Antena Căutare

Cât de importantă este vitamina D în sănătatea organismului

Invitată în platoul Neatza cu Răzvan și Dani, Iuliana Dabija ne explică tot ce trebuie să știm despre importanța vitaminei D în sănătatea organismului.

Iuliana Dabija, consultant în probleme de nutriție și psihonutriționist, ne vorbește despre rolul esențial al vitaminei D, cunoscută și drept vitamina soarelui, în sănătatea organismului, mai ales în perioada pandemiei de coronavirus.

Se mai numește și vitamina soarelui, deoarece Vitamina D se formează datorită reacției soarelui asupra pielii. 80-90% din vitamina D din organism, în mod natural se produce datorită prezenței soarelui, iar restul se asimilează din alimentație.

Dacă luăm vitamina D necontrolat, în cantitate mare, aceasta poate deveni toxică

Vitamina D are un rol important în creșterea imunității organismului și automat în apărarea acestuia împotriva infecțiilor sezoniere, de aceea, dacă expunerea la soare nu este posibilă, trebuie să ne luăm vitamina D sin suplimente naturale, dar numai după un consult la medic și în urma rezultatelor unor analize de sânge.

Este important de știut că dacă luam vitamina necontrolat, într-o cantitate mare aceasta poate deveni toxică.

Vitamina D are rolul de a fixa calciul și fosforul în organism, deci este necesară o dozare corespunzătoare a acesteia în funcție de vârstă, dar și de perioadă.

Tot vitamina D ajută și la creșterea imunității organismului, dar și la scăderea insulinei din corp, pe lângă sănătatea oaselor despre care deja știm.

Citește și: De ce este importantă vitamina C în sezonul rece și care este doza recomandată de medici

Carența de vitamina D poate afecta capacitatea corpului de a lupta împotriva infecțiilor respiratorii.

Cum se poate asimila vitamina D

Vitamina D 2 se poate asimila consumând alimente vegetale bogate în conținutul ei, iar vitamina D 3 se produce datorită expunerii la soare, dar și de la alimente de origine animală: peștii grași, gălbenușul de ou, lactatele grase, etc.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Dacă iesim afară îmbrăcați complet, fără a avea măcar mâinile expuse la soare, nu înseamnă că vom beneficia de vitamina D. Important este și intervalul de expunere la soare, între orele 10 - 15, când razele UVB sunt esențiale pentru a produce reacție asupra pielii și automat a produce vitamina D în organism.

Citește și: Vitamina D menţine oasele sănătoase și întărește sistemul imunitar! Iată ce alimente conțin această vitamină

Pentru mai multe informații despre importanța vitaminei D în sănătatea organismului, accesați videoclipul de mai sus!

Horoscopul zilei 4 noiembrie 2020. Racii sunt deschiși azi să vorbească despre sentimente, află ce se întâmplă cu Leii... Mirela Vaida, proiect special cu Formația Basarabia: "Îmi doresc ca oamenii să nu uite că eu mai și cânt!"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Citește și
Ultimele știri
x