- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Există și posibile complicații ale infecțiilor urinare dacă sunt lăsate netratate.
Pentru a primi un diagnostic adecvat, pacienții trebuie să meargă la un medic specialist. Cu cât este mai repede depistată infecția urinară, cu atât mai bine, ca în cazul oricărei afecțiuni medicale.
Când avem primele simptome, chiar dacă bănuim despre ce ar fi vorba, mergem imediat la un consult medical, în niciun caz nu se recomandă automedicația.
Citește și: Ce înseamnă când ai gura uscată constant. Iată care este explicația specialiștilor
Cum fac medicii specialiști diagnosticarea infecțiilor urinare
Primul pas este ca medicul specialist să pună mai multe întrebări legate despre simptome, care sunt acestea, când au apărut, dacă sunt mai ușoare sau intense etc.
Citește și:Tipuri de infecții urinare
Următorul pas ar fi ca, pe lângă aceste lucruri, pentru a oferi un diagnostic corect, să recomande realizarea unor investigații medicale, cum ar fi unele teste de laborator:
Sumar de urină și urocultură - ajută la depistarea bacteriilor din urină și la alegerea tratamentului potrivit.
Sumarul de urină confirmă prezența unei infecții, pentru că urina este analizată din punct de vedere fizic, chimic si microscopic, iar urocultura dezvăluie care este agentul patogen care o cauzează.
Urocultura este pozitivă când există cel puțin 100.000 de microbi pe un mililitru de urină. Cele mai frecvente bacterii care cauzează infecții urinare sunt E.coli, Proteus sau Klebsiella.
Recoltarea se poate face într-o unitate medicală sau la domiciliu, într-un recipient special numit urocultor, care este de unică folosință, steril, cu capac etans, primit de la un laborator sau cumpărat dintr-o farmacie.
Aici, sunt câteva indicații care mai trebuie respectate. Iată ce spun medicii:
- Urina trebuie recoltată de dimineață, imediat cum vă treziți, direct în urocultor, o cantitate cuprinsă între 30 – 50 ml. Nu contează dacă pe parcursul nopții ați mai mers la toaletă.
- Proba de urină trebuie dusă la laborator la cel mult două ore după, unde pe recipient va fi lipită o etichetă cu numele complet al persoanei respective.
Ecografia renală sau examenul RMN reprezintă o altă metodă de diagnosticare a unei ITU, pentru că ajută la crearea unei imagini a tractului urinar. În cazul infecțiilor urinare recurente, este posibil să existe o anomalie a tractului urinar, iar aceste teste vor arăta acest lucru.
La Fiterman Pharma, producător român cu peste 25 de ani de experiență și peste 150 de produse dezvoltate, puteți găsi suplimente alimentare cu efect de menținere a sănătății tractului urinar, produse special concepute pentru îngrijirea zilnică a zonei genitale externe, în perioada tratamentului infecțiilor urinare și ginecologice sau teste pentru depistarea infecțiilor urinare, simple, rapide și comode.
Tipuri de infecții urinare... Ce trebuie să știe orice gravidă despre infecțiile urinare în sarcină. Simptome, cauze, tratament...