Pentru cei care adoră preparatele cu influențe turcești, chef Nicolai Tand propune câteva idei de gustări, perfecte pentru orice moment al zilei, gustări pe care le-a denumit Delicii turcești.
Îndrăgitul bucătar al matinalului Super Neatza, a preparat o rețetă de chiftele turcești, cunoscute sub denumirea de kofte, dar și o gustare pe bază de vinete fierte și trase în ulei cu roșii și arpacaș. Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a pregăti și voi celor dragi așa preparate simple, dar extrem de gustoase, din bucătăria turcească.
Rețetă de delicii turcești - Ingrediente
Rețeta acestor gustări turcești se compune din mai multe elemente, preparate separat și anume: chiftele turcești( koftele), un sos asemănător hummusului, gustare pe bază de vinete, dar și o salată simplă de roșii.
Ingrediente pentru chiftele turcești:
- 1 kg carne tocată, de vită
- 1 ceapă mare
- 2 legături de pătrunjel verde
- 2 căței de usturoi
- sare și piper
- paprika
- condimente turcești
- coriandru măcinat
Ingrediente pentru sos:
- 500 gr năut
- 1-2 linguri de tahini
- suc de lămâie
- ulei de măsline
- sare și piper
- 1-2 căței de usturoi
Ingrediente pentru gustare pe bază de vinete:
- 1-2 vinete
- 150 gr arpacaș
- 3-4 roșii mari, cărnoase
- sare și piper
- ulei de măsline
Ingrediente pentru salată de roșii:
- 2-3 roșii
- rondele de ceapă
- ulei de măsline
- sare și piper
- zeamă de lămâie
Delicii turcești - Mod de preparare
Chiar dacă sunt mai multe preparate în această interesantă rețetă, nu sunt greu de făcut și nici nu necesită mult timp.
Cum se prepară koftelele turcești
Mai întâi se va opta pentru o carne de vită mai cu grăsime, pentru că chiftelele se vor prepara pe grătar sau grill, fără adaos de grăsime. Așadar, carnea tocată se amestecă cu ceapa răzuită și usturoiul, de asemeni, răzuit. Se adaugă verdeața tocată și câte o linguriță din condimentele enumerate. Se omogenizează bine compoziția și se lasă la odihnit, la rece, 40-50 de minute, pentru a se întrepătrunde carnea cu toate aromele.
Apoi, se formează kaftelele pe bețe de frigărui și se rumenesc pe ambele părți pe grill.
Cum se prepară sosul pentru servit chiftelele turcești
Se fierbe năutul în apă cu sare, apoi se scurge, se pasează și se amestecă cu pasta de susan, ca la rețeta clasică de hummus. Se adaugă usturoi pisat, zeamă de lămâie și ulei de măsline. Se potrivește consistența sosului adăugând puțină supă, să fie ușor cursiv.
Cum se prepară gustarea pe bază de vinete
Se curăță vinetele și se toacă în cuburi mari. Se pun la fiert în apă cu sare și se lasă până se pătrund. Se scurg, se lasă să se tempereze și se toacă mai mărunt.
Arpacașul se fierbe ca pentru rețeta de colivă.
Se pune o tigaie cu ulei la încins și se adaugă vinetele, roșiile curățate și tocate în cuburi mici și arpacașul bine hidratat. Se amestecă ingredientele pe foc până se întrepătrund gusturile și se asezonează cu sare și piper.
Între timp se pregătește și o salată simplă din rondele de roșii cu rondele de ceapă, stropite cu zeamă de lămâie și ulei de măsline și presărate cu sare.
Pentru mai multe detalii despre modul de preparare al rețetei de delicii turcești, accesați și materialul video de mai sus.
Ce să nu spui niciodată partenerului, în funcție de ziua de naștere. Numerologul Corina Stratulat ne împărtășește detali... Prognoza Meteo, 29 iulie 2021. Cum va fi vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi...