Antena Căutare

Rețetă de cozonac Barba lui Moș Crăciun, pregătită de Vlăduț la Neatza cu Răzvan și Dani

Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani, a pregătit un preparat care conține scorțișoară, portocale, stafide, dar şi alte ingrediente delicioase, denumit "Barba lui Moș Crăciun".

Cozonac Barba lui Moș Crăciun Galerie
Cozonac Barba lui Moș Crăciun, preparat de Vlăduț la Neatza cu Răzvan și Dani

Pentru că nu poate fi sărbătorit Crăciunul, fără o felie de cozonac pe masă, pe lângă restul preparatelor tradiționale, Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani, așa cum ne-a obișnuit an de an, vine cu propunere de rețetă de cozonac Barba lui Moș Crăciun, altfel decât cel clasic, un cozonac cu scorțișoară și glazură icing, dar și un spectaculor decor de sărbătoare.

Este un altfel de cozonac, atât ca formă, cât și ca textură a aluatului, dar și umplutură deosebită și o minunată glazură. Un cozonac ce nu se coace în tava clasică, ci într-o tavă întinsă, pe hârtie de copt.

Ingrediente pentru rețetă de cozonac Barba lui Moș Crăciun:

  • Pentru aluat de cozonac:

  • 1 kg făină
  • 20 gr drojdie uscată( sau 40-60 gr drojdie proaspătaă)
  • 6 gălbenușuri
  • 100-150 gr zahăr
  • coajă de citrice( lămâie, lime și portocală)
  • 350 ml lapte
  • sare
  • Pentru umplutură:

  • 100 gr unt cu 82% grăsime
  • 3-4 linguri de zahăr brun
  • 3-4 lingurițe de scorțișoară
  • Pentru glazură icing:

  • 200 gr zahăr pudră
  • 50-60 ml lapte

Mod de preparare pentru rețetă de cozonac Barba lui Moș Crăciun

Pregătim aluatul de cozonac

Aluatul se pregătețte în modul clasic. Se cerne făina, se face loc la mijloc și se pune acolo drojdia amestecată cu puțin zahăr și lapte cald și se lasă câteva minute să se dezvolte. Se adaugă gălbenușurile frecate cu puțină sare, coaja de citrice răzuită și se toarnă, treptat, laptele cald amestecând bine toate ingredientele. Va rezulta un aluat de cozonac mai ferm decât cel clasic, dar nelipicios, care se lasă la dospit 40-50 de minute la loc cald și acoperit.

Asamblare cozonac barba lui Moș Crăciun

După ce se dezvoltă aluatul de cozonac și își dublează volumul, se împarte în două părți egale.

Se întind pe masa înfăinată două foi de 7-8 mmk grosime, se ung cu unt moale, se presară cu zahăr brun și scorțișoară și se rulează.

Fiecare rulou se secționează pe jumătate, longitudinal, păstrând unul din capete nestrăpuns. Apoi, se împletesc rulourile în așa fel încât să se vadă interiorul aluatului cu scorțișoară.

Se așază în tava cuptorului pe hârtie de copt și se mai lasă la dospit 20-30 de minte.

Pentru a urgenta dospirea aluatului, Vlăduț apelează la metoda aburului.

Se pornește cuptorul la 35 de grade, se introduce în partea de jos o tavă cu apă și se introduce tava cu cozonaci în cuptor. Se lasă 10-15 minute.

Apoi, se coc cozonacii la 170 de grade până se rumenesc frumos la suprafață.

Preparare glazură albă, icing

Se pune zahărul pudră într-un bol și se amestecă în timp ce se picură laptele rece peste el, până ajunge la o consistență cremoasă și cursivă.

Cu această glazură se ung cozonacii după ce se coc și se mai temperează ușor.

Ca elemente de decor se crează din felii de portocale deshidratate și din diverse fructe, fistic, nuci, un spectacol de sărbătoare.

Pentru mai multe detalii despre modul de preparare al rețetei de cozonac Barba lui Moș Crăciun, precum și pentru a nu pierde sfaturi importante de la Vlăduț, accesați materialul video de mai sus!

Sărbătorile de iarnă. Atenție la cât și cum mâncăm pentru a preveni indigestia!... Preparate gourmet pentru masa de Crăciun pe bază de pește...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Citește și
Ultimele știri
x