Antena Căutare

Cruciulițe din aluat cu arpacaș fiert pentru Vinerea Mare. Rețeta lui Vlăduț la Super Neatza, 22 aprilie 2022

În ediția din 22 aprilie 2022, a emisiunii Super Neatza cu Răzvan și Dani, Vlăduț, bucătarul matinalului, a preparat un desert special pentru Vinerea Mare: Cruciulițe din aluat cu arpacaș fiert.

Cruciulițe din aluat tartinate cu arpacaș fiert și decorate cu miez de nucă Galerie
Desertul de post sub formă de cruciulițe din aluat cu arpacaș fiert, se prepară special pentru Vinerea Mare | Rețeta lui Vlăduț

Pentru că este vineri, iar la Super Neatza se gătește desert, în ediția din 22 aprilie 2022 a matinaluluii, Vlăduț, a preparat un desert special pentru Vinerea Mare. Este vorba de rețeta tradițională Veşmintele Domnului, dar preparată de data aceasta și sub formă de cruciulițe din aluat cu arpacaș fiert.

Citește și: Cum se prepară Rețeta Veşmintele Domnului - Rețetă tradițională din Vinerea Mare a sărbătorilor de Paște

Desertul este unul de post, preparat din ingrediente simple și puține. Urmăriți mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și voi acest desert de post potrivit și pentru împărțit în sâmbăta dinaintea Sărbătorii Învierii Domnului.

Cruciulițe din aluat cu arpacaș fiert pentru Vinerea Mare - Ingrediente

Rețeta se compune din două elemente: un aluat simplu din care se prepară turte la tigaie și o cremă de arpacaș precum coliva tradițională, dar mai simplă, fără nucă.

Pentru compoziția de arpacaș:

  • 1 kg arpacaș
  • 3 litri de apă
  • 1 linguriță de sare
  • vanilie
  • coajă de lămâie
  • zahăr, după gust
  • miz de nucă pentru decor

Pentru aluat:

  • făină
  • apă
  • sare
  • puțină miere pentru servit

Cruciulițe din aluat cu arpacaș fiert pentru Vinerea Mare - Mod de preparare

Modul de preparare al rețetei este unul simplu, însă necesită atenție atât pentru fierberea arpacașului cât și pentru coacerea turtelor.

Cum se fierbe arpacașul

Arpacașul, care este de fapt grâu atent selecționat, se spală în 9 ape reci, așa cum se prepcedează și la rețeta tradițională de de colivă. În timp ce grâul se spală se spune spune o rugăciune.

De obicei, arpacașul se lasă la hidratat în apă rece câteva or sau chiar de seara până dimineața în apă cât să fie cu două degete acoperit.Însă, dacă optăm pentru un arpacaș de calitate, putem să-l punem direct la fiert așa cum a procedat Vlăduț.

Se folosește proporția 1:3 ca și la orez. Se lasă arpacașul să fiarbă până când boabele se hidratează bine și se exfoliază. Nu uităm să înlăturăm spuma care se formează deasupra arpacașului, după ce acesta atinge punctul de fierbere. Pe parcursul fierberii se amestecă constant, pentru a nu se lipi.

Se stinge focul, se adaugă un praf de sare, zahăr după gust, coajă de lămâie răzuită fin și vanilie. Se amestecă bine până când se topește zahărul, apoi se acoperă vasul cu un capac.

Se lasă crema de arpacaș acoperită până când se temperează, timp în care arpacașul se hidratează și mai mult și se întrepătrunde cu aromele adăugate.

Citește și: Rețeta de cozonac pufos a lui Chef Cătălin Scărlătescu pentru Paște: ingrediente și cum se prepară desertul

Cum se prepară aluatul pentru cruciulițe

Pentru prepararea turtelor, sau a cruciulițelor se pregătește un aluat foarte simplu, doar din făină cu apă și sare. Se amestecă făină cu puțină sare și se adaugă apă cât să rezulte un aluat nelipicios. Aluatul obținut se lasă la odihnit pentru câteva minute. Apoi, se întinde aluatul în foi subțiri din care se decupează cu un cuțit forme de cruciulițe Acestea se coc în tigaia încinsă, fără adaos de grăsime. Se procedează ca la rețeta clasică de lipii, sau de turte la tigaie.

Cruciulițele se servesc tartinate cu arpacaș și se decorează cu miez de nucă. Opțional, se glazurează cu miere.

Echipa Super Neatza cu Răzvan şi Dani a pregătit trei ediţii speciale de Paşte...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Citește și
Ultimele știri
x