Antena Căutare

MediCOOL, sezonul 5, 7 octombrie 2023. Tehnologizarea medicinei și rolul ei. Care sunt beneficiile laserului în stomatologie

În episodul șapte din sezonul 5 MediCOOL, doctorul Mihail Pautov a abordat un subiect pe cât se poate de actual și anume, tehnologizarea medicinii. Iată cum răspunde prezentatorul la cea mai temută întrebare: va înlocui tehnologia omul, dar și care sunt beneficiile acestor instrumente inteligente!

MediCOOL, sezonul 5, 7 octombrie 2023. Tehnologizarea medicinei și rolul ei. Care sunt beneficiile laserului în stomatologie Galerie
MediCOOL, sezonul 5, 7 octombrie 2023. Tehnologizarea medicinei și rolul ei. Care sunt beneficiile laserului în stomatologie | Antena 1

Doctorul Mihail Pautov a început discuția din ediția cu numărul șapte Medicool într-o manieră extrem de interesantă.

Printr-un exercițiu de imaginație, prezentatorul Medicool a precizat că toți oamenii sunt obișnuiți să vadă un medic cu clasicul stetoscop și halat alb, căci așa arată de aproape 160 de ani. Acest instrument nu doar că îl ajută să asculte bătăile inimii sau plămânii, ci și să urmărească activitatea intestinală.

Dar, prin același exercițiu de imaginație, doctorul Mihail Pautov a prezentat și versiunea tehnologizată a medicului. El a dezvăluit că, în curând, am putea să îl vedem pe medic cu un ecograf portabil.

După ce a demonstrat utilitatea dispozitivului inteligent, pe care un medic îl poate purta în buzunar, dr. Mihail Pautov a explicat care ar fi, de fapt, beneficiile acestei tehnologizări de care mulți medici și deopotrivă pacienți se sperie:

„Părerea mea sinceră este că tehnologia nu o să înlocuiască medicul, dar o să preia partea birocratică, statul foarte mult timp în sala de operații, pentru ca noi (medicii) să putem redeveni vindecători, pentru că asta am fost la început. Noi, la început, stăteam cu pacientul, noi la început, neavând scule, neavând instrumente, stăteam mult cu pacientul. Ne uitam la pacient, vorbeam cu el, îi explicam posibile cauze, iar, acum, din păcate, ne-am pierdut printre foi, externări, ore nesfârșite în sala de operații și ne-a rămas foarte puțin timp lângă pacient. Tehnologia ne ajută să facem fix acest lucru. Să stăm lângă pacient.”, a explicat dr. Mihail Pautov în ediția cu numărul șapte Medicool din 7 octombrie 2023.

Citește și: MediCOOL sezonul 5, 23 septembrie 2023. Miturile despre frumusețe, demontate de medicul Mihail Pautov

Medicool sezonul 5, 7 octombrie 2023. Care sunt beneficiile laserului în stomatologie

Medicul Mihail Pautov, alături de invitatul său, medicul stomatolog Traian Comănescu, ne-a dezvăluit care sunt beneficiile laserului în stomatologie, dar și ce proceduri stomatologice se pot executa cu ajutorul acestui instrument inteligent.

După ce a precizat că paleta de aplicabilitate a laserului în stomatologie este una foarte largă, medicul stomatolog Traian Comănescu a dezvăluit că există două tipuri de astfel de scule: unul de mai joasă intensitate, denumit în termeni uzuali diodă, și unul mai puternic:

„Diferența dintre ele este următoarea: acela de joasă intensitate va fi folosit doar pe țesuturi moi și la albire dentară, fiind mult mai puțin agresiv pentru smalț decât albirea clasică, cu lampă, iar celălalt, de o intensitate și o putere mult mai mare, poate fi folosit inclusiv pe țesuturile dure, adică os sau smalț.”

Cu ajutorul unei vinete, medicul stomatolog Traian Comănescu a simulat o incinzie cu laserul. Acesta a dezvăluit că, spre deosebire de bisturiul clasic, în cazul laserului nu mai vorbim despre sângerare, întrucât acesta face și coagularea în același timp.

