Antena Căutare

Diagnosticarea infecțiilor urinare și posibile complicații

Când avem o infecție urinară, înseamnă că există agenți patogeni la nivelul tractului urinar. Este foarte importantă diagnosticarea corectă, făcută de un medic specialist, și tratamentul adecvat, pe care numai acest ni-l poate oferi.

poza cu o femeie in boxeri
Infecțiile urinare duc la complicații ce pot deveni grave | Shutterstock

Există și posibile complicații ale infecțiilor urinare dacă sunt lăsate netratate.

Pentru a primi un diagnostic adecvat, pacienții trebuie să meargă la un medic specialist. Cu cât este mai repede depistată infecția urinară, cu atât mai bine, ca în cazul oricărei afecțiuni medicale.

Când avem primele simptome, chiar dacă bănuim despre ce ar fi vorba, mergem imediat la un consult medical, în niciun caz nu se recomandă automedicația.

Citește și: Ce înseamnă când ai gura uscată constant. Iată care este explicația specialiștilor

Cum fac medicii specialiști diagnosticarea infecțiilor urinare

Primul pas este ca medicul specialist să pună mai multe întrebări legate despre simptome, care sunt acestea, când au apărut, dacă sunt mai ușoare sau intense etc.

Citește și:Tipuri de infecții urinare

Următorul pas ar fi ca, pe lângă aceste lucruri, pentru a oferi un diagnostic corect, să recomande realizarea unor investigații medicale, cum ar fi unele teste de laborator:

Sumar de urină și urocultură - ajută la depistarea bacteriilor din urină și la alegerea tratamentului potrivit.

Sumarul de urină confirmă prezența unei infecții, pentru că urina este analizată din punct de vedere fizic, chimic si microscopic, iar urocultura dezvăluie care este agentul patogen care o cauzează.

Urocultura este pozitivă când există cel puțin 100.000 de microbi pe un mililitru de urină. Cele mai frecvente bacterii care cauzează infecții urinare sunt E.coli, Proteus sau Klebsiella.

Recoltarea se poate face într-o unitate medicală sau la domiciliu, într-un recipient special numit urocultor, care este de unică folosință, steril, cu capac etans, primit de la un laborator sau cumpărat dintr-o farmacie.

Aici, sunt câteva indicații care mai trebuie respectate. Iată ce spun medicii:

  • Urina trebuie recoltată de dimineață, imediat cum vă treziți, direct în urocultor, o cantitate cuprinsă între 30 – 50 ml. Nu contează dacă pe parcursul nopții ați mai mers la toaletă.
  • Proba de urină trebuie dusă la laborator la cel mult două ore după, unde pe recipient va fi lipită o etichetă cu numele complet al persoanei respective.

Ecografia renală sau examenul RMN reprezintă o altă metodă de diagnosticare a unei ITU, pentru că ajută la crearea unei imagini a tractului urinar. În cazul infecțiilor urinare recurente, este posibil să existe o anomalie a tractului urinar, iar aceste teste vor arăta acest lucru.

La Fiterman Pharma, producător român cu peste 25 de ani de experiență și peste 150 de produse dezvoltate, puteți găsi suplimente alimentare cu efect de menținere a sănătății tractului urinar, produse special concepute pentru îngrijirea zilnică a zonei genitale externe, în perioada tratamentului infecțiilor urinare și ginecologice sau teste pentru depistarea infecțiilor urinare, simple, rapide și comode.

Tipuri de infecții urinare... Ce trebuie să știe orice gravidă despre infecțiile urinare în sarcină. Simptome, cauze, tratament...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video Medicool sezonul 5, 16 decembrie 2023. Cum alegem cadourile potrivite pentru cei dragi Medicool sezonul 5, 16 decembrie 2023. Cum alegem cadourile potrivite pentru cei dragi Sambata, 16.12.2023, 13:30
Ai un 2024 fabulos în AntenaPLAY
Video recomandate
Lia - Soția soțului meu | Sezonul 3, episodul 13, 22 februarie 2024. Lia află că Petru știe de întâlnirile cu Gianni
Lia - Soția soțului meu | Sezonul 3, episodul 13, 22 februarie 2024. Lia află că Petru știe de întâlnirile cu Gianni Joi, 22.02.2024, 20:50
Dr. Mihail Pautov și Carmen Brumă revin la Antena 1 cu un nou sezon MediCOOL, începând din 24 februarie, de la 12.00

Dr. Mihail Pautov și Carmen Brumă revin la Antena 1 cu un nou sezon MediCOOL, începând din 24 februarie, de la 12.00

MediCOOL revine pe micile ecrane cu cel de-al șaselea sezon, ce va putea fi urmărit la Antena 1, începând din 24 februarie, în fiecare sâmbătă, de la ora 12:00.

Marti, 20.02.2024, 11:02
MediCOOL, sezonul 5, 16 decembrie 2023. Ce trebuie să faci ca să eviți disconfortul de la stomac în perioada sărbătorilor de iarnă

MediCOOL, sezonul 5, 16 decembrie 2023. Ce trebuie să faci ca să eviți disconfortul de la stomac în perioada sărbătorilor de iarnă

În episodul 16 al emisiunii MediCOOL de pe 16 decembrie 2023, medicul Mihail Pautov a analizat atent și a prezentat ce trebuie să facem de sărbători ca să evităm disconfortul de la stomac.

Duminica, 17.12.2023, 17:49
MediCOOL, sezonul 5, 9 decembrie 2023. Sfaturi utile pentru atunci când plecăm în vacanță. Ce medicamente luăm cu noi

MediCOOL, sezonul 5, 9 decembrie 2023. Sfaturi utile pentru atunci când plecăm în vacanță. Ce medicamente luăm cu noi

În episodul cu numărul 15 din sezonul 5 MediCOOL, doctorul Mihail Pautov a vorbit despre un lucru pe care ni-l dorim cu toții: vacanța. Iată câteva reguli de bază simple, pentru ca relaxarea să nu se transforme într-un calvar!

Sambata, 09.12.2023, 13:44
MediCOOL, sezonul 5, 25 noiembrie 2023. Care sunt efectele alcoolului asupra organismului. Ce trebuie să afli

MediCOOL, sezonul 5, 25 noiembrie 2023. Care sunt efectele alcoolului asupra organismului. Ce trebuie să afli

În episodul 14 al emisiunii MediCOOL de pe 25 noiembrie 2023 medicul Mihail Pautov a analizat atent și a prezentat care sunt efectele alcoolului asupra organismului.

Sambata, 25.11.2023, 17:00
Ultimele știri
x