Antena Căutare

Menopauza precoce. Cauze și tratament

Menopauza precoce este momentul definit de instalarea menopauzei înaintea vârstei de 40 de ani. Este un fenomen mai rar, întâlnit cam la 1% dintre femei.

o femeie care sta in pat imvbracata in halat d ebaie
Menopauza precoce are mai multe simptome care nu sunt de ignorat iar medicul ginecolog este singurul în măsură să pună un diagnostic corect | Shutterstock

Menopauza precoce se poate instala brusc sau poate avea un proces progresiv. Așadar, ovarele își încheie activitatea, menstruația devine neregulată până la dispariția completă iar femeile trec prin diverse schimbări hormonale.

Iritabilitate, bufeuri, uscăciune vaginală sau scăderea apetitului sexual sunt câteva dintre simptomele instalării unei menopauze premature.

Un alt simptom care mai poate apărea la momentul instalării menopauzei premature ar fi creșterea în greutate.

Citește și:Menopauza și simptomele sale

De precizat este faptul că unele femei pot avea menstruație și după vârsta de 55 de ani, ceea ce poate fi un semn al unui posibil cancer de sân.

De altfel, procesul menopauzei in sine are mai multe etape precum perimenopauza, perioadă în care menstruația devine neregulată sau poate chiar lipsi câteva luni. Urmează menopauza precoce, menopauza și postmenopauza.

Alte simptome ale menopauzei precoce ar fi modificări la nivelul pielii, părului și unghiilor, adică părul își pierde din strălucire, unghile devin fragile iar pielea devine aspră.

Un alt simptom ar fi țesutul adipos în exces ăn special în zona abdominală sau tulburări de somn.

Care sunt cauzele principale ale unei menopauze precoce și ce soluții există pentru femeile care vor totuși să rămână însărcinate

Una dintre cauzele principale ale apariției menopauzei precoce o reprezintă tulburările autoimune.

O altă cauză ar putea fi reprezentată de faptul că ovarele nu mai funcționează la parametrii normali, nu mai produc ovule și nu mai eliberează hormonul necesar producerii ovulației.

De altfel, un rol important în apariția menopauzei precoce îl au factorii genetici. Femeile sunt diferite, unele dintre ele își moștenesc mamele iar altele se nasc cu deficiență de ovule.

Citește și:Cum se manifesta infectiile urinare la barbati. Simptome, diagnostic, tratament

Potrivit studiilor, un procent de 5 % dintre femei își moștenesc mamele, deci, implicit au, ereditar, o menstruație precoce.

O categorie aparte de femei cu menstruație precoce o reprezintă femeile care urmează tratamente cu chimioterapie.

De altfel, nivelul ridicat de colesterol, infecțiile virale sau epilepsia reprezintă cauze ale apariției menstruației precoce.

Totodată, apariția menopauzei mai este influențată și de alți factori precum fumatul sau stilul alimentar și diverse tulburări hormonale.

Cât privește forma de tratament în cazul menopauzei precoce, în primul rând apelarea la un medic ginecolog pentru diagnostic corect este absolut necesară și tot acesta se va ocupa și de recomandarea unui tratament medicamentos.

Pe lângă tratmentul medicamentos, unele femei au nevoie și de anumite terapii, în funcție și de istoricul bolilor lor.

Astfel, o soluție de tratament este terapia cu hormoni care poate fi sub formă de pastile, geluri, creme sau tratamente locale cu hormoni.

De altfel, sunt recomandate și tratamente cu vitamine și minerale sau terapii naturiste. De altfel, femeile care au menopauză precoce, dar care totuși vor să rămână însărcinate, pot apela la tehnologia reproducerii asistate.

Menopauza și simptomele sale... MediCOOL, sezon 2, episod 7. Cum tratăm juliturile și arsurile și care ar fi remediile sforăitului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video Medicool sezonul 5, 16 decembrie 2023. Cum alegem cadourile potrivite pentru cei dragi Medicool sezonul 5, 16 decembrie 2023. Cum alegem cadourile potrivite pentru cei dragi Sambata, 16.12.2023, 13:30
Ai un 2024 fabulos în AntenaPLAY
Video recomandate
Lia - Soția soțului meu | Sezonul 3, episodul 13, 22 februarie 2024. Lia află că Petru știe de întâlnirile cu Gianni
Lia - Soția soțului meu | Sezonul 3, episodul 13, 22 februarie 2024. Lia află că Petru știe de întâlnirile cu Gianni Joi, 22.02.2024, 20:50
Dr. Mihail Pautov și Carmen Brumă revin la Antena 1 cu un nou sezon MediCOOL, începând din 24 februarie, de la 12.00

Dr. Mihail Pautov și Carmen Brumă revin la Antena 1 cu un nou sezon MediCOOL, începând din 24 februarie, de la 12.00

MediCOOL revine pe micile ecrane cu cel de-al șaselea sezon, ce va putea fi urmărit la Antena 1, începând din 24 februarie, în fiecare sâmbătă, de la ora 12:00.

Marti, 20.02.2024, 11:02
MediCOOL, sezonul 5, 16 decembrie 2023. Ce trebuie să faci ca să eviți disconfortul de la stomac în perioada sărbătorilor de iarnă

MediCOOL, sezonul 5, 16 decembrie 2023. Ce trebuie să faci ca să eviți disconfortul de la stomac în perioada sărbătorilor de iarnă

În episodul 16 al emisiunii MediCOOL de pe 16 decembrie 2023, medicul Mihail Pautov a analizat atent și a prezentat ce trebuie să facem de sărbători ca să evităm disconfortul de la stomac.

Duminica, 17.12.2023, 17:49
MediCOOL, sezonul 5, 9 decembrie 2023. Sfaturi utile pentru atunci când plecăm în vacanță. Ce medicamente luăm cu noi

MediCOOL, sezonul 5, 9 decembrie 2023. Sfaturi utile pentru atunci când plecăm în vacanță. Ce medicamente luăm cu noi

În episodul cu numărul 15 din sezonul 5 MediCOOL, doctorul Mihail Pautov a vorbit despre un lucru pe care ni-l dorim cu toții: vacanța. Iată câteva reguli de bază simple, pentru ca relaxarea să nu se transforme într-un calvar!

Sambata, 09.12.2023, 13:44
MediCOOL, sezonul 5, 25 noiembrie 2023. Care sunt efectele alcoolului asupra organismului. Ce trebuie să afli

MediCOOL, sezonul 5, 25 noiembrie 2023. Care sunt efectele alcoolului asupra organismului. Ce trebuie să afli

În episodul 14 al emisiunii MediCOOL de pe 25 noiembrie 2023 medicul Mihail Pautov a analizat atent și a prezentat care sunt efectele alcoolului asupra organismului.

Sambata, 25.11.2023, 17:00
Ultimele știri
x