„Avantajul este că, neavând niciun contact cu mucoasa, nu există niciun pericol de infecție, nu ai sângerare, vindecarea postoperatorie este infinit mai mare, nu mai ai nevoie de sutură, are o grămadă de avantaje.”, a completat medicul stomatolog invitat.

Medicul stomatolog Traian Comănescu a mai explicat că pacientul, în urma unei discuții cu medicul, poate solicita oricând intervenția stomatologică cu laserul. De altfel, el a mai adăugat că acest procedeu este și cel mai bun prieten al copiilor, întrucât îi ferește de durerea de care se sperie atât de tare.

„Mulți copii au probleme cu frenul, adică acea pieliță de sub limbă, ea fiind foarte prinsă sub vârful limbii, și ei, în momentul acela, nu pot articula cuvintele, nu pot înghiți foarte bine și atunci noi trebuie să facem frenotomie și este indicat să se facă cu acest laser, datorită faptului că țesutul din care este format frenul este foarte vascularizat. În momentul în care lucrăm cu laserul, repet, nu avem sângerare, nu avem pericol de infecție și vindecarea este foarte rapidă. Totul se realizează cu anestezie minimă locală. În cazul recuperării, discutăm de zile.”, a mai adăugat medicul stomatolog Traian Comănescu.

Pe scurt, laserul stomatologic poate fi folosit în varii domenii, după cum urmează:

„Putem să îl folosim în endodonție, după ce facem tratamentul mecanic al canalelor, putem să sterilizăm acele canale cu unda laser, în parodontologie, mai precis în sterilizarea pungilor parodontale, în tot ce ține de estetică, vorbeam de albire, după care putem face alungire coronară. Putem să ajustăm gingia în cazul pacienților care suferă de <<gummy smile>>. Sunt foarte multe avantaje și este un instrument extrem de util.”, a încheiat medicul stomatolog Traian Comănescu în ediția Medicool din 7 octombrie 2023.

Citește și: MediCOOL sezonul 5, 16 septembrie 2023. Ce este menopauza și care sunt simptomele ei. Sfatul Ancăi Țurcașiu pentru toate femeile

Noul sezon MediCOOL va acoperi o gamă variată de teme în domeniul sănătăţii, dar şi teme mai puţin convenţionale

„Suntem adesea copleșiți de multitudinea de informații disponibile, ceea ce face dificil să știm în cine să avem încredere. Este important să avem o sursă de informații validate de specialiști care să ne ofere răspunsuri la întrebările pe care le avem. MediCOOL este aici să vă ajute. Oferim sfaturi și perspective direct de la experți pe o varietate de subiecte de sănătate, astfel încât să puteți lua decizii informate pentru sănătatea voastră. În noul sezon, continuăm să explorăm cele mai noi descoperiri, terapii și tendințe în medicină, învățăm din experimente distractive, dezbatem mituri des întâlnite pe internet și intrăm în culisele cercetărilor care modelează viitorul medicinei.”, dezvăluie gazda emisiunii, dr. Mihail Pautov.

La rândul ei, Carmen Brumă mărturiseşte: „Cel de-al cincilea sezon MediCOOL este pentru mine la fel de provocator şi plin de învăţăminte ca şi cele de până acum. Sunt mândră că alături de echipa aceasta reuşim să îmbinăm, în concentraţii potrivite, noţiunile medicale, sfaturile practice şi divertismentul, ingrediente care, la prima vedere, nu par compatibile în acelaşi format! Le sunt recunoscătoare celor care ne urmăresc în număr atât de mare, conducând emisiunea în topul audienţelor. Rămâneţi aproape, MediCOOL se întoarce cu un nou sezon, în fiecare sâmbătă, de la ora 12.00, la Antena 1”.

Noul sezon MediCOOL va acoperi o gamă variată de teme în domeniul sănătăţii, dar şi teme mai puţin convenţionale, care solicită o cercetare amplă şi răspunsuri din partea specialiştilor în domeniu, invitaţii echipei MediCOOL. Totodată, aceştia vor dezbate şi obiceiurile nesănătoase, care pot afecta calitatea vieţii.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Citește și
Ultimele știri
x