mai bei, acele impurități se cristalizează acolo. Dacă tu speli încontinuu bazinul acela, riscul de a face pietre la rinichi este mai mic. Recomandarea generală este să consumăm mai multă apă”, spune medicul Mihail Pautov.
„Și apropo de spălat bazinul, să știți că ajută și limonada”, adaugă Carmen Brumă. „Limonada făcută din 120 ml de suc de lămâie, plus 2 l de apă.”
„Când te gândești la pietre din oxalat de calciu, te gândești că poate acest mineral de calciu ar putea fi cauza (...), dar conform studiilor pe care le-am găsit eu, nu, din contră, ai nevoie de mai mult aport de calciu”, spune Carmen Brumă.
„Unde avem calciu? În produse lactate. O să iau un iaurt și un chefir”, completează ea. „De asemenea, dacă ești vegetarian, nu mănânci produse lactate, poți să găsești calciu în legumele cu frunze verzi, și avem aici pătrunjel, niște ceapă... Și avem și în semințe.”
Totodată, Carmen Brumă recomandă evitarea produselor alimentare foarte concentrate, precum supa la plic, dar și a mezelurilor.
„Pe lângă faptul că această sare ne predispune la formarea pietrelor la rinichi, această sare ne dă și o hipertensiune”, completează medicul Mihail Pautov.