Pentru că este vineri și e zi de desert la Neatza cu Răzvan și Dani și pentru că matinalii au optat pentru o rețetă veche din copilărie, Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani, a pregătit prăjitura de post cu foi de bulion și cremă de griș.
Este una dintre cele mai apreciate prăjituri de post cu foi coapte pe dosul tăvii, o cremă simplă de griș, dar și un strat de gem. Vedeți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru a pregăti și voi așa delicioasă prăjitură de post cu bulion și griș.
Ingrediente pentru prăjitura de post cu foi de bulion și cremă de griș
Pentru foi cu bulion:
- 10 linguri de bulion
- 10 linguri de ulei
- 10 linguri de zahăr
- 1 praf sare
- 1 plic praf de copt( 5 gr)
- 350 gr făină
Pentru crema de griș:
- 500 ml apă
- 100 gr griș
- 150 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 200 gr margarină de calitate
În plus:
- 400 gr gem de prune
Mod de preparare pentru prăjitura de post cu foi de bulion și cremă de griș
Modul de preparare al acestei delicioase prăjituri de post este destul de simplu, însă trebuie puțină răbdare la întinsul foilor și coacerea lor pe dosul tăvii.
Cum se prepară foile cu bulion
Penrtu alutul de foi cu bulion se amestecă mai întâi bulionul cu uleiul și zahărul până când zahărul se topește. Apoi se încorporează făina amestecată cu sarea și praful de copt. Se frământă un aluat compact care se acoperă cu folie de prospețime și se lasă la odihnit, atât cât să se încălzească cuptorul la 180 de grade.
Citește și: Prăjitura Televizor sau Prăjitura Budapesta, preparată de Vlăduț la Neatza cu Răzvan și Dani
Aluatul se împarte în patru părți egale. Se întinde fiecare parte de aluat într-o foaie cât dimensiunea tăvii folosite, tava clasică de aragaz. se întind foile direct pe hârtia de copt, apoi se transferă pe dosul tăvii. Se coc foile de aluat cu bulion pentru maxim 5 minute fiecare, la 180 de grade.
Cum se prepară crema de griș
Crema se prepară exact cum preparăm grișul cu lapte. Se fierbe apa și se adaugă grișul în ploaie. Se amestecă continuu, iar când grișul este aproape fiert se adaugă și zahărul și un praf de sare. Crema se poate aromatiza după gust: cu lămâie, cu vanilie, etc. Crema de griș se acoperă la contact cu folie de prospețime și de lasă la răcit. Când este perfect rece, se încorporează în ea, treptat, margarina spumată în prealabil cu mixerul.
Citește și: Rețetă de prăjitură tăvălită prin nucă și nucă de cocos, preparată de Vlăduț la Neatza cu Răzvan şi Dani
Cum se asamblează prăjitura de post cu foi de bulion și cremă de griș
În tava pe dosul căreia s-au copt foile se așază prima foaie cu bulion. Peste aceasta se întinde jumătate din cremă. Se acoperă cu a doua foaie de aluat, iar peste aceasta se întinde gemul de prune. Urmează a treia foaie de aluat, crema de griș și ultima foaie cu bulion. Peste prăjitura astfel asamblată se așază o hârtie de copt, apoi o greutate și se dă la rece de pe o zi pe alta. A doua zi foile vor fi frăgezite, iar prăjitura se va putea secționa frumos.
Pentru mai multe detalii și sfaturi de la Vlăduț, accesați și materialul video de mai sus.
Descoperă și o rețetă de bulion de roșii cu ardei capia copți, care nu trebuie să lipsească din cămara nimănui pentru că are multiple întrebuințări în bucătărie